Rundveehouderij

Foto & video

Grote hellingstal op nieuwe locatie (2)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind (oktober 2012). Dit is deel 2: beton storten in de mestput.

Foto

 • Anita (45) en Edwin (45) Heijdra laten samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond stampen. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. De vleesveehouders moesten daar weg vanwege de aanleg van natuur- en recreatiegebied Hollandsche IJssel. Begin mei ging op de nieuwe stek de eerste heipaal de grond. Nu wordt ook het eerste beton gestort. Foto's: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Dit is de plek waar de hellingstal met capaciteit voor meer dan 300 stuks vleesvee moet verrijzen. Van beton storten is hier nog geen sprake. De grond onder de hellingstal wordt rondom de heipalen eerst verder uitgediept. Dit is een secuur graafklusje, omdat er verschillende vloerhoogtes zijn. Dit specialistische grondwerk heeft Heijdra volledig uitbesteed aan loon-, aannemers- en verhuurbedrijf De Hertog B.V. Op de zandgrond komt straks plastic te liggen waarop ringbalken worden gestort.

 • De ‘hellingstal’ gezien vanaf de andere kant. Een graafmachine diept de grond verder uit. De stal krijgt namelijk verschillende compartimenten én dieptes. De voergang is het nulpunt, de mestgang ligt 15 centimeter lager, terwijl de helling ten opzichte van de deel met 5 procent oploopt.

 • De hellingstal krijgt vier mestgangen . Een mestschuif schuift de mest straks naar de achterkant van de stal. Daar komt de mest in vier van deze vierkante opvangbakken terecht. Dit zijn tijdelijke mestputjes van 3 meter lang, 3 meter breed en 1 meter diep.

 • In het meest linkse mestputje achter de hellingstal is al beton gestort. Als de mestputjes vol zitten, verplaatst Heijdra de mest met een shovel naar een grotere mestopslag links van de hellingstal. In totaal kan Heijdra voor minimaal zeven maanden mest opslaan.

 • Dit is die grotere mestopslag, die 25 bij 15 meter meet. De mestput heeft een bovengrondse opslagcapaciteit van maximaal 600 kubieke meter. Onder de opslag komt een kelder voor de opvang van lekvocht uit stromest. Hier wordt ook het water van de wasplaats en de sappen uit natte voerproducten naartoe geleid. Overigens zijn inmiddels de zijmuren en de binnenwanden in de put al geplaatst.

 • Een medewerker van bouwbedrijf Hardeman in Noordeloos is beton aan het storten. Door het goede weer van de laatste weken verliep het storten zeer voorspoedig. De bouw ligt dan ook nog goed op schema. Even hadden de bouwers last van opkomend grondwater, maar door middel van bronbemaling werd dit snel en vakkundig opgelost. Het betonstorten liep zelfs geen vertraging op.

 • Nadat de medewerker het beton gestort heeft, pakt hij een trilnaald om de luchtbellen uit het beton te halen.

 • Vervolgens strijkt hij het beton glad.

 • Het beton storten is tijdrovend, maar gebeurt heel precies.

 • Deze voeropslag bevindt zich zo’n 15 meter achter de hellingstal. Het nieuwe asfalt is zuurbestendig en ligt op een laag gebroken puin. Deze optie was goedkoper dan platen, het storten van beton of bestrating.

 • De asfaltering van de voeropslag verliep soepel.

 • Deze lap grond wordt de werkplaats. Op de plek waar straks de ringbalken komen te liggen, ligt wit plastic. Het plastic zorgt dat het zand niet in aanraking komt met de bewapening. Het beton blijft schoner. Bovendien is de ondergrond nu heel strak.

 • De fundering wordt vervolgens aan de heipalen verankerd.

 • De bouw van onder meer de mestput en de hellingstal ligt goed op schema, maar Rodi Bouw doet daar met het woonhuis nog een schepje bovenop. “Hier gaat het bijna té hard”, aldus Anita Heijdra. Deze foto is inmiddels alweer ingehaald door de actualiteit. “De vloer van de eerste verdieping is al klaar. De bovenverdieping wordt nu gemetseld en ook de spanten van het dak zijn al aangebracht.”

 • Hier is het zover nog niet. Het nieuwe woonhuis meet straks 20 bij 9 meter. Het bestaat straks uit een hoofd- en aangebouwd bijgebouw. In dat laatste deel komen een kantoor en een bijkeuken.

Of registreer je om te kunnen reageren.