Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe stal met carrousel en ECO-vloer

Maatschap Bremer in Kraggenburg (Fl.) liet een nieuwe ligboxenstal bouwen met een capaciteit voor 300 melkkoeien. De proefstal heeft een ECO-vloer, die berekend is op een ammoniakuitstoot van 8,1 kilo per dierplaats.

Foto

 • Willy (55) en Gerrit (61) Bremer hebben in maatschap een melkveebedrijf met 230 melkkoeien, 170 stuks jongvee, 2,1 miljoen kilo quotum en 145 hectare land (waarvan 95 hectare in eigendom). In 2010 lieten ze een nieuwe ligboxenstal met een proefstalstatus bouwen. Die proefstalstatus zit hem in de ECO-vloer, die de ammoniakemissie reduceert.
  Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe ligboxenstal meet 100 bij 40 meter en heeft een capaciteit voor 300 melkkoeien. Bremer melkt zijn koeien in een 40 stands Dairymaster-buitenmelker. In de oude situatie had Bremer een stal met 150 ligplaatsen en twee melkrobots.

 • Een overzicht van de ruim opgezette stal. Lucht en licht zijn er voldoende. En dat is een flinke verbetering ten opzichte van de oude situatie. In combinatie met de overstap van melkrobots naar carrousel merkt Bremer dat duidelijk in de resultaten. Zo steeg de gemiddelde melkproductie van 8.400 liter per jaar (2010) naar 9.300 liter per jaar in 2012. Het celgetal dat voorheen altijd rond 260 lag, bedraagt nu 133.

 • Een detail van de ECO-vloer van Veld-V-Beton. Het is een specifieke roostervloer van beton en rubber met onder elke spleet een kunststof klep die de put afsluit. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,1 kilo per dierplaats (bij opstallen). Bremer koos voor de ECO-vloer, omdat hij strengere milieueisen, die toch boven de markt hangen, voor wil zijn. Bovendien kon hij subsidie krijgen. Dat was ook nodig, want de vloer is veel duurder dan een standaard roostervloer. Bremer: “De kosten zijn €137 per vierkante meter. Bij een gewone vloer is dat €35 tot €40.”

 • Dit is die kunststof klep, die onder elke spleet in de roostervloer de put afsluit. Het kunststof is bestand tegen mest en ammoniak. Bremer koos voor kunststof, omdat dit goedkoper is dan rvs. Dat levert geen problemen op, want het materiaal heeft onder de vloer relatief weinig te lijden.

 • Qua dierenwelzijn werpt de ECO-vloer zijn vruchten af. De beloopbaarheid is prima, de koeien hebben veel grip. Het rubber is zachter, terwijl het beton de klauwen juist in evenwicht houdt. Bremer merkt ook dat zijn koeien meer bewegen en minder last hebben van kreupelheid.

 • Een mestrobot, voorzien van watersproeier, schuift de mest in de stal weg. De robot werkt goed en maakt elke drie uur een ronde. Wel moet hij elke nacht gedurende zes uur opgeladen worden. De robot staat in de ogen van Bremer te lang stil. “De capaciteit is nu te laag, er blijft nog te veel mest liggen. Dat kan beter.”

 • De koeien liggen in sturende ligboxen met waterbedden. De koeien lagen in de oude stal op matrassen, maar Bremer vond dat die te snel sleten. Deze waterbedden hebben een langere levensduur.

 • Een goed voorbeeld van arbeidsgemak: het automatische opdrijfhek. Dit hek dirigeert de koeien van de wachtruimte naar de melkcarrousel.

 • Zeeën van ruimte. Als het hek helemaal openstaat, kunnen de koeien de wachtruimte in. Die wachtruimte meet 20 bij 14 meter en kan 225 melkkoeien herbergen.

 • De grote wachtruimte, met op de achtergrond de 40 stands buitenmelker, die Bremer prima bevalt. “Eén man kan 180 tot 200 koeien per uur melken.” Links en rechts van de wachtruimte bevinden zich respectievelijk een separatieruimte met 22 ligplaatsen en twee strohokken.

 • Voordat de koeien de carrousel ingaan, komen ze door deze detectiepoort. Daar worden ze individueel herkend.

 • Bremer molk voorheen met twee melkrobots, maar werkt nu met deze carrousel. Hij wilde geen robots meer, omdat de melkproductie daalde en het celgetal steeg. Bovendien was schaalvergroting op zijn bedrijf niet in het voordeel van de robots. “Melkrobots zijn 24 uur per dag in de weer en vragen in die tijd dus ook aandacht. Mijn personeel is natuurlijk niet 24 uur per dag in de stal. Dus hoe meer robots ik heb, hoe drukker ik het zelf krijg. Dat wilde ik niet.” Een ander nadeel is toenemend storingsgevaar bij meer robots.

 • Hier is goed te zien hoe lang de ligboxenstal eigenlijk is. Achter de wachtruimte bevinden zich alle 300 ligboxen. De foto is genomen vanaf de melkcarrousel.

 • Als de koeien gemolken zijn, lopen ze door deze selectiepoort. Die stuurt ze naar de separatieruimte of naar het reguliere staldeel. De laatste groep kan ook nog in twee groepen opgedeeld worden.

 • Beide zijkanten van de stal zijn voorzien van een ventilatiegordijn. Op het dak zit een weerstation. De gordijnen bedient Bremer automatisch.

 • In de nok van de stal zit een 3,5 meter brede lichtstraat. Het dak is geïsoleerd.

 • Aan koecomfort is gedacht. In de stal hangen elektrische koeborstels.

 • Bremer wil met zijn huidige melkveestapel van 230 koeien voorzichtig doorgroeien. Hij wil de stapel jaarlijks met ongeveer tien dieren uitbreiden. Al hangt veel van de koers van de melkprijs af. Maatschap Bremer houdt 8 juni vanaf 10.00 uur een open dag aan de Kadoelerweg 20 in Kraggenburg.

Eén reactie

 • Base1

  Zo lijkt het mooi, maar hoe is het als het zoals afgelopen winter -20 gr vriest, en hoe gaat het als de put vol zit en wij willen mixen?? Komen de bakjes niet onder de vloer uit en alles duwt er tegen aan. een Rvs strip daar koekt ook mest aan, Is dit bij dit seysteem niet het geval. Wens je succes met je nieuwe stal

Of registreer je om te kunnen reageren.