Rundveehouderij

Foto & video 37 reacties

Aangezuurde melk voor kalveren

Melkveehouders Jan en Jo Abbink voerden grote veranderingen door in hun kalveropfok. De kalveren krijgen vanaf dag twee aangezuurde melk en doen het daar goed op.

Foto

 • Melkveehouders Jan (52) en Jo (52) Abbink in Vorden (Gld.) namen de afgelopen twee jaar hun kalveropfok onder de loep. Ze voerden enkele ingrijpende veranderingen door. Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Berrie Klein Swormink

 • Abbink schafte twee jaar terug het uit Denemarken afkomstige Coloquick-systeem aan. Hierbij gaat van iedere kalfkoe een plastic zak met 4 liter biest de diepvries in.

 • Voor het invriezen van een portie biest bepaalt Abbink het gehalte antistoffen.

 • ‘Groen’ staat voor voldoende antistoffen. Deze biest gebruikt de melkveehouder voor de vaarskalveren. De stierkalveren moeten het doen met de kwalitatief iets mindere biest.

 • Met een opwarmapparaat verwarmt Abbink een portie diepgevroren biest binnen een kwartier tot boven 35 graden.

 • Elk kalf krijgt met het Coloquick-systeem gegarandeerd 4 liter biest binnen een half uur na de geboorte. Meestal laat Abbink de kalveren met behulp van een speen drinken. Bij slechte drinkers gebruikt hij een maagsonde.

 • Begin vorig jaar voerden de Abbinks nog een ingrijpende stap door bij de kalveropfok. Geïnspireerd door dierenarts Jan Dijkhuizen van De Graafschap Dierenartsen besloten de ondernemers om te beginnen met het aanzuren van de kalvermelk.

 • Abbink gebruikt citroenzuur om de pH van de kalvermelk te verlagen tot 4 à 4,5. De gedachte hierachter is dat ongewenste kiemen minder kans krijgen via het maagdarmstelsel het kalf ziek te maken.

 • Vanaf levensdag twee krijgen alle kalveren aangezuurde koemelk.

 • Stierkalveren krijgen aangezuurde koemelk tot afleveren op een leeftijd van twee weken. Abbink voert de melkgift in vier dagen op tot 12 liter per dag. Door de forse melkgift groeien de kalveren snel. Dat heeft een gunstig effect op de opbrengstprijs, al vindt Abbink dat de extra waarde van zware stierkalveren nog onvoldoende in de prijs tot uiting komt.

 • Vaarskalveren krijgen vanaf de derde of vierde levensdag poedermelk van het merk Agglo Vital. Ook deze kunstmelk zuurt Abbink aan.

 • Net als bij de stierkalveren voeren de melkveehouders bij de vaarskalveren de melkgift, in dit geval poedermelk, op tot 12 liter per dag. De kalveren krijgen de melk verstrekt in vier porties per dag. De dieren doen het erg goed op de aangezuurde melk. Kalveren met diarree zijn er vrijwel niet meer.

 • Aangezuurde melk ontmengt snel. Daarom is het essentieel de poedermelk voor iedere voerbeurt goed te roeren.

 • Om een grote melkopname te bewerkstelligen, moet de melk niet te koud zijn. Abbink gaat uit van een gewenste temperatuur tussen 20 en 24 graden.

 • In de winter is het vaak nodig de kalvermelk op te warmen tot de gewenste temperatuur. De melkveehouder gebruikt daarvoor een verwarmingsstaaf die hij in een emmer melk hangt.

 • Als vaarskalveren na een dag of tien van iglo’s naar een groepshok op stro verhuizen, krijgen ze de aangezuurde melk uit een kalverbar. Abbink heeft zich georiënteerd op een kalverdrinkautomaat, maar zag af van de aanschaf nadat hij bij collega’s met zo’n systeem vooral te magere kalveren zag.

 • De melkveehouders spenen hun kalveren nu op zes weken. De vaarskalveren hebben dan zo’n 40 kilo melkpoeder op. Volgens Abbink geeft hij per kalf ongeveer €15 meer uit aan poedermelk dan in het verleden. De kalveren kregen toen veel minder liters per dag. Wel duurde de melkperiode met acht tot negen weken een stuk langer. Abbink verwacht de extra kosten ruimschoots terug te verdienen met beter ontwikkelde vaarzen die meer melk produceren.

 • De veehouder vindt het opmerkelijk dat kalveren naast de grote hoeveelheid melk die ze krijgen, ook erg goed kracht- en ruwvoer gaan vreten. Bij spenen op zes weken leeftijd is de krachtvoeropname gemiddeld 2 kilo per dier. Dit loopt na spenen snel op. Vanaf acht à negen weken begrenst Abbink de krachtvoerhoeveelheid op 3 kilo per dag.

 • Bij een leeftijd van zo’n zes maanden verhuizen de kalveren van kleine strohokken naar een potstal, waar ze in een groep van veertien dieren terechtkomen. Abbink vindt deze overgang te groot. Ook bezorgt de potstal hem te veel werk en strokosten. Daarom bouwt hij de stal dit najaar om tot een ligboxenstal waarin hij de kalveren in kleine groepjes kan huisvesten.

Laatste reacties

 • joannes

  Proficiat met de resultaten! Een voorbeeld!

 • Flyinghollander

  Ik gebruikte ook zuur om melk te voeren aan kalveren, ik gebruikte daarvoor een zuur uit Denemarken met iets tegen diarree.
  Dit gebruikte ik voor melk zonder AB van koeien die net mastitis kregen of tweede derde melking van biest melk. Dit bewaarde je in melkbussen en 1 op 10 in de melk voor de kalveren, super mee gewerkt.
  En groot gelijk met die melkrobots voor kalveren, ik heb 10 Urbans en ik vind de kalveren het er niet goed op doen.

 • sjaakbea

  Volgens mij is het onzin om te magere kalveren te wijten aan kalverdrinkautomaten. Het gaat om goede instelling van 3 zaken: hoeveel liter melk, temperatuur melk(winter/zomer andere instelling) en de mengverhouding water/poeder. Als die alle 3 goed zijn ingesteld en met name de mengverhouding regelmatig gecontroleerd is het een schitterend hulpmiddel. Wij werken al jaren met Urban drinkautomaten en zouden direct weer doen. Wel opletten: juiste mengverhouding is niet voor alle merken poeder hetzelfde en moet in de zomer iets dunner als in de winter!!
  Sjaak van Essen

 • Flyinghollander

  Ik zit met een andere factor Sjaak, zit niet in Europa, dus kwaliteit van melkpoeder is soms ook te betwijfelen.

 • B bob

  Citroenzuur voor het aanzuren van melk ? Ik denk dat deze ondernemers even dit document moeten doorlezen ! google 'Voeding van runderen van het Belgische blauwwit' voor een simpele uitleg .

 • Flyinghollander

  Dus al je kennis komt van google, ga toch ergens anders heen. Genoeg vega forums waar je heen kan.

 • B bob

  Google is de enige manier onm te verwijzen naar een pdf file.

  Beheerder: denk aan woordgebruik! Lees onze huisregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • B bob

  Een lam is overgens een jong schaap ( google )

 • jan1

  Beste B bob. Zou je mij willen vertellen waar je precies op doelt in die pdf file? Kan ik er een reactie op geven.

 • B bob

  Jan1, het document beval veel basiskennis over de werking van het spijsverteringkanaal van van een rund. Bij goede gevarieerde voeding is het niet noodzakelijk om de melk zo extreem aan te zuren dat het gaat schiften.
  Het is overgens niet verplicht om op mijn reactie's te reageren.

 • B bob

  Citroenzuur kan bij overmatig gebruik een deel van de Darmflora vernielen waardoor de natuurlijke balans/weerstand afneemt . op korte termijn voorkom je zo een paar kleine probemen maar stel je de Dieren vervolgens bloot aan ernstige dierziekten . Dat een kalf over het algemeen al snel naar de slacht gaat mag geen reden zijn om maar een beetje aan te modderen.

 • jan1

  Er komen altijd nog weer nieuwe theorie-en bij. Bij de eerste biestverstrekking maakt het niet uit of de lebmaag overloopt en overal melk in het kalf komt. Dit gebeurd bij een gift van 2 liter ook.
  Het hele gebeuren is opgezet door onze veearts. Het aanzuren van melk komt van oorsprong weg uit Finland. Het is overgewaaid naar Canada. Daar is het verder uitgebouwd met subsidie vanuit het ministerie van landbouw. Onze veearts is daar ook naar toe geweest. Dus ik snap niet geheel wat je met aanmodderen bedoelt. Bij kunstmelk gaat er ongeveer 2.25 gr per liter bij in. Koemelk wat meer. Als de PH te laag wordt van de melk dan drinken ze het ook niet meer, dus controle hierop is dan ook belangrijk.

 • B bob

  Als de kalveren niet meer willen drinken gaat er een sonde in de maag ( staat onder de vijfde foto in het bovenstaande bericht ) Echt goed bezig ben je niet als je zo werkt.

 • jan1

  Bij slechte drinkers of een keer een ziek kalf dan gebruiken wij een sonde. En dat durf ik ook rustig aan de medemens uit te leggen.
  Als je een kalf hebt met diarree, moet daar per dag 10 liter vocht in. probeer jij dat er maar eens in te krijgen, dat drinken de kalveren niet.
  Als jouw iets overkomt en daar komt verpleging bij , het eerste wat je krijgt is een infuus.
  En door het aanzuren is de kans op voedingsstoornissen praktisch nihil.
  Het antibiotica gebruik speelt in deze ook een belangrijke rol. Start je een kalf op zonder antibiotica dan levert dit later ook weer z'n geld op door een hoger productie en minder kans op infectie's.

 • Lie

  B bob.
  citaat'Elk kalf krijgt met het Coloquick-systeem gegarandeerd 4 liter biest binnen een half uur na de geboorte. Meestal laat Abbink de kalveren met behulp van een speen drinken. Bij slechte drinkers gebruikt hij een maagsonde.'

  De biest opname is juist erg belangrijk vlak na geboorte en een sonde mag zeker gebruikt worden om een kalf met een iets moeilijkere start te helpen.

 • B bob

  Misschien verwarren jullie wat mag en wat fatsoenlijk is met elkaar . Probeer zelf eens een glas melk met een zuurgraad van 4/4,5 te drinken !
  Het dier is hier absoluut ondergeschikt aan de omzet van de kortzichtige ondernemers en ik ben blij dat KARMA hier een antwoord op heeft .
  Mij maak je in ieder geval niet wijs dat er reguliere afmestbedrijven zijn die zonder antibiotica werken .

 • jan1

  Ik wil er niet te veel woorden meer aan vuil maken. Ik weet niet of U kinderen hebt, maar als een baby niet wil drinken is als laatste middel het gebruik van een sonde toch een oplossing.
  Ik weet niet of U het weet, maar veel vruchten soorten hebben een PH van onder de 4 . Toch smaken die ook goed. Heb ook aangegeven dat als de melk te zuur wordt. ( meten met lakmoes of een PH meter) de kalveren het ook niet willen drinken.

 • PWisse

  Als kalverhouder ben ik verbaasd over de hoeveelheid melk die de stierkalveren krijgen. 12 liter per dag na vier dagen is veel, helemaal als het (vette) koemelk is. Geeft dit geen voedingsdiarree?

 • B bob

  PWisse, Je hebt ook die ganzen die het eten met een stok in de strot geduwd krijgen (foie gras) en dat is een beetje in dezelfde lijn . Het afmesten van kalveren is alleen echt lukratief als je de Dieren op deze gruwelijke manier Mishandeld.

 • JeuAbsil

  Beste B Bob, ik moet als 'neutrale' burger met respect voor de agrarische ondernemers toch op jouw reageren. Zoals al eerde aangegeven is het gebruik van een sonde heel normaal en noodzakelijk om een ziek kalf te helpen. Dit gebeurt bij jou en mij ook als we niet meer willen drinken. Vocht is tenslotte de belangrijkste noodzaak voor je lichaam. Vervolgens ga je een betoog houden over foie gras wat je hier totaal niet mee mag, en kan vergelijken. Je reacties getuigen van weinig kennis en raken kant noch wal. Dierenwelzijnseisen liggen in NL enorm hoog, zeker in vergelijking met landen buiten de EU. Verder wens ik deze inventieve ondernemers veel succes in de
  toekomst.

 • W Geverink

  Als B bob daadwerkelijk de zaak heeft overgedaan aan de kinderen en hij zijn kroost net zo benaderd als de personen op dit forum kan ik me voorstellen dat ze hem vriendelijk verzocht hebben om thuis te blijven. Dat verklaard mijn beeld van een bittere oude man die zich dood verveeld en bij wie alles en iedereen het daarom moet ontgelden.

 • jan1

  Beste PWisse,
  Op een gedeelte van uw vraag komt nog een vervolg. Als ik een kalf bij de koe laat drinken dan zal deze nog meer drinken dan die 12 liter per dag. De vaarskalveren krijgen dat trouwens ook. ( die hoeveelheid.) De temperatuur van de melk moet eigenlijk tussen de 20 en 24 gr.C. zijn. Bij een hogere temperatuur gaan de kalveren nog meer drinken en bij een lagere temperatuur van de melk gaan ze zich beperken.
  Vorig jaar hebben we vanaf dat we begonnen zijn met het verstrekken van 4 liter biest op onze 75 melkkoeien 1 kalf gehad met diarree. Begin dit jaar hebben we met de kou wel wat problemen gehad en toen kwam eruit dat er de Rota Carona virus onder zat. Nu met het enten gaat het weer perfect. ( afkloppen.)
  In het verleden konden wij het aan de kalveren merken als ze antibiotica hadden gehad. Net of ze toch vatbaarder werden. En het antibiotica gebruik moet in beide sectoren terug gedrongen worden.
  Onze veehandelaar monitoort verder ook regelmatig kalveren bij het opvangcentrum cq. kalverhouder. De veehandelaar kan in de kar merken dat hij betere kalveren krijgt nu hier de veearts dichter op het hele verhaal zit.
  Ik denk dat het voor de kalverhouders ook belangrijk is dat ze gezonde en fitte kalveren krijgen.

 • Ross

  B bob kip zonder kop.
  Ook hier in deze discussie sla je de plank weer volledig mis. Helaas begint dit tooch een zielige vertoning te worden.
  Ga naar je KARMA en blijf daar. Je haalt er dingen bij die er totaal niet toe doen. Eerst goed nadenken en dan reageren aub.

 • B bob

  ross, die zielige vertoning waar jij het over hebt ben je toch echt zelf!
  Je staart wezenloos in de denkbeeldige spiegel waar je het in een andere discussie over hebt. Je leest niet eens mijn reactie's omdat je deze onderwerpen niet kan begrijpen en ik wil jou graag in jouw sop laten gaarkoken aangezien de kans anders groot is dat je uit frustratie Dieren gaat schoppen.( hopelijk begin je bij een Zilverrug Gorrila;-0 )
  De betekenis van Karma is wel iets om serieus naar te kijken ross !

 • B bob

  Beste Jeu Absil,
  Erg neurtaal/objectief /doordacht is Uw reactie niet. Je kan de reguliere intensieve veehouderij niet in alle opzichten vergelijken net de humane gezondheidszorg. De Kalveren op afmestbedrijven worden door bovenstaande ondernemers op een gruwlijke manier behandeld . Wat dat berteft ben ik niet op een andere gedachte te brengen. Dat het in veel andere landen nog slechter gesteld is met de leefomstandigheden in de veehouderij doet niets af aan de ernst van deze martelpraktijken.
  Ik wens u daarom veel objectieve wijsheid toe !

 • Ross

  B bob kip zonder kop een echte reactie van iemand die niet weet waar het over gaat.
  Deze ondernemer is een melkveehouder en geen afmestbedrijf.
  Je gaat altijd van het slechte uit in de mens(zelfreflectie waarschijnlijk).
  Boeren zijn hardwerkende mensen en die het beste voor hebben met hun dieren.
  Probeer dit niet steeds ongefundeerd onderuit te halen met allerei opmerkingen die kant nog wal raken.
  Ga hulp zoeken en wellicht dat je KARMA dan beter wordt.

 • B bob

  Deze ondernemer is een melkveehouder met een afmestbrderijf ross.

 • JeuAbsil

  Beste B Bob, ik probeer althans een neutrale en realistische opmerking te geven. Dat deze niet helemaal in uw straatje passen wil niet zeggen dat mijn argumenten niet kloppen. Die zijn namelijk gebaseerd op zoveel mogelijk feiten. Iets wat ik van u niet kan zeggen. U wordt door meerdere lezers voortdurend aangesproken op onjuistheden en maakt zichzelf ongeloofwaardig. Dit is een melkveebedrijf trouwens, maar dat mij verder weinig uit. Zowel afmest als melkveebedrijven hebben het hier in NL perfect voor elkaar. Ik zou zeggen ga eens op bezoek bij zo'n bedrijf en laat u informeren door de boer zelf en niet door populistische prietpraat van bijv de partij voor de dieren.

 • ikkethuis

  Ik begrijp niet dat de boerderij niet ingrijpt in bepaalde reactie s, Het niveau
  van de reacties zakt wel behoorlijk als je bepaalde mensen niet blokkeert.

 • B bob

  Ook een voorstander van www.sharia4holland.com Ikkethuis? Dan mag je namelijk iemand doodknuppelen als hij/zij een andere mening heeft.

 • B bob

  JeuAbsil, dat ik veel op onjuistheden wordt aangesproken wil nog niet zeggen dat ik degene ben die het verkeerd ziet. Veel mensen wilen niet inzien dat ze niet echt fatsoenlijk bezig zijn en die schreeuwen het hardste.
  Uw laatste reactie maakt mij duidelijk dat u absoluut geen neutrale burger bent maar eerder een voorlichter van het productschap.

 • ikkethuis

  b bob ik noemde geen namen, maar je reageert op mij, dus je denkt zelf dat je degene bent met de lage niveau reactie s?

 • B bob

  Ik merkte aan jouw reactie dat je niet graag leeft in een land waar via de grondwet de vrijheid van meningsuiting geregeld is . Vandaar mijn reactie.
  Jouw reactie's hebben een extreem hoog niveau en zonder jou zou deze site waarschijnlijk niet zo vaak bezocht worden . Hulde en dank hier voor!

 • Ross

  B bob kip zonder kop. Van dat niveau kan ik van jou niet zeggen(lol).
  Leg mij eens uit dat dit ook een afmestbedrijf is.
  1 ding is zeker een hebt een ruime fantasie die op de loop is(wel overdekt toch <> lol)

 • melkvee108

  zijn we nu klaar met deze onzin

 • mts wentink - memelnk

  12 liter melk vind ik heel erg veel
  wij beginnen met vier liter per dag en bouwen het op naar 6 liter tot dag 35 en dan weer met 0.2 perdag afbouwen.de leeftijd van het kalf is bij opzet 2 weken.
  we voeren met een drinkautomaat al 12 jaar werkt prima de aanzuring zou je zo per kalf toe kunnen laten voegen.
  er zit een medicijn doseerder op hier zou je dat inkunnen doen
  is voor jullie een drinkautomaat niet veel werk besparend ook altijd de goede temperatuur samenstelling er zijn heel veel opties
  tien weken oud zijn ze honderd kilo na ong 28 kilo poeder ook met minder brok als wat jullie voeren
  het kostenplaatje speelt ook een rol

 • jan1

  Mooi zo houden toch. tenminste bij een dergelijke groei hoef je weinig te doen.
  Maar op veel bedrijven en vooral bij diegene met een drinkautomaat zijn de kalveren te mager. Het gros van de kalveren wordt afgespeend bij 10 weken en de kalveren wegen dan tussen de 65 en 75 kg. Op gebied van de kosten kan er wel verschil zitten tussen een opfokker en een melkveehouder. Een hogere jeugdgroei met extra kosten betaald zich later als koe weer dubbel en dwars uit. ( tenminste volgens de onderzoeken.) Er heeft ook al eens een reportage hier gestaan van een jongvee-opfokker, volgens mij de fam. Bons uit Friesland. Hij heeft de drinkautomaat weer vaarwel gezegd en voert de kalveren nu uit de melkbar. Hij geeft aan dat hij nu de vaarzen wel op 24 mnd. kan laten kalveren wat hem voordien niet lukte met de drinkautomaat.
  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/9/Eerste-ervaring-met-Flexistal-BOE018934W/

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.