Rundveehouderij

Foto & video 7147 x bekeken

Nieuwe kalverstal met oog voor welzijn en milieu

Vleeskalverbedrijf Klein Hierden in Kootwijkerbroek (Gld.) is gericht op dierenwelzijn, ammoniakreductie en energiebesparing.

Foto

 • Ondernemer Joop Bettink (38) komt niet uit de kalverhouderij, maar ziet voldoende uitdagingen in de sector om een nieuw bedrijf te beginnen. Aan de Garderbroekerweg heeft hij een bestaand bedrijf van 648 blankvleeskalverplaatsen uitgebreid met een stal met 800 plaatsen. Het bedrijf wordt gerund door familie Droppers. De kalveren worden in eigen beheer gemest. Foto's; Koos Groenewold, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De stallen hebben de Veluwse bouwstijl om niet naast de bestaande bebouwing uit de toon te vallen. Voordeel is volgens Bettink dat een ziek kalf alleen de afdeling aansteekt en minder snel de hele stal.

 • In plaats van traditioneel houten roosters zijn betonnen roosters met kunststof kappen geplaatst. De kunststof kappen bieden de kalveren meer ligcomfort en zijn beter voor de klauwen. Bettink loopt hiermee vooruit op resultaten van de welzijnsproeven die nu nog lopen.

 • De hokken zijn op 2,2 vierkante meter per kalf ingericht, 0,4 vierkante meter groter dan de norm in het Kalverbesluit. Bettink gaat er vanuit dat de oppervlakte-eis in de toekomst verruimd wordt.

 • Het grootste welzijnsvoordeel wordt volgens de ondernemer onder de roosters behaald: de stallen zijn uitgevoerd met mestbanden. “Met putten onder de roosters liggen de kalveren boven gistende mest. Dat kan niet goed zijn”, zegt Bettink. “In plaats van gangbare mestsystemen die twee keer per dag draaien, laat ik de mest om de drie uur verwijderen. Deskundigen zeggen dat mest na drie uur gaat gisten. Op deze manier komt er minder ammoniak in de stal.”

 • Bettink verwacht met de mestbanden 80 procent reductie op de ammoniakuitstoot te behalen. Om dat te meten zijn de ventilatoren voorzien van permanente ammoniakmeting. De ondernemer gaat samen met Wageningen UR metingen uitvoeren om een erkenning als emissiearme stal te krijgen. De oude stallen dienen als referentie; ze zijn hetzelfde uitgevoerd, alleen de mestband ontbreekt.

 • Voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) zijn voor elke babybox drinknippels gemonteerd. De hele stal scoort 284 punten in de MDV.

 • Bettink steekt in op een energieneutraal bedrijf. De daken van de nieuwe stal zijn voorzien van zonnepanelen, goed voor een opbrengst van 60.000 kWh. Het verbruik wordt geschat op 55.000 kWh. In de kleinverbruikersregeling mag 5.000 kWh gesaldeerd worden.

 • Hoe groot de investering voor het bedrijf is, wil Bettink niet kwijt. Maar door gebruik te maken van regelingen als Vamil en de Energie Investeringsaftrek (EIA) liggen de kosten per plaats niet hoger dan een traditionele stal.

 • Op drie daken van de bestaande stallen liggen zonnepanelen voor de verwarming van water tot 90 graden. In de aanbouw van de voerkeuken zit een tank van 22 kuub, voldoende voor drie dagen.

 • Vanuit de voerkeuken lopen melkleidingen door de bestaande afdeling naar de nieuwe stal.

 • De erfbeplanting is niet alleen voor het zicht op de stal. De beplanting staat op een kleine wal, waardoor volgens Bettink een zuiverende werking op de lucht die de stal in komt ontstaat. Zaterdag 9 juni is er een open dag van 10 tot 17 uur aan de Garderbroekerweg 202 in Kootwijkerbroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.