Rundveehouderij

Foto & video 13718 x bekeken laatste update:5 okt 2012

Extreme verschillen in eigen mais

De opbrengst bij melkveehouder Guido Verheyen varieert van 5 tot 45 ton mais per hectare.

Foto

 • Guido Verheyen (52) melkt 100 koeien in het West-Brabantse Zundert. Op 19 september liet hij zijn 28 hectare mais hakselen. De opbrengst varieerde van zeer slecht tot goed.

 • Verheyen zaait altijd zo vroeg mogelijk, als de grond het enigszins toelaat. Dit jaar was dat toch pas rond 30 april. Ter vergelijking: vorig jaar zat de mais er op 9 april al in. “Vroeg zaaien geeft meestal grotere kolven”, is de ervaring van Verheyen.

 • Verheyen is de eerste klant voor Loonbedrijf Oomen uit Sprundel. Vorige week stond er verder ook nog niemand anders op de planning.

 • “Dat wordt laat dit jaar”, vreest Kees Oomen, die zelf op de hakselaar zit. De hakselaar is niet voorzien van opbrengstmeting; Oomen let op de hectareteller. “Er gaat zo'n 30 are op een kipper. Dan zit je tegen de 40 ton per hectare.”

 • Tijdens het hakselen bekijkt Verheijen de mais nog eens. De opbrengst van het perceel van 4 hectare net over de grens in Meer (B.) valt hem mee. “Aan huis hadden we een vrij groen blok staan, waarop de kolf al wel rijp was. Hier is de plant ook al verder dan ik dacht.”

 • Verheyen: “Het is goed dat die eraf gaat; de mais heeft wat te lijden gehad onder de droge periode in augustus. Op hoge stukken hangen de kolven al. Wacht je nog langer met oogsten, dan mis je die. Gemiddeld verwacht ik toch op 35 procent droge stof uit te komen.”

 • De hakselaar maakt zijn rondjes.

 • Er zit veel hoogteverschil in het perceel. Op de lage stukken was het te nat in het voorjaar, op de hoge delen te droog in augustus.

 • De slechtste percelen zitten al in de kuil. Van een blok van 3 hectare kwam slechts één kipper. De regio had in het voorjaar te lijden onder stortbuien. Er staat veel slechte mais. Door het koude voorjaar herstelde de mais niet meer van de achterstand. Verheyen: “Ik overwoog op een gegeven moment om de mais onder te ploegen. Zo slecht.”

 • Ondanks de lagere opbrengst verwacht Verheyen geen mais bij te kopen. Mais op stam bijkopen doet de veehouder in ieder geval niet. “De prijzen zijn nogal wild hier. Ik koop dan liever eventueel in het voorjaar mais met kuilanalyse. Dan weet je ook wat je koopt. Ik heb ook nog mais van vorig jaar, dus wellicht redden we het ermee.”

 • Jos Hereijgers is de man op de kuil. 'Zijn' New Holland-loader is sinds dit jaar voorzien van 85 centimeter brede banden, ter vervanging van dubbellucht.

 • Hereijgers: “De brede banden bevallen goed. Ze snijden minder in de kuil, waardoor de shovel zonder te graven de kuil op klimt. Ook kan ik met deze banden gewoon de weg op, zonder telkens de dubbellucht eraf te moeten halen.”

 • De sleufsilo's zullen minder vol zitten dan vorig jaar. Verheyen schat een kwart minder massa te hebben. “De kolven zijn wel goed, de lengte van het gewas zegt me verder niets. Het zetmeelgehalte kan nog meevallen, en daar gaat het om.”

 • Een volle wagen en een leeg perceel. Inmiddels is de groenbemester zelfs al gezaaid. Klaar voor de winter.

Of registreer je om te kunnen reageren.