Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:15 jun 2012

Nieuwe stal met mestscheiding op W3-vloer

Hans Broekroelofs in Brucht (Ov.) hoeft niet emissiearm te bouwen, maar koos vanwege mestscheiding en mestverwerking voor de W3-vloer van HCI.

Foto

 • Hans Broekroelofs (27) heeft in maatschap met zijn ouders Gerrit Jan (60) en Hennie (56) een melkveebedrijf met 80 koeien en 65 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 30 hectare grasland, 10 hectare snijmais en 55 hectare natuurland. De nieuwe stal is de eerste proefstal met de W3-vloer. De emissie is vastgesteld op 5,7 kilo ammoniak bij beweiden en 6,5 kilo bij opstallen. Foto's: Ronald Hissink, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Omdat op de thuislocatie niet voldoende ruimte en mogelijkheden waren voor een nieuwe stal bouwde Broekroelofs de stal op een nieuwe locatie 400 meter verderop. De 0-6-0-stal heeft 146 ligplaatsen, in combinatie met de strohokken is er plaats voor 160 koeien. Het jongvee blijft op de oude locatie, de ligboxenstal wordt daarvoor omgebouwd.

 • Broekroelofs voerde de stal uit met de HCI W3-vloer. De mest wordt al op de vloer gescheiden door middel van gaatjes in de sleuven waarin de urine loopt. De vaste mestschuif schuift de mest naar een afstort achter de stal. De vloer kost €75 per vierkante meter.

 • De sleufjes in de vloer liggen op afschot richting de gaatjes. Met deze vloer is een ondiepe mestkelder voldoende. Broekroelofs heeft gewoon op 2 meter diepte onderkelderd, omdat hij vaste en dunne fractie gescheiden wil houden. Zo wil hij stikstof en fosfaat voor het grootste deel apart houden, zodat hij die gerichter kan inzetten op eigen land en kan afzetten.

 • De robotruimtes zijn via loopbruggen bereikbaar. De bruggen zijn zo gemonteerd dat de mestschuif eronder door kan en in het midden onderbroken zodat koeien de bruggen altijd kunnen passeren.

 • Ook de doorsteken hebben een dichte vloer. Een mestrobot wilde Broekroelofs niet, omdat die niet alle plekken optimaal kan meepakken. Hij veegt de doorsteken handmatig schoon.

 • Achter de stal is een afstort gemaakt. De mestschuif schuift tot buiten de stal, zodat op het eind van de vloer geen hopen mest kunnen ontstaan.

 • Naast de afstortgoot komt een mestpomp te staan. Die pompt de mest naar de scheider in de naastgelegen loods.

 • Het mixen van de dunne fractie gebeurd via beluchting. Een traditionele mixer heeft volgens Broekroelofs meer mest nodig om zijn werk goed te doen.

 • Om bij erg drogend weer filmvorming op de vloer tegen te gaan heeft de veehouder onder de boxranden en onder het voerhek een sproeisysteem aangelegd. Zo kan hij een dun laagje water over de vloer sproeien.

 • De vier mestschuiven worden afzonderlijk aangedreven. De aandrijving wordt nog weggewerkt.

 • Broekroelofs gebruikt de dikke fractie uit de scheider als strooisel in de diepstrooiselboxen. Hij wilde in eerste instantie alleen stro gebruiken, maar denkt vanwege de hoge strokosten nu aan een mengsel van dikke fractie en stro.

 • De Lely-melkrobots zijn in het midden van de stal geplaatst. Tussen de twee robots zijn de leidingen al aangelegd om in de toekomst een derde te kunnen plaatsen.

 • Omdat de stal open is, is de robotruimte voorzien van vloerverwarming en krijgt verwarmingselementen om bevriezing in de winter tegen te gaan.

 • Voor in de stal is een strohok van 9 bij 15 meter ingericht. Het hok wordt in tweeën gedeeld om kalfkoeien en zorgkoeien op te vangen. De koeien kunnen via een tweewegpoortje van en naar de robot.

 • Om de koeien altijd in de gaten te kunnen houden, worden camera’s in de stal opgehangen. Dat is nu vooral handig omdat er nog geen woonhuis bij de stal staat.

 • Vanuit de opvangput wordt de dikke mest naar de scheider in de loods gepompt.

 • Achter in de loods is de opslagruimte voor de dikke fractie uit de scheider. Broekroelofs wil op den duur de dikke fractie voorcomposteren. Nu is de techniek nog te duur, maar hij heeft er al wel rekening mee gehouden.

 • In het kader van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) heeft de veehouder ook een Juno-voerschuif aangeschaft.

 • Ook de ventilatoren zijn er vanwege de MDV, ze leverden extra punten op. Vooral de ventilator boven het strohok heeft volgens de veehouder nut, omdat de luchtwerveling vliegen boven het stro weg zal houden.

 • De lampen, L4C van Lely, zijn net als alle installaties in de stal computergestuurd. Broekroelofs kan ze per stuk of per rij in stellen.

 • Vrijdag 15 juni is de open dag in de stal aan de Veenlanderweg te Brucht te bezoeken van 10 tot 15 uur.

Laatste reacties

 • fam.lid

  Indrukwekkende reportage.Kom a.s. vrijdag zeker naar de open dag om verdere details te horen. Succes met jullie nieuwe bedrijf!

 • Base1

  Hee, zo te zien is jou vloer ook op geruwd, binn niet bang dat jou mest aan de vloere koekt. Kreeg jou koeien an geen doorgesleten klauwen als ze een poosje op deze nieuwe roosters hebben gelopen. Ben benieuwd hoe bij jou geet. Vulle geluk.

Of registreer je om te kunnen reageren.