Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Zorgen dat koeien koel zijn in droog VS

De Verenigde Staten kampt met een hardnekkige droogte. Ook in San Jacinto, een dorp in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is het abnormaal droog en heet. De Hollandia Dairy houdt zijn veestapel koel met een systeem van sproeiers en ventilators dat de koeien koel en daarmee de melkproductie op peil houdt.

Foto

 • Marinus Dijkstra (32) is de boerderijmanager van Hollandia Dairy, een familiebedrijf dat in 1949 is opgericht door Adrie de Jong, een immigrant uit Nederland. Dijkstra begon er in 1999 op achttienjarige leeftijd als stagiair uit Friesland en ging nooit meer terug. In San Jacinto geeft hij nu dagelijks leiding aan de melkveehouderij van een van de oudste zuivelproducenten in Californië, een jeugddroom die hij naar eigen zeggen in Nederland nooit had kunnen waarmaken. Foto's en tekst: Luc van Kemenade

 • De Hollandia melkveehouderij neemt zestien van de in totaal 77 hectaren in beslag. Het bedrijf, dat wordt omringd door gortdroge heuvels, heeft ruim 2.500 koeien op de San Jacinto-locatie, waarvan er 2.341 worden gemolken. Het erf wordt omringd door gortdroge heuvels waarachter de woestijn begint. Hitte is een dagelijkse werkelijkheid.

 • Terwijl het hete en klamme weer uitnodigt tot laveloos rondhangen, zijn de koeien van Hollandia juist actief. Dat is mede dankzij de sprinklers die aan de hekken zijn bevestigd. De sproeiers zorgen elke vijf minuten een minuut lang voor verkoeling. In de vier minuten die volgen verdampt het water in de zon, wat zorgt voor verkoeling. Zo wordt voorkomen dat de koeien gaan liggen en hun voedselinname, en daarmee ook de melkproductie, afneemt.

 • Dijkstra vertelt dat de meeste melkers hun koeien deze hete zomer binnen houden. Maar hij ziet ze juist liever buiten in de zon en onder de sproeiers waar ze dankzij het verdampen van het water koeler zijn dan binnen. Ze hebben zo ook minder last van de vliegen want die mijden de zon en verzamelen zich bij de poten van de koeien in de schaduw.

 • Terwijl het hete en klamme weer uitnodigt tot laveloos rondhangen, zijn de koeien van Hollandia juist actief. Dat is mede dankzij de sprinklers die aan de hekken zijn bevestigd. De sproeiers zorgen elke vijf minuten een minuut lang voor verkoeling. In de vier minuten die volgen verdampt het water in de zon, wat zorgt voor verkoeling. Zo wordt voorkomen dat de koeien gaan liggen en hun voedselinname, en daarmee ook de melkproductie, afneemt.

 • Ook onder de afdaken van de open hokken op het erf is het goed toeven. Ventilators veranderen water uit sproeiers in een verkoelende mistwolk. Het systeem is uniek in Zuid-Californië, zegt Dijkstra. Hoewel duur, Hollandia heeft 280 ventilators à $200 (ruim €160) en een hoge elektriciteitsrekening, betaalt de investering zich terug in melkproductie.

 • Dijkstra heeft, in tegenstelling tot collega’s die niet koelen, geen terugslag in melkproductie deze zomer. Zijn melkkoeien geven gemiddeld 35,8 kilo per dag.

 • De ventilators en de sproeiers op het melkveebedrijf zijn computergestuurd. Zodra de sensoren aangeven dat de temperatuur boven de dertig graden uitkomt, gaat fase 1 in. En zodra de temperatuur boven de 35 graden uitkomt, start fase 2. Het verschil is de hoeveelheid water uit de sproeiers en dus de mistwolk die ontstaat. Het scherm laat zien welke ventilators zijn ingeschakeld en welke niet. Het geeft ook informatie over de temperatuur en de luchtvochtigheid onder de verschillende afdaken op het bedrijf.

 • Het is zaak ervoor te zorgen dat het voer zo is gemengd dat het vochtig genoeg is. Een belangrijk ingrediënt is de vloeibare proteïne. En als dat onvoldoende is wordt nog extra water aan de mix toegevoegd.

 • Elke middag wordt de premix voor de volgende dag voorbereid in de verticale voermixer. Het is daarbij de kunst om de juiste balans tussen kwaliteit en kosten te vinden. Zeker nu voerprijzen in de VS tot recordhoogte zijn gestegen door een hardnekkige droogte. Zo mengt Dijkstra naast hooi en mais en een dagelijks verse portie alfalfa, ook amandelschillen, sinaasappels, malt, en katoenzaden door het voer.

 • De werknemers van Hollandia beginnen om vier uur ‘s ochtends met het voeren. Ze brengen vijf a zes keer per dag een nieuwe lading. De dagelijkse voerkosten per koe per dag zijn $8,10 (€6,45). Dat was in 2009 nog $4,87 (€3,23), aldus Dijkstra.

 • Hollandia melkt 24 uur per dag en zeven dagen per week. Dat gebeurt semiautomatisch. De melkploeg plaatst de melkmachine handmatig op de uiers die eerst worden schoongemaakt en ontsmet. Een melkrobot zoals je die bij Nederlandse melkers vaak ziet, werkt volgens Dijkstra niet op een melkveebedrijf van deze omvang (2.500 koeien): koeien die weigeren en technische problemen zouden het bedrijf te veel geld kosten.

 • Een van de 24 werknemers die Dijkstra in dienst heeft, controleert de kwaliteit van de melk. Dijkstra heeft alleen Latino’s in dienst, Amerikanen afkomstig uit Mexico of andere landen in Latijns Amerika. Ze worden op de boerderij getraind door een consultant die eens per half jaar komt om de kennis over melkkwaliteit en de gezondheid van de veestapel up to date te houden. Ze werken in ploegendiensten zodat het bedrijf nooit stilstaat.

 • Hollandia heeft twee opslagtanks met een inhoud van 81,646 kilo. De tanks worden geleegd binnen twintig uur en zijn afwisselend in gebruik. De truckers gebruiken een luchtdrukspuit om de tanks leeg te spuiten, wat hygiënischer is dan water.

 • Het bedrijf verscheept wekelijks 25 ladingen van 23.586 kilo naar de Hollandia zuivelfabriek in San Marcos.

 • Dijkstra laat de Baltimore Air Cooler (in het kort: BAC) zien. De koeltoren zorgt ervoor dat water op een milieuvriendelijke manier kan worden gerecycled. De BAC werkt als een radiateur in een auto: water loopt door roosters en wordt door lucht koel geblazen. Het belandt vervolgens via een gekoeld bassin terug in de leidingen voor normaal gebruik.

Luc van Kemenade

Laatste reacties

 • petrolbutterfly

  Goede oplossing, alleen waarom die 'hoge' elektriciteitsrekening? Vreemd als je bedenkt dat om het energieverbruik terug te dringen sinds 1978 de 'State of California Energy Efficiency Standards for Residential and Nonresidential Buildings' van kracht zijn en de Normen hiervoor zijn opgenomen in 'Title 24 of the California Code of Regulations'. Gelet op het aantal jaarlijkse zonuren in San Jacinto en het aantal m2s beschikbaar dakoppervlak van de afdaken van de open hokken, zal uit een eenvoudig rekensommetje blijken dat de 280 ventilatoren waarschijnlijk geheel door zonnepanelen gevoed kunnen worden en er aan het lokale net retour geleverd kan worden. Hang er een door zonnepanelen gevoed koelsysteem voor (koeling door warmte) en je koelt niet alleen de veestapel maar ook je uitgaven voor energie.

 • Willem1962

  Petrol. je zult er best gelijk mee hebben, alleen vrees ik dat om zoiets te doen je een giga investering nodig hebt om die zonnecollectoren en wat dies meer zij te installeren. En misschien heeft deze goede man dit niet los in de zakken zitten?

 • petrolbutterfly

  Willem, een berekening a.d.h.v. de juiste parameters kan binnen 10 minuten digitaal beschikbaar zijn! En gelet op de op het bedrijf al aanwezige BAC, vervalt al een behoorlijk deel van de investering van het 'koelgedeelte'.
  In een ander artikel las ik over de ondernemer met 10.000 stuks GVE die aangaf 0,15 dollarcent per dag per koe kwijt te zijn voor koeling. Als we dit bedrag voor Marinus Dijkstra zijn onderneming met 2.500 GVE nemen zit hij dus al gauw op 136.875 dollar = ca. 100.000 euro per jaar. Indien hij met de zonnepanelen zijn systeem kan voeden en zelfs aan het net retour zou kunnen leveren, dan kan dit jaarlijkse bedrag aan het terugverdienmodel worden toegevoegd. Denk dat het vooral in gebieden met een dergelijk groot aantal zonne-uren zeker de moeite loont eens een dergelijke berekening te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.