Rundveehouderij

Foto & video 6821 x bekeken

Mechanische ventilatie voor stabiel klimaat

Rosékalverhouder Erik Hag bouwde twee jaar geleden een nieuwe afmeststal met mechanische ventilatie voor 200 kalveren. Vrijdag 14 september is er open dag.

Foto

  • Erik Hag (43) runt in Haaksbergen (Ov.) een kalverhouderij met 1.250 plaatsen voor jong rosékalveren. De dieren groeien gemiddeld 1.150 gram per dag, het gemiddelde geslacht-gewicht ligt tussen 165 en 170 kilo. Het bedrijf heeft 22 hectare land in gebruik, waarvan 17 hectare mais en 5 hectare gras. Foto's: Hans Prinsen, tekst: Anne-Marie van der Linde

  • De nieuwe stal (rechts achteraan) is in de lijn van de andere stallen gebouwd.

  • Hag fokt de kalveren zelf op vanaf nuka. Vanuit de opfokstallen gaan de kalveren naar de afmeststallen. Maandelijks gaat een koppel van 160 tot 180 kalveren naar Vitelco. 95 procent van de kalveren gaat weg als jong rosé. Tragere groeiers of kleinere kalveren gaan als oud rosé weg.

  • De nieuwste afmeststal is in tegenstelling tot de andere mechanisch geventileerd. Hag wil een optimaal klimaat voor de kalveren en mechanische ventilatie voldoet daar volgens hem het best aan.

  • De luchtinlaat gaat over de voergang door middel van openingen in de deuren. De ventilatiebehoefte van natuurlijke ventilatie is omgerekend naar mechanische ventilatie. Hag heeft gerekend met een kuub lucht per kilo lichaamsgewicht.

  • De kalverhouder kan de inlaat met rolluiken afsluiten. Hij is goed te spreken over het systeem. Tijdens het hete weer eind augustus wist hij de temperatuur in de stal aangenaam te houden.

  • Mechanische ventilatie is volgens Hag bij de bouw niet duurder dan natuurlijke. Om de energiekosten te drukken zijn de ventilatoren uitgevoerd met frequentieregelaars.

  • Hag regelt de ventilatie zo veel mogelijk handmatig. Hij ervaart dat een klimaatcomputer er nog wel eens naast kan zitten. “Dat heeft vooral te maken met het moment in de mestperiode. Als kalveren bijvoorbeeld hard groeien, hebben ze soms behoefte aan een grotere luchtverplaatsing dan een computer op basis van temperatuur en dergelijke berekent.”

  • De hokken zijn 5x5 meter, hiermee heeft elk kalf 2 vierkante meter ter beschikking. Hag koos voor diepere hokken, omdat een liggend kalf hier meer rust heeft. Een kalf kiest de achterzijde van het hok en wordt dan niet onder de voet gelopen. De hokken zijn uitgevoerd met betonroosters. Hag vindt kunststof kappen op roosters nog te risicovol. “Dat kostte €90 per vierkante meter, een plus voor de hele stal van een kleine €40.000. En dan zonder de garantie of het wel het goede systeem is. Nu kan ik de stal nog op de wetgeving aanpassen.”

  • De nieuwe stal is tijdens de open dag op vrijdag 14 september te bezichtigen van 13.30 tot 17.00. Adres: Brummelhuizerbrink 16 in Haaksbergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.