Rundveehouderij

Foto & video 3607 x bekeken

Neusje van de zalm al present op NRM

De voorbereidingen voor de NRM zijn in volle gang: van het wassen van de koeien met de hogedrukspuit tot het gladharken van de ring.

Foto

  • De voorbereidingen voor de NRM zijn in volle gang: van het wassen van de koeien met de hogedrukspuit tot het gladharken van de ring. Foto’s: Ruud Ploeg, tekst: Monica van der Hall

  • De ring van de Nationale Rundveemanifestatie (NRM), waar de presentaties van de dochtergroepen, de keuringen van rood- en zwartbont en de kampioensrondes plaatsvinden. De showring komt vol te liggen met groene korrels. Alle schermen, reclameborden en plaatsen voor de toeschouwers zijn gereed voor de shows van 29 en 30 juni in de IJsselhallen in Zwolle.

  • Alle koeien krijgen een intensieve wasbeurt met de hogedrukspuit en goed wat shampoo. Om het wit nog witter te maken gebruiken veel veehouders bleekmiddel. De koeien zijn van tevoren al zeer gedetailleerd geschoren. De klauwen zijn na een trimbeurt in de lak gezet.

  • Nog niet alle koeien zijn aanwezig in Zwolle. Sommige komen pas een paar uur voor de show aan. Zij krijgen thuis de poetsbeurt.

  • Op stal komt er wel eens mest in de staart te hangen. Dat is straks in de ring niet terug te vinden. Na een flinke uitpluisbeurt door de toilleteerders zien de staarten er piekfijn uit. Op de NRM staat menig medewerker klaar met een emmer om de mest op te vangen. Die gladgestreken staarten blijven de komende dagen dus in orde.

  • Tijdens de voorbereidingen op weg naar de ring wordt de laatste hand gelegd aan het scheren van de koeien. Ieder haartje dat verkeerd staat, moet worden weggeschoren. Het is een behoorlijk specialistisch karwei om de koe er optimaal uit te laten zien.

  • De dames staan gedurende het evenement op een flinke laag stro die steeds ververst wordt. Zo blijven de dieren mooi schoon. Door de goede verzorging zijn ze ook ontspannen. Een koe die zich goed voelt, presteert ook beter.

  • De grootste koe ter wereld verwelkomt het NRM-publiek. De koe is 10 meter hoog en 14 meter breed. Deze zwart-witte variant bestaat uit tienduizenden ballonnen. Guido Verhoef, internationaal gerenommeerd ballondesigner, geeft leiding aan het maken van de grootste ballonsculptuur in de vorm van een koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.