Rundveehouderij

Foto & video 16 reactieslaatste update:18 jul 2012

Melkrobot en voerrobot praten met elkaar

Automatisering speelt voor maatschap Schellekens een belangrijke rol. Het automatisch melksysteem van DeLaval en het automatisch voersysteem van Trioliet moeten met elkaar gaan communiceren.

Foto

 • Sjef (65), Maria (56), William (32), Carolien (30) en Ronnie (26) Schellekens hebben in maatschap een melkveebedrijf met 100 melkkoeien plus bijbehorend jongvee, 750.000 kilo quotum en 50 hectare land in Goirle (N.-Br.). Schellekens bouwt een nieuwe ligboxenstal. Naast het melkveebedrijf heeft de maatschap ook een camping en een restaurant. Ronnie is de man van het melkveebedrijf. Sjef, Maria en Carolien houden zich vooral bezig met de camping. William is kok in het restaurant. Chris, de broer van Sjef, komt op zijn scootmobiel nog regelmatig een kijkje nemen op het bedrijf. Foto’s; Fotobureau Bert Jansen , tekst Jan Willem Veldman

 • De aannemer is september 2011 met de bouw begonnen. De koeien staan ruim een week in het eerste gedeelte van de nieuwe stal. Nu wordt de stal uit de jaren zeventig gesloopt om eveneens plek te maken voor nieuwbouw.

 • Opvallend aan deze nieuwe ligboxenstal is de open voorkant. De stal is 4,6 meter hoog aan de zijkant en voorkant, de muurhoogte bedraagt 1,25 meter. Dit moet zorgen voor voldoende ventilatie. De voorzijde op het Westen gelegen. De stal is met behulp van elektrisch aangedreven stalgordijnen af te sluiten. De gordijnen zijn niet aangesloten op een weercomputer.

 • Via de loopbrug kunnen bezoekers naar een ruimte boven een van de melkrobots. Sjef komt regelmatig met een groep bezoekers van de camping of het restaurant langs. Ook organiseert hij regelmatig kinderfeestjes, zo’n 120 per jaar.

 • De nok is een combinatie van lichtnok en oversteeknok. De JMB Michielsen-lichtnok, met een lichtstraat van 2,5 meter, is volgens de veehouders geweldig. Ook wat betreft ventilatie hebben ze niets te klagen.

 • De koeien staan permanent opgestald. Schellekens heeft gekozen voor de Ecovloer van Veld-V. De vloer is niet alleen emissiearm, maar ook diervriendelijk door een combinatie van rubber en beton. De rubberen elementen zijn aangebracht in de uitsparing van de betonnen roosters. Onder in het betongedeelte zitten kunststof kleppen, die onder invloed van het gewicht van mest en urine vanzelf openen en sluiten. De vloer kost €137 per vierkante meter. Een mestrobot van DeLaval houdt de vloer schoon.

 • Om de koeien gemakkelijk te laten opstaan, is gekozen is voor een golf-schoftboom.

 • Het brisketboard voorkomt dat de koeien te ver naar voren in de ligbox gaan liggen.

 • Zes grote ventilatoren in de stal moeten zorgen voor een optimaal stalklimaat. Ze zijn automatisch op temperatuur geschakeld met een bereik van vijf standen.

 • In de stal is gekozen voor een Vrijwillig Melksysteem (VMS) van DeLaval. Momenteel staan er twee melkrobots die de 100 aanwezige koeien moeten melken. In het stalgedeelte dat nu wordt gebouwd is ruimte voor een derde robot.

 • De koeien zijn verdeeld in verschillende groepen. Zo is er de groep droge koeien, afkalfkoeien, vaarzen en oude melkkoeien. Ook is er een ziekenboeg.

 • Via de loopbrug kunnen bezoekers naar een ruimte boven een van de melkrobots. Het is de bedoeling dat de stal open staat voor publiek. Burgers krijgen volgens de veehouders op deze manier inzicht in de manier van werken. Uiterst belangrijk om het imago van de sector goed te houden.

 • Ronnie Schellekens heeft dagelijks aan tien minuten voldoende om de bunkers van het nieuwe Trioliet-automatisch voersysteem te vullen. Het gaat om het eerste voersysteem van Trioliet dat hydraulisch is aangedreven. De verschillende bunkers hebben een netto-inhoud van 18 kuub. Via twee doseerwalsen komt het voer in de mengkuip. Het rantsoen van de koeien bestaat uit 21 kilo mais, 13 kilo gras, 2,5 kilo CCM, 2 kilo sojaraap en 0,2 kilo weide hooi. Dit alles is in kilo’s product.

 • Met behulp van twee doseerwalsen per bunker kan de mengkuip worden gevuld met verschillende soorten voer.

 • Via een wissel kan de mengkuip zich over verschillende rails door de stal verplaatsen.

 • De voerrobot mengt voor elke groep een eigen rantsoen. Een computer regelt het hele voerprogramma. Het is de bedoeling dat het melksysteem van DeLaval en het voersysteem van Trioliet met elkaar gaan communiceren. “Beide ondernemingen hebben ons verzekerd dat het gaat werken”, zegt Ronnie.

 • De 100 melkkoeien, inclusief droge koeien, staan sinds kort in de nieuwe stal. De dieren staan er rustig bij. In totaal biedt de stal plaats aan 150 melkkoeien. De meeste koeien hebben geen moeite met de melkrobot. Vier koeien hebben nog wat hulp nodig. Het aantal melkingen ligt op gemiddeld 2,8. Het rollend jaargemiddelde ligt op 8.900 kilo met 4,05 procent vet en 3,45 procent eiwit. Alle koeien zijn voorzien van activiteitsmeters, ook het jongvee vanaf een jaar krijgt activiteitsmeters om de nek bij de halsband.

 • De mestrobot van DeLaval houdt de vloeren schoon. Een probleem is nog de oversteek bij de voergang. De mestrobot en voerrobot zien elkaar niet, waardoor een botsing niet is uit te sluiten. De leveranciers zoeken naar een oplossing.

 • Boven een van de DeLaval-melkrobots bevindt zich het kantoor. Vanuit het kantoor is zicht op de gehele stal.

Laatste reacties

 • jan1966

  Prachtig om te zien

 • wm

  Echt leuk en interessant om elke keer weer vele rapportages te zien, liefst nog veel meer! Eén opmerking; lees alsjeblieft eerst zelf de tekst eens goed door voordat deze geplaatst wordt onder de foto's...

  Verder een keurige stal!

 • Sjaak

  Ziet er inderdaad prachtig uit!
  Zoals zovele reportages, die hier verschenen, roept ook deze weer dezelfde prangende vraag op: '' Hoe is dit rendabel te rekenen? '
  Als ik deze reportages allemaal bekijk, dan gaat het hartstikke goed in de melkveehouderij en mag de melkprijs eigenlijk nog wel een dubbeltje zakken....
  Misschien zie ik het ook wel verkeerd, maar ik zou dan toch wel eens graag reportages willen lezen, waarin gedetailleerd uitgelegd wordt, hoe het financiele plaatje in elkaar zit...
  Kortom dit is een oproep/uitdaging voor de redactie!

  Verder wordt er de indruk gewekt, dat er een positieve bijdrage wordt geleverd aan het imago van de melkveehouderij. Dit zou wel eens kunnen kloppen, mits de discussie over natuurlijk gedrag en beton- en ijzerwerk maar vermeden wordt...

 • Beheerder
  Redactie

  @ Willemmanders:
  de gehalten voor vet en eiwit zijn nu juist weergegeven.

 • Voort Gang

  Zeer mooie stal, vooral de Veld-V vloer. Is wel prijzig maar de koeien liepen er voortreffelijk op.

 • Mels

  Sjaak,dit soort projecten hangt van subsidie en extra aftrek maatregelen aan elkaar.Laat ik voorop stellen dat ik het niemand misgun om een mooi gebouw zoals dit neer te zetten als de kans er is moet je em pakken dat geld voor elk willekeurig bedrijf in welke sector dan ook,maar het kan er bij mij niet in dat er zoveel mogelijkheden geschapen worden om iets te doen wat zonder de subsidie enz niet kan.De markt en dus de vraag van de consument zou door een hogere prijs voor duurzamere producten en meer welzijn voor koeien dit soort dingen mogelijk moeten maken,wie niet mee doet krijgt simpelweg minder maar ook minder bemoeienis.Zolang de markt dit niet toelaat doordat melkfabrieken de zgn betere producten niet hoger waarderen is er structureel iets mis.Dit vergt natuurlijk een andere denkwijze van consument en fabriek,de boer wil wel aan de eisen voldoen als hij daarvoor beloond wordt.

 • Sjaak

  Mels, deze uitleg is iets te veel voor de hand liggend...
  Ongetwijfeld spelen de extra aftrekmaatregelen een grote rol, maar daar is alleen sprake van bij een belastingdruk. Subsidies, in de vorm van geld ontvangen, bij deze investeringen is mij niet bekend.
  Ben hier ook vrij intensief mee bezig en wat mij wel duidelijk is geworden, is dat dergelijke projekten vaak met aangepaste financieringen worden rondgezet, waarbij men uitgaat van een bepaalde cash-flow...De cash-flow en zekerheid zijn belangrijke begrippen voor de financierder (zoniet de enigste...), maar dat laat onverlet dat rendement het uitgangspunt zou moeten zijn voor de ondernemer! Daarvoor zou de interne rentevoet berekend moeten worden, zodat je niet na een aantal jaren tot de konklusie komt, dat je heel leuk geboerd hebt, maar niks verdiend...:)

 • joannes

  Cash-flow is belangrijk maar de zekerheden zijn nog belangrijker voor de bank! In in dit bedrijf, wat zo als het lijkt, een groeiende stabiele neven inkomstenbron heeft kan ik me voorstellen dat er geinvesteerd kan worden.

 • Rub

  Ik vind het een erg mooi project, alleen schrik ik van de investering. In het vakblad staat dat de investering 8000 euro!!! per koeplaats is, oftewel 1.200.000 euro, met het huidige qoutum gerekend: 1,6 euro per kilogram melk. wellicht zit er het e.a. aan subsidie op dit project maar dat blijft onbekend. Met 50 ha grond ben je met 150 koeien straks grotendeels afhankelijk van mestafzet en voeraankoop. Probeer nu er nog wat aan de melk verdiend wordt een beetje extra af te lossen zodat je over een paar jaar niet voor verassingen komt te staan.

 • jinkehes

  Deze koeien staan permanent opgestald, lees ik. Hebben ze helemaal geen weidegang?

 • joannes

  @Rub dit is een modern gemengd bedrijf! Zij kijgen ..... bezoekers in de stal, hebben een camping en een restaurant, Hier is het boeren bedrijf een atraktie aan het worden. Het verschil zou je kunnen verantwoorden met presentatie waarde!

 • r schellekens

  ik wilde even een reactie geven op een aantal vragen, om misverstanden uit de weg te ruimen.
  de 8000 euro per koe is over de stal zoals hij nu staat, de jongveestal die er nu naast gerealiseerd wordt, alle verharding plus sleufsilo's (totale bedrijf afgewerkt).
  dus alles is dan over de rug van de koeien verrekend.
  verder is er geen wiedegang op het bedrijf.
  er is geen subsidie verkregen, enkel de vamil regeling.

 • Rub

  @ schellekens, bedankt voor je reactie. Dit alles stond niet vernoemd in het vakblad. Wat doe je de komende jaren? Groei je langzaam door naar de maximale capaciteit zodat je in 2015 de 'zaak' vol hebt liggen of wacht je af? Zo ja investeer je dan nog in quotum of worden de laatste jaren bijgeleasd?
  Hoe ga je om met het ruwvoer tekort en mest overschot? Heb je in de omgeving nog mogelijkheden om deze te betrekken en af te zetten?

  @ joannes, ik snap dat dit het visite plaatje moet zijn in een geheel, en natuurlijk is het super om mensen dit te laten zien en hier over te praten het schetst een super voorbeeld voor vele bedrijven, echter daar zijn de kosten ook naar en ik weet niet of je die presentatiewaarde daartegen weg kan strepen.

 • r schellekens

  @rub de bedoeling is langzaam door te groeien naar 130 melkkoeien en de rest wordt op gevuld met droogstaande, in het gedeelte wat nu in aanbouw is kunnen er nog 60 melkgevende koeien bij incl jongvee.
  het melkqoutum is nu een deel bij geleasd maar als de tijd daar is en het geld dan eventueel nog wat kopen.
  ik kan nu mijn mest nog goed kwijt, maar heb al wel een uit weg voor deze uitdaging. voer is meer een probleem in de toekomst, maar kan waarschijnlijk tegelijk met de mest wel wat regelen.

 • lohuisveehouderij

  @ R Schellekens. Omdat u graag wil dat de Voer- en Melkrobot met elkaar kunnen communiceren, mag ik dan vragen waarom er dan niet is gekozen voor een DeLaval Voerrobot?

 • r schellekens

  @lohuisveehouderij. ik heb gekozen voor de trioliet, omdat dit een eenvoudig systeem was. ook hebben we 15 jaar een zelfladende mengwagen gehad.
  een goed en betrouwbaar bedrijf in het ruwvoer gebeuren, in alle opzichte.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.