Rundveehouderij

Foto & video 10030 x bekeken 3 reacties

Energieneutraal melkveebedrijf

Gert Vrielink investeerde €75.000 in het energieneutraal maken van zijn nieuwe stal. De geschatte terugverdientijd is acht jaar.

Foto

 • Melkveehouder Gert Vrielink (39) bouwde in het buitengebied van Oosterhesselen (Dr.) een nieuwe ligboxenstal. De bestaande stal in het nabijgelegen Benneveld, waar Vrielink woont, is verouderd. Deze stal gebruikt hij nu voor de huisvesting van jongvee en droge koeien. Op de foto poseert Vrielink met zijn drie kinderen Mylan (8), Carly (10),en Ghydo (6). Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Vrielink heeft duidelijk op de groei gebouwd. Op dit moment is de linkerzijde van de stal ingericht met 72 ligboxen. In de toekomst heeft hij de mogelijkheid ook het andere deel van de stal met 72 boxen in te richten. Nu gebruikt hij dit stalgedeelte voor de opslag van stro en machines. Vrielink melkt een quotum van 550.000 kilo vol. Het rollend jaargemiddelde is 8.000 liter met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 40 hectare grond.

 • De stal is energieneutraal. Samen met DLV heeft Vrielink een plan gemaakt om zoveel mogelijk energie te besparen en het resterende verbruik zelf duurzaam te produceren. Hiervoor is een deel van een van de dakhellingen bedekt met zonnepanelen. “De dakhelling is niet volledig op het Zuiden gericht. Er is daarom berekend hoeveel extra capaciteit aan zonnepanelen nodig is voor voldoende elektriciteitsproductie”, vertelt de melkveehouder. De dakconstructie is bij het ontwerp van DLV al voldoende verzwaard om nog meer panelen te kunnen dragen. “Er is rekening gehouden met bedrijfsverdubbeling”, zegt Vrielink.

 • De omvormers hangen in het tanklokaal. Ze zetten de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom. Het gros van de stroom wordt ingezet op het eigen bedrijf. Het overschot levert Vrielink op het open net.

 • De zonnepanelen liggen sinds eind juli op het dak. Vrielink kan via dit scherm precies zien hoeveel energie de panelen tot dusver hebben geleverd.

 • Via dit kastje kan de veehouder de maand- en dagoverzichten oproepen. De grafieken laten mooi zien op welke dagen de zon volop heeft geschenen.

 • De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk wordt teruggewonnen. Met deze warmteterugwinningsinstallatie wordt het reinigingswater verwarmd tot circa 40 graden. In de elektrische boilers wordt het verder opgewarmd en vervolgens gebruikt voor het reinigen van het melksysteem en de melkkoeltank. Op het nieuwe bedrijf is geen gasaansluiting aanwezig.

 • Dit is de voorkoelinstallatie. Die reduceert circa 45 procent van de looptijd van de melkkoelmachine. Dat is een mooie besparing op het elektriciteitsverbruik, vindt Vrielink. Met de capaciteit van de voorkoeler is rekening gehouden met mogelijke bedrijfsuitbreiding in de toekomst.

 • De melktank heeft een inhoud van 7.200 liter. Vrielink heeft een kleine €75.000 geïnvesteerd in alle maatregelen om op energieverbruik te besparen en zelf energie te produceren. Het gaat hierbij om de zonnepaneleninstallatie, de warmterugwinning, de elektrische boilers, de voorkoeler, energiezuinige verlichting én de dichte spoelbak. De melkveehouder verwacht de meerkosten binnen acht jaar terug te verdienen. Bij deze investering in energiebesparing en eigen productie heeft Vrielink gebruikgemaakt van de Klimaat uitvoeringssubsidie van provincie Drenthe. DLV heeft Vrielink destijds op deze mogelijkheid geattendeerd, waarna hij een projectvoorstel heeft ingediend. De provincie was enthousiast en keurde het voorstel goed.

 • De temperatuur van de melk blijft mooi binnen de perken. Vrielink kan dit duidelijk aflezen op dit kastje in het tanklokaal. De melkveehouder heeft de afgelopen maanden intensief contact gehad met Jan Onne Bosman van DLV. Bosman is adviseur op energiegebied. “Het bedrijf van Vrielink is een van de eerste energieneutrale melkveebedrijven van Nederland. Wij beschouwen het als een voorbeeld als het gaat om energiebesparende maatregelen en eigen energieproductie”, zegt Bosman. “De verwachting is dat de energiebelasting als onderdeel van de kWh-prijs in de toekomst verder stijgt. Vrielink plukt hier de vruchten van. De investering verdient zich met stijgende energieprijzen sneller terug zonder dat hij er ook maar iets voor hoeft te doen.”

 • Overzichtsfoto van de stal. Links is goed te zien dat de helft van het gebouw nog niet is ingericht. Vrielink heeft veel gebruikte materialen verwerkt in de nieuwbouw. De silo’s, de vijzels en de stalinrichting (inclusief de rubberen maten in de boxen) zijn tweedehands. Daarmee heeft de veehouder de kostprijs van de stalbouw kunnen beperken. In de integraal duurzame stal hangen wel nieuwe hoogfrequente tl-lampen en zogenoemde gasontladingslampen. Die geven meer licht per watt. “Ook deze lampen passen in het totale plaatje van energiebesparing”, zegt Bosman. “Er hoefde nu minder watt te worden geïnstalleerd, wat automatisch in een lager elektriciteitsverbruik resulteert.”

 • Vrielink melkt de koeien in een 2x12 60 graden melkstal. De stal heeft nu nog een open karakter. Met een gordijn wil de melkveehouder de achtergevel straks winddicht maken. “De melkstal is nu nog niet overdekt. Ook dat moet in de nabije toekomst anders.” Nieuwsgierig naar de stal van Vrielink? Donderdag 20 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Klenkerweg 15 in Benneveld. Kijk hier voor meer informatie.

Laatste reacties

 • B bob

  Indien Gert zijn installatie in Belgie of Duitsland had gekocht had hij een terugverdientijd van 6 jaar gehad . Er zijn inmiddels een aantal nieuwe collectoren in ontwikkeling die enorm veel efficienter werken . (IR straling)
  De Nederlandse overheid loopt per jaar miljarden mis door de groene energie producenten en de kans is groot dat Gert in de nabije toekomst gewoon energiebelasting moet gaan afdragen over de energie die hij zelf produceerd
  Ik vertrok voordat de graaicultuur echt ontstond maar leef wel mee met de fatsoenlijke ondernemers.

 • martensDLD

  mooie stal,mr zou niet met hem willen ruilen,veel sucses en dan met name ook prive

 • Grassmastre

  Bedrijf staat te koop, dus als je een mooi energieneutraal bedrijf zoekt?

Of registreer je om te kunnen reageren.