Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Russische middenmoter met 1.350 koeien

Het bedrijf Ozery Moloko is een doorsnee Russisch melkveebedrijf. De productie per koe zit op 6.300 kilo melk per jaar.

Foto

 • Verdeeld over vijf bedrijven houdt het melkveebedrijf Ozery Moloko 2.700 stuks vee: 1.350 melk- en kalfkoeien en 1.350 stuks jongvee. Op drie bedrijven wordt gemolken, op twee staat alleen jongvee. Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Sosenkov Vyacheslav Mikhailovich (65), algemeen directeur en Nikitina Nadezhda Kimovna (53), plaatsvervangend directeur en herd manager, leiden veebedrijf Ozery Moloko van eigenaar Loupekhine Sergey Nickolaevich, in Gory, district Ozery, in Moskou-regio (Ru.)

 • Op jaarbasis produceren 1.350 HF-melk- en -kalfkoeien 8 miljoen kg melk met 3,95 % vet en 3,26 % eiwit. Voor de ruwvoerwining pacht het bedrijf 2.300 hectare grond van de holding.

 • Op het hoofdbedrijf houdt men 750 melkkoeien en 100 drachtige vaarzen. Twee stallen zijn gerenoveerd; een zegen voor vee én verzorger. Dichte, donkere en benauwde ruimten zijn getransformeerd tot frisse, lichte en open stallen.

 • Tweemaal daags gaan er 500 koeien door de 2 × 12 snelwisselstal met automatisch afname.

 • De overige 250 koeien melkt men op de stand. De koeien zijn op een paar uitzonderingen na goed in conditie, maar zeker niet te zwaar.

 • Er is een klauwbehandelbox aanwezig op het bedrijf. Als het om één koe gaat en het moet even snel, dan wordt spierkracht aangewend. Er staan 37 mensen op de loonlijst. Zij zijn lang niet allemaal bezig met de veeverzorging. Een deel is trekkerchauffeur, bewaker, doet onderhoud of is kantinemedewerker.

 • De koeien krijgen een mengsel van 20 procent voordroogkuil en 80 procent vers gras (Timothee, Luzerne en eenjarige grassen) aangevuld met krachtvoer.

 • Met een doseerwagen met losband wordt het rantsoen voor de koeien gereden. Een nieuwe voermengwagen staat hoog op het wensenlijstje van de directie.

 • Voor een eerste grove analyse van de ruwvoerkwaliteit is de hulp van BLGG, met een eigen kantoor in Moskou niet nodig.

 • De zeer matige ruwvoerkwaliteit vormt een belangrijke oorzaak dat de productie van de Holsteins op 6.300 kilo blijft steken.

 • De melk gaat naar Wimm Bill Dann. Dit is van ouds de grootste Russische zuivelaar, welke is overgenomen door PepsiCo. Voor de melk, inclusief toeslag voor gehalten, beurt het bedrijf in juni 13,8 roebel, omgerekend 34,5 cent.

 • Bovenop de melkprijs beurt het bedrijf omgerekend 5 eurocent overheidsubsidie per geleverde kilo melk. Dat is subsidie voor onder meer melkproductie, het houden van stamboekvee en de aankoop van zaaizaad en kunstmest.

 • Een extra inkomstenbron vormt de verkoop van drachtige vaarzen. Het vrouwelijk jongvee wordt allemaal aangehouden. Op jaarbasis verkoopt Ozery Moloko tussen de 100 en 200 drachtige vaarzen. Een goede vaars brengt €3.000 op.

 • De pinken lopen buiten onder het toeziend oog van twee herders die met hulp van meterslange zwepen de kudde bij elkaar houden en in de juiste richting dirigeren. Een afrastering om het perceel ontbreekt

 • De ontwikkeling van de ruim één jaar oude pinken is goed. De beste 100 pinken insemineert men met gesekst sperma.

 • Een aantal koeien in de afkalfstal. De tussenkalftijd van de koeien bedraagt 395 dagen. Voor een professioneel Russisch melkveebedrijf draait Ozery Moloko gemiddeld tot goed. Topbedrijven melken ruim 7.000 kilo melk per koe. Het management en de ruwvoerkwaliteit vormen op veel Russische bedrijven de achilleshiel.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Nou, daar kan men dus nog goud verdienen met de melkerij...vooral verkoop van drachtige vaarzen is erg lucratief!
  Overigens een sterk staaltje; met 2 herders een kudde pinken in bedwang houden, dat gaat hier niet lukken...;)

 • jan1966

  Kun je nagaan wat onze drachtige vaarzen daar in Rusland opbrengen, niet alleen de retail steekt de het grootste deel van de marge op onze producten in haar zak , de vee exporteurs kunnen er ook wat van..............................

 • Flyinghollander

  Jullie vergeten ook een heel gedeelte.
  Er is hier een hoop werk om stamvee te hebben. Maar vaarzen prijzen van EU/US/AUS hier geleverd, hoor ik tussen de 2500 tot 4500 $.

 • Ton winnindoo

  wij exporteren veel vaarzen vanuit Australie naar Rusland, voor goed jongvee kan 1000-1500+ dollar gevraagd worden (6 -15 maanden).

 • voortman

  @jan1966, Daarom hebben sommige ook betalingsproblemen....... 'het is niet alles goud wat er blinkt......' Probeer zelf maar eens een koppeltje naar het buitenland te exporteren. Er gaan er +- 35 op een wagen, samen met een paar collegae moet het je toch lukken zo'n koppel bij elkaar te krijgen......?
  Ik wens je veel succes!

 • josrodenburg

  mooie reportage dit bedrijf komt er wel ziet er net jes uit.

 • Smieke

  bij een export naar rusland komt wel iets meer kijken dan koeien sprokkelen, op een cattlecruiser laden en rijden ;) maar inderdaad veel succes!

  verder mooie reportage! daar kunnen veel mensen van leren!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.