Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Kalverhouder kiest voor eigen lijnen

Jos Denissen heeft al 13 jaar een vleeskalverbedrijf in het Oost-Duitse Wöbelin. De aanvoer en afzet van kalveren houdt hij zelf in de hand, daarom wil hij niet uitbreiden.

Foto

 • Het bedrijf van Margaret (48) en Jos (48) telt 460 kalverplaatsen en levert jaarlijks 600 jonge rosés af. Bij het bedrijf hoort 4,5 hectare maisland, daarnaast wordt nog 10,5 hectare gepacht. Naast de kalveren heeft Margaret een pensionstal met plaats voor 20 paarden. Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Denissen haalt de kalveren zelf bij twee veehouders in de buurt. Wekelijks komen er 10 tot 15 nieuwe kalveren binnen. Op deze manier betaalt hij geen kosten voor een handelaar en heeft hij afspraken over de verzorging in de eerste 14 dagen. Hij kwam hierop na een paar slechte ervaringen met handelaren.

 • De kalveren staan de eerste acht weken in eenlingboxen buiten. Door het afdak en de dikke laag stro hebben ze geen last van de strenge vorst in februari gehad.

 • De kalveren krijgen in de melkperiode 3,5 liter melk per dag. De jongsten krijgen de hoeveelheid verdeeld over twee porties, na acht weken krijgen ze ’s ochtends de volledige hoeveelheid. Hiervoor haalt Denissen dagelijks 350 liter melk bij zijn broer die een melkveehouderij in het dorp heeft.

 • De koemelk wordt aangevuld met poedermelk. Op deze manier bespaart Denissen naar eigen zeggen en zak melkpoeder per dag. “Dat is toch €30, en hier doen ze het net zo goed op.”

 • Denissen geeft de melk in speenemmers die hij met een rek opklapt. De emmers hebben volgens Denissen het voordeel dat hij precies ziet hoe een kalf drinkt. Een trog vindt hij niets, omdat een snelle drinker dan de melk van langzamere kalveren opdrinkt.

 • Het voeren gebeurt met een maatbeker. Denissen gebruikte eerder een melkpistool, maar was er niet tevreden over. “Niet nauwkeurig genoeg naar mijn zin”, stelt hij.

 • Na acht weken komen de kalveren in groepshokken met 11 dieren. In de voormalige varkensstal staan de kalveren op stro.

 • Om de dag worden de hokken ingestrooid met een ronde baal. Hiervoor wordt de hekken omgezet, zodat de kalveren in de voorste helft zijn opgesloten. Op deze manier kan de ligruimte achterin ook om de 14 dagen uitgemest worden.

 • Ook in Duitsland moet het medicijngebruik naar beneden. Sinds begin dit jaar heeft Denissen via de veearts stalinformatie gekregen. Standaard krijgen de kalveren de eerste week een aspirinekuur om een starthoest te onderdrukken. Met aspirine voelen de kalveren zich minder beroerd en blijven ze eten en drinken. Zo kunnen ze een infectie beter aan.

 • Tegenover elk strohok hangt een notitiebord waarop Denissen zieke kalveren of opvallende kalveren noteert. De meeste bordjes zijn leeg. De kalverhouder vertelt dan ook trots dat hij tussen 1 januari en eind maart nog geen kalf kwijt is geraakt. Vorig jaar had hij 13 dode kalveren op 600 afgemeste dieren.

 • In alle stallen staat tussen twee hokken een vierkante emmer in een betonblok. De emmers bevatten 5 kilo Mentolix-likblok, een mengsel van melasse met menthol. “Hoestsnoepjes, maar het werkt wel. Een hoestend kalf doet dat hiermee veel minder dan voorheen”, legt Jos uit.

 • De stal is voorzien van zijdeuren. In principe heeft Denissen de deuren altijd open staan om de stal zo fris mogelijk te houden. Omdat het dak laag is, wordt het al snel warm in de stal.

 • Na acht weken op stro gaan de kalveren naar een voormalige stierenstal. De achterste helft van de roostervloer is voorzien van rubber matten.

 • Dagelijks krijgen de kalveren een mengsel van mais en krachtvoer.

 • Denissen brengt de slachtrijpe kalveren zelf naar de slachterij. Dat hij daar wekelijks veel tijd mee kwijt is, neemt hij voor lief. Uitbreiden in het aantal kalveren ziet hij niet zitten omdat hij dan een derde melkveehouder moet zoeken. Ook de slachterij zit niet te wachten op grote koppels. De kalveren gaan naar Viehvermarktung Horst (Sleeswijk-Holstein), waar jaarrond zo’n €4 per kilo geslacht-gewicht wordt betaald (excl. 10 % btw).

Eén reactie

 • Mulders

  prachtig mooi bedrijf!

Of registreer je om te kunnen reageren.