Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Grote hellingstal op nieuwe locatie (4)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind (oktober 2012). Dit is deel 4: de bewapening van de hellingstal.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra stampen samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar daarna ging het snel. De bouwvak legde de bouw even stil, maar inmiddels zit de vaart er weer flink in. Hier staan ze nog in de stal op hun oude locatie.
  Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht van de nieuwbouwlocatie van familie Heijdra. Achter het weiland bevindt zich de hellingstal, die nóg net niet boven de grond uitsteekt. Daarachter staan de spanten van de opslagloods en werkplaats. Helemaal rechts het woonhuis dat al bijna helemaal af is.

 • De afgelopen weken heeft Hardeman Bouw uit Noordeloos hard gewerkt aan de bewapening van en de waterleiding (rondpompsysteem) in de hellingstal. Volgende week worden de ankers gesteld en gestort. Weer een week later worden de spanten geplaatst.

 • Één van de vier mestgangen in de hellingstal. De gang is 3 meter breed en ligt 15 centimeter dieper dan de deel. Een Dairymaster-mestschuif schuift de mest straks naar de achterkant van de stal. Daar komt de mest in vierkante opvangbakken terecht. Dit zijn tijdelijke opvangputjes, die wekelijks met een verreiker worden geleegd.

 • Een medewerker van Hardeman plaatst de bewapening. De stal wordt dubbel bewapend met een ondernet en een tweede net, met afhouders. Alles wordt met ijzerdraad gekoppeld en is dus zeer arbeidsintensief. “Dit vlechtwerk was echt monnikenwerk, vooral door de grote lengtes”, aldus Heijdra.

 • Een medewerker van Renzco Handel uit Nieuwland last de mestgoten van Dairymaster vast aan de bewapening. Dit wordt straks in zijn geheel in beton gegoten.

 • De dieren komen in de nieuwe hellingstal op een dichte vloer met 5 procent hellingsgraad op stro te liggen. Hier zijn de verschillende vloerhoogtes goed te zien.

 • De stal krijgt dus verschillende compartimenten én dieptes. De voergang is het nulpunt, de mestgang ligt 15 centimeter lager, terwijl de helling ten opzichte van de deel met 5 procent oploopt. Op de foto is dat duidelijk te zien.

 • De mestput van 25 bij 15 meter heeft een opslagcapaciteit van maximaal 600 kubieke meter vaste mest. Onder de opslag komt een kelder voor de opvang van lekvocht uit stromest. Hier wordt ook het water van de wasplaats en de sappen uit natte voerproducten naartoe geleid. Op de pallets liggen overigens dakplaten voor de nabijgelegen opslagloods.

 • Dit plaatje van de opslagloods/werkplaats is inmiddels achterhaald. De muren zijn namelijk al opgetrokken. De binnenkant is van beton, de buitenkant bestaat uit steenstrippanelen. Heijdra: “Dat materiaal is heel sterk en is relatief goedkoop. Bovendien heeft het de uitstraling van een gemetselde muur.”

 • De muren van het woonhuis waren al langer klaar. Sterker nog: het huis is aan de buitenkant al helemaal af.

 • Het woonhuis bestaat uit een hoofd- en een bijgebouw. In het voorste, kleinere gebouw bevinden zich een kantoor en een bijkeuken. Allebei onmisbaar voor een veehouder.

 • In de woning moeten alleen het stukadoren en het aftimmeren nog gebeuren. De volgende fotoreportage (5) volgt over twee weken als de spanten van de hellingstal geplaatst worden.

Eén reactie

 • thv@hetnet.nl

  wanneer is er een opendag, wil het heel graag zien.ik kan het nergens ontdekken of moet het nog komen????

Of registreer je om te kunnen reageren.