Rundveehouderij

Foto & video 12546 x bekeken 8 reacties

Automatisch voeren met de Lely Vector

Gerben Fikkert breidde zijn melkveebedrijf uit en ging automatisch voeren met de Lely Vector. Het bedrijf van familie Fikkert geldt als testbedrijf voor dit voersysteem. “Ik ben er zeer ingenomen mee”, aldus Gerben Fikkert.

Foto

 • Gerben Fikkert (41) heeft een melkveebedrijf in het Drentse Bruntinge. Daarnaast heeft hij zijn eigen agrarische makelaarskantoor genaamd Fikkert Agra Vastgoed. Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Het melkveebedrijf van familie Fikkert maakte de afgelopen jaren een flinke groei door. In 2006 bouwden ze een nieuwe stal voor 150 melkkoeien. In 2007 zetten ze een nieuwe jongveeschuur neer en in 2012 bouwden ze een stuk aan de stal bij. Daarnaast investeerde familie Fikkert flink in grond en quotum. Nadat Gerben Fikkert in 2004 het bedrijf overnam van zijn ouders verdubbelde hij het areaal grond en het melkquotum.

 • Het meest rechtse deel van de stal werd dit jaar bijgebouwd. De stal biedt plaats aan 225 koeien. Op dit moment heeft Fikkert er 180 aan de melk. Het quotum is 1,8 miljoen kilo melk. Het rollendjaargemiddelde is 9.400 liter, met 4,26 procent vet en 3,40 procent eiwit. Fikkert heeft 113,5 hectare in gebruik, waarvan 95 hectare eigendom. Fikkert heeft 82 hectare grasland en 31,5 hectare mais. Het jongvee is gestald op de oude bedrijfslocatie, die zich op hemelsbreed 600 meter afstand bevindt.

 • Deze overzichtsfoto laat het oude deel van de stal zien. Dit staldeel bevat drie dubbele rijen boxen voor 150 koeien. Uiterst rechts is een deel aan de stal bijgebouwd. De drie extra boxrijen in dat deel van de stal bieden plaats aan nog eens 75 koeien. Fikkert heeft zijn koeien onderverdeeld in vier groepen. “Voorheen hadden we alle dieren in een groep, op één rantsoen. Dat gaf problemen bij de nieuwmelkte koeien. We hadden bovendien geen goede plek voor droge koeien. Hoewel we 150 koeien in principe genoeg vonden en we er lang tegenaan hebben gehikt, besloten we nog een keer te investeren. Wij vinden dat we de zaakjes goed op orde hebben.”

 • Sinds juni voert Fikkert zijn dieren volautomatisch met de Lely Vector. Het bedrijf van Fikkert geldt als testbedrijf voor dit voersysteem. “Vanwege mijn werkzaamheden als makelaar is de factor arbeid op het melkveebedrijf een belangrijk aandachtspunt. Daarom hebben wij er uiteindelijk voor gekozen om volledig in te zetten op automatisering. Het melken gebeurt door drie robots en het voeren is nu ook automatisch.”

 • Fikkert zet het werk rond met zijn vrouw, kinderen, vader en de twee medewerkers Harrie en Robin, die samen een werkweek vullen. Voordat hij overging op het automatisch voeren, schafte Fikkert deze multifunctionele New Holland LM5060-verreiker aan. “Een deel van het werk – zoals bemesten en inkuilen – besteden we uit. Voor het werk dat we wel doen – maaien, schudden en harken – proberen we het machinepark goed op orde te houden.”

 • Medewerker Harrie zet een kuilblok in de ruime voerkeuken, die zich achter het nieuwe stalgedeelte bevindt. De voerkeuken wordt eens in de drie dagen aangevuld. ’s Winters gebeurt het bijvullen minder vaak. “We kunnen hier voor een week voer opslaan”, zegt Gerben Fikkert.

 • Het neerzetten van de kuilblokken moet secuur gebeuren om de capaciteit van de voerrobot optimaal te benutten. “Tweemaal daags schuiven we het voer hier even aan, zodat alles er weer netjes bij ligt. Per dag ben je daar hooguit 20 minuten mee bezig”, zegt Fikkert.

 • Overzichtsfoto van de voerkeuken. De kuilblokken en andere producten worden klaargezet in vakken. In totaal zijn er 49 genummerde secties. Een bak met een voergrijper – dat is bevestigd aan een monorail – gaat de vakken langs om het rantsoen klaar te maken. Daarnaast heeft Fikker twee bakken laten maken voor bijproducten. Uiterst links op de foto zijn deze bakken zichtbaar. Via vijzels is bovendien mogelijk om mineralen, eiwit en energie toe te voegen aan het rantsoen.

 • Actiefoto van het klaarmaken van het rantsoen. Het rantsoen bestaat uit kuil (eerste en tweede snede), mais, hooi en enkele bijproducten. De vier diergroepen krijgen een verschillend rantsoen voorgeschoteld.

 • De bak van de Lely Vector-voerrobot heeft een inhoud van 500 kilo. De accu’s van de voerrobot worden in de voerkeuken opgeladen. In de stal rijdt de robot op accu’s. “We zijn zeer ingenomen met dit systeem. Het draait boven verwachting goed. Het systeem werkt al enkele weken zonder storing.”

 • Fikkert kan de voerrobot met zijn smartphone bedienen. Daarvoor gebruikt hij een app (applicatie) van Lely. “Aanpassingen in het rantsoen maak ik ook op mijn telefoon.” De telefoon staat met bluetooth in verbinding met de computerkasten van de robot. Volgens Fikkert kan de Lely Vector met gemak een nog grotere bedrijfscapaciteit aan. “Ook met 300 koeien moet het lukken, al heeft hij het dan flink druk.”

 • Automatisch voeren met de Lely Vector heeft volgens Fikkert veel voordelen. “Je werkt niet met grote voorraadbunkers. Daardoor ben je flexibel en kun je veel verschillende voersoorten voeren. Het aantal slijtagegevoelige onderdelen is bovendien beperkt. Je hebt daarnaast geen monorails en extra stroom in de stal nodig. Het is een eenvoudig systeem. Dat scheelt in de aanschafwaarde. De onderhoudskosten zijn in mijn ogen beperkt door het minimale aantal slijtdelen. Dat verhoogt de levensduur.” Het opladen van de voerrobot kost Fikkert zo’n €2 tot €3 aan stroom per dag.

 • De voerrobot maakt dagelijks 20 rondjes door de stal. Hij schuift het voer aan, waardoor er activiteit aan het voerhek ontstaat. De verschillende diergroepen worden zesmaal daags gevoerd. Bijzonder is de sensor die de voerhoogtes aan het voerhek scant. De robot weet daardoor precies waar en wanneer voer nodig is. Het automatische voersysteem bezorgt Fikkert zo’n anderhalf tot twee uur arbeidsverlichting per dag. “Dat geeft je de mogelijkheid je tijd anders in te delen. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer tijd inrichten voor individuele koeverzorging.”

 • Ook het melken gebeurt automatisch. De 180 koeien worden gemolken door drie melkrobots. “Het celgetal is 180. Dat lijkt me niet hoog voor een robotbedrijf”, zegt Fikkert.

 • De koeien liggen op koematrassen met een laagje zaagsel. Vanwege de extra arbeid aan diepstrooiselboxen koos hij voor matrassen. In de stal komt weinig daglicht binnen. FIkkert koos hier bewust voor. “Daglicht zorgt ook voor extra warmte. Het is hier nu lekker koel in de stal.”

 • Twee mestrobots houden de roosters schoon. “Deze robot sproeit ook water. Dat is ideaal.” Fikkert is naast het melkveebedrijf behoorlijk druk met zijn makelaardij. “Ik kan niet kiezen. Zowel het melkveebedrijf als het makelen is prachtig.” Hoewel Fikkert veel arbeid uitbesteed, is hij iedere ochtend en avond in de stal te vinden. In het weekend doet hij de arbeid samen met zijn gezin en vader.

 • Het erf ziet er spik en span uit. Overal ligt asfalt, zo’n 3.000 vierkante meter in totaal. Dat kostte een paar centen maar maakt het geheel in de ogen van Fikkert wel af. “Wat we doen, proberen we in onze ogen zo goed mogelijjk te doen. De stallen zijn bijvoorbeeld ook extra goed geisoleerd”, zegt de melkveehouder.

 • Fikkert heeft flink geïnvesteerd in enkele grote sleufsilo’s. De sleufsilo die links op de vorige foto zichtbaar is, is liefst 100 meter lang. Daarnaast heeft de melkveehouder nog drie sleufsilo’s van 45 meter lang en enkele kleinere sleufsilo’s voor bijproducten. Wie het bedrijf met eigen ogen wil bekijken, is op vrijdag 31 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur welkom aan de Hoogeveenseweg 15a in Bruntinge.

Laatste reacties

 • somporn

  En dan zijn er ook nog mensen tegen grote bedrijven,hier kun je toch zien dat de koeien leven in een hotel,hun bedje is opgemaakt 6x per dag vers eten.
  Ze hebben het beter als menig bejaarde in een verzorgingshuis.

 • Flip001

  Haha, dan moet ie het wel doen.

 • mrlapage

  De vector heeft geen inhoud van 500 kg, maar 2 kuub. Hoeveel kg daar in past hangt van het rantsoen af, maar 500 kg komt wel in de buurt ja.

 • Sjaak

  Ziet er prachtig uit!

  Wil toch graag de bijdrage van de automatisering even relativeren...
  De ondernemer vindt de factor arbeid een belangrijk aandachtspunt op zijn bedrijf en heeft daarom gekozen voor automatisering. Zoals ik het globaal inschat, zijn er in totaal toch nog ongeveer 3 VAK aanwezig en wordt er ook nog veel werk uitbesteed. Los van de financiele consequenties, vind ik de bijdrage van automatisering aan arbeidsbesparing minimaal...
  Wellicht is de arbeidsvreugde wel gegroeid en ook dat is belangrijk!

 • erik98

  het leukste is nog dat die voerrobot precies op de opendag een storing had, en de hele dag stil stond, zeer goede reclame voor lely dus

 • wmans

  Vergeet niet dat dit voersysteem hier voor 2 maanden zonder storingen gedraaid heeft. Het is heel erg zuur voor de veehouder. Zo iets gun je niemand!

 • Flyinghollander

  Erik en wat wil je er mee zeggen? Het is een machine kan stuk gaan? Beetje klein kinderig gedrag om het zo te melden.

 • Bison

  Wacht tot het een paar jaar oud is en problemen openbaren,kunnen ze net zo goed een kamertje inrichten voor een monteur en een computer deskundige.

  Ik heb een paar maanden gewerkt op een splinternieuwe volautomatische gevoerde180 koe dairyfarm in Ontario.
  Ben op het eind maar weggelopen van die headache,kon geen keer voeren of er liep wat mis met dan dit ,dan dat onderdeel.Ik deed niks anders dan voeren en reparen.De baas zelf(brabander met een grote bek en een hoop poen) had twee linkse handen,schelden..daar was ie goed in.
  Hij is wel 'belly up' gegaan op die plaats

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.