Rundveehouderij

Foto & video 16506 x bekeken 5 reacties

Nieuwe stal met open karakter

Rinus Bronzewijker in Bathmen (Ov.) liet een nieuwe ligboxenstal met capaciteit voor 80 melkkoeien bouwen. Hij kan de stal aan één zijkant uitbreiden met 35 ligplaatsen. Vrijdag 20 juli is er een open dag, een dag later gaan de koeien erin.

Foto

 • Rinus (43), Bea (43), Guus (7), Michiel (5) en Sjoerd (3) voor de nieuwe ligboxenstal. Dochter Laura (15) staat niet op de foto. De nieuwe stal is alleen bestemd voor melkvee. Er passen straks 80 melkkoeien in. Op dit moment heeft Bronzewijker 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee, 500.000 kilo quotum en 38 hectare land, waarvan 19 in eigendom.
  Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe 3+0-ligboxenstal is een grote vooruitgang ten opzichte van de oude situatie. Voorheen hield Bronzewijker zijn koeien in een grupstal. In de nieuwe stal staan arbeidsgemak, dierenwelzijn en veel lucht en licht centraal.

 • De nieuwe stal meet 48 bij 21 meter en kostte ongeveer €5.000 per ligplaats. De stal heeft doorsteken aan de voor- en achterkant. In het midden zijn geen doorsteken. Dat zou te veel ligplaatsen kosten. Let ook op het vele licht in de stal. Op de voorgrond zijn twee pvc-waterbakken te zien. Die zijn goedkoop en onderhoudsvrij, aldus Bronzewijker.

 • De rechter zijkant van de stal is hoger dan de linkerzijkant. Dit is nu een voergang met een vrije overspanning. Het is fris en licht, stelt Bronzewijker. Maar de hoge zijkant (4,20 meter) betekent ook dat de veehouder in de toekomst een rij ligboxen kan toevoegen. Dat levert 35 extra ligplaatsen op.

 • Bronzewijker wil voldoende licht in de stal. Hij koos daarom voor twee losse lichtplaten van elk 1,20 meter breed. Die lopen over de volle lengte van de stal.

 • Een overzicht van de 2x10-melkstal. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vaste melkapparaten die Bronzewijker in de grupstal had. Hij verwacht zijn 60 koeien straks binnen het uur te melken. Dat scheelt hem erg veel arbeidstijd.

 • De ingang van de 2x10-melkstal. De gemiddelde melkproductie in de grupstal was best redelijk met 9.000 liter per jaar, maar de gehaltes waren in de zomer vaak te laag. In de nieuwe stal verwacht Bronzewijker door het betere klimaat constantere gehaltes.

 • Separeren gebeurt niet automatisch, maar is geen zware klus. Als de koeien via de terugloopgang van de melkstal (rechts) terug de stal in lopen, kan Bronzewijker dieren eenvoudig met hekken separeren. De enige separatieruimte in de stal is een strohok van 7 bij 4 meter, direct links van de terugloopgang. Hier is ruimte voor twee tot drie koeien.

 • De oude grupstal staat direct achter de nieuwe stal. Hier staan de droge koeien en het jongvee. Het verplaatsen van de droge koeien kan snel en eenvoudig.

 • De linkerzijkant van de stal is lager en is voorzien van een groen zeil. Hiermee kan Bronzewijker de ventilatie sturen.

 • Dit gebeurt wel handmatig.

 • De koeien komen straks in diepstrooiselboxen te liggen. Die boxen zijn 1,80 meter lang en 1,15 meter breed. De dieren liggen op beton met daarop een laag zaagsel van 20 centimeter. Dat moet voor een goed comfort zorgen. In de grupstal lagen de koeien op rubber. Maar daardoor hadden ze aan het einde van de winter vaak last van dikke hakken en stijfheid.

 • In de stal staan drie krachtvoerboxen.

 • Een ander voorbeeld van koecomfort. Achter in de stal hangt een automatische koeborstel.

 • Boven in de stal hangen 24 hoogfrequente tl-lampen.

 • Bronzewijker koos voor een traditionele roostervloer. Hij kan ongeveer 1.000 kuub mest opslaan.

 • De nieuwe en de oude stal vlak naast elkaar. Ondanks de forse stap wil Bronzewijker het eerste jaar behoorlijk doorgroeien, tot 70 melkkoeien. Dit wil hij met eigen opfok doen. Familie Bronzewijker houdt vrijdag 20 juli van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Gorsselseweg 30a in Bathmen (Ov.).

Laatste reacties

 • Sjaak

  Deze stal is zeker te 'gewoontjes', dat er geen reakties verschijnen....

  Nou, fam. Bronzewijker, van harte gefeliciteerd met jullie prachtige stal!
  Het is juist de doordachte eenvoud, de overzichtelijke en balancerende schaalgrootte, wat deze stal zo onderscheidt van vele andere hier...

  Veel succes en plezier toegewenst!

 • Aad Baars

  Ik wil de Familie Bronzewijker ook feliciteren met deze erg Diervriendelijke stal .
  Het is een voorbeeld voor de Sector !

 • B bob

  Sjaak, er zijn weinig reactie's omdat er geen negatievelingen reageren. Er zijn wel enorm veel mensen geweest die de foto's hebben bekeken.( bijna 12.000)

 • leo,s vriend

  Ben ook op de open dag geweest, mooie stal zoals ze in deze omgeving bijna allemaal worden gebouwd.

 • politiek

  Gefeliciteerd en succes toegewenst. Ik vind de eerste foto de mooiste. De weergave van het gezinsbedrijf.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.