Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Acht nieuwe rundveebedrijven op terpen

Het melkveebedrijf van Mark Broekmans in de Overdiepsepolder verhuist over een afstand van 100 meter naar een 6 meter hoge terp.

Foto

 • Mark Broekmans (36) (hier met twee van zijn drie dochters Dewi en Fenna) bestiert in de Overdiepsepolder in Waspik (N.-Br.) met echtgenote Anita en in maatschap met zijn ouders Sjaak en Rian een melkveebedrijf. De huidige melkveestapel telt 90 koeien en 80 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 60 hectare, waarvan 45 hectare in gebruik is als grasland en 15 hectare voor de teelt van snijmais. Van deze oppervlakte ligt 35 hectare in overstromingsgebied, 15 hectare in de uiterwaarden van de Maas en 10 hectare buiten de polder. Na twaalf jaar overleg en voorbereiding verhuist het melkveebedrijf, als eerste van in totaal acht veehouders, over een afstand van 100 meter naar een 6 meter hoge terp. Dit in het kader van het project Ruimte voor de rivier. Tekst en fotografie: Guus Queisen

 • Broekmans is de eerste van in totaal acht bedrijven in de Overdiepsepolder die verplaatsen naar een terp. Tien andere bedrijven verkassen uit de polder.

 • In de Overdiepsepolder tussen Waalwijk en Raamsdonkveer bruist het van activiteiten. Momenteel bouwen aannemers op acht 6 meter hoge terpen nieuwe boerderijen, alle bestaand uit een woonhuis, een schuur en een rundveestal.

 • De overheid heeft de Overdiepsepolder aangewezen als overstroomgebied. Dit als onderdeel van het project Ruimte voor de rivier. Doel is Nederland te beschermen tegen hogere waterstanden van de rivieren. Bij extreme weersomstandigheden stroomt water uit de Maas de Overdiepsepolder in. Hiertoe worden 18 boerderijen gesloopt en bouwen de blijvers op acht terpen een nieuw bedrijf.

 • Komend jaar wordt de oude boerderij van Broekmans afgebroken om plaats te maken voor een terpuitbreiding van circa een halve hectare. Op termijn biedt deze uitbreiding de mogelijkheid voor de bouw van een nieuwe stal. Deze optie speelt bij Broekmans momenteel niet.

 • Momenteel houdt Broekmans 90 melkkoeien en 80 stuks jongvee. In de nieuwe stal is plaats voor maximaal 100 stuks jongvee en 120 koeien. Groter wil hij vooralsnog niet worden. Hij wil het bedrijf alleen kunnen runnen.

 • Vooraan links in de nieuwe stal is plek ingeruimd voor de kalveren met daarachter de afdeling voor de pinken en vervolgens de guste koeien. Volgens Broekmans is het optimale stalklimaat een duidelijk voordeel van het houden van jongvee in dezelfde stal met de koeien.

 • Neefjes helpen Broekmans bij de montage van de nieuwe kalverhokken.

 • De koeien lopen op een HCI W3-welzijnsvloer, waarbij de mest en de urine direct worden gescheiden. Een emissiearme stal was een eis van de provincie Brabant. Een JOZ-mestrobot houdt de vloeren schoon.

 • De koeien liggen op Kraiburg Wingflex-matrassen. Gewend als ze waren aan een rubbermat, moesten de koeien de eerste dagen wennen aan de zachte matrassen.

 • Voor meer rust rond de waterbak en om stoten te voorkomen heeft Broekmans de muur bij de waterbak iets teruggebouwd.

 • Broekmans melkt de koeien in een 24 stands DeLaval-binnenmelker. Naast weidegang wil hij de koeien per se twee keer per dag helemaal zien. Verder vindt de veehouder een binnenmelker overzichtelijker.

 • Weidegang vind Broekmans heel belangrijk.

 • Voor de dagelijkse weidegang moeten de koeien steeds de terp af.

 • Bouwen op de terp is niet omslachtiger. Wel is het hele complex gebouwd op 600 heipalen. De vier ruwvoersilo’s zijn gebouwd op een 30 centimeter dikke ondergrond van bouwpuingranulaat.

 • De welstandscommissie eiste dat de voorgevel van zowel de stal als de werktuigenloods werden opgetrokken uit dezelfde stenen als het woonhuis. Voor de zijkant van de stal eiste de commissie gladde betonplaten. Omdat de gemeente vreest dat de werktuigenloods een pak sneeuw van 60 centimeter dik niet kan dragen, heeft Broekmans van spant naar spant in de vloer een windtrekstang moeten monteren.

 • Bij iedere terpboerderij plaatst de netwerkbeheerder een transformator.

 • Deze tekening maakt goed duidelijk hoe het bedrijf er in overstromingstijden bij ligt. Infografic: Rudolf Das

Laatste reacties

 • huubjansen

  Mag wat kosten! Of de huisvesting van kalveren en ouder vee onder één dak zo'n goed idee is betwijfel ik.

 • Baze

  Mooi stal, ziet er goed uit, en jullie buren hebben die ook een Berkelwelzijnsvloer?
  Succes met jullie stal

 • Bison

  De welstandscommissie heeft nog al wat noten op z'n zang, EISEN dit! EISEN dat!,..of laten ze hun creditcard achter?

  Kon toch wel moeilijk wezen in de winter die helling op te krabbelen als het in een ijsbaan veranderd.

 • Romeijn

  De eisen van de Welstandscommissie klinken redelijk: geen risico nemen met levende dieren.
  Met zoveel boeren in Nederland die tegen de dijk op moeten rijden moet een oprit met een beetje helling geen probleem zijn.

 • Bison

  Romeijn zo te lezen ben jij ook al aardig gebrainwashed bij de dictatorcommisie, of werk je er?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.