Rundveehouderij

Foto & video

Succesvolle kavelruil Noord-Deurningen

In de Twentse melkveeregio Noord-Deurningen is een kavelruil met succes afgerond. 22 grondeigenaren (waaronder 20 melkveehouders) ruilden 102 hectare grond.

Foto

  • De fraaie molen aan de rand van Denekamp. Achter de molen ligt het gebied waar 20 boeren, de gemeente Dinkelland en één particulier 102 hectare grond hebben geruild. De regie van de kavelruil lag in handen van Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO), een samenwerkingsverband tussen Dienst Landelijk Gebied, het kadaster en LTO Noord (afdeling Oldenzaal/Dinkelland).

  • Zicht op een deel van de geruilde grond met nu Denekamp op de achtergrond. De verkaveling was hier hard nodig. Volgens de lokale afdeling van LTO Noord was krap 35 procent van alle grond huiskavel. Gemiddeld had een bedrijf zes losse kavels. Dat bood dus veel kansen. Het kadaster rekende boeren voor dat de ruil tot een afstandsverkorting van 1,75 kilometer en een jaarlijks financieel voordeel van €130 per hectare zou leiden. Dat verhaal sloeg bij de melkveehouders in het gebied wel aan.

  • André Wiefferink is een van de melkveehouders die meedeed aan de kavelruil. Maar hij had zich in eerste instantie niet aangemeld voor de kavelruil. Hij werd in 2007 echter alsnog benaderd door het kadaster met de vraag of hij grond wilde ruilen. Dat wilde hij wel. “Ik had 11 hectare grond aan huis en vier losse veldkavels, waarvan de grootste en dichtstbijzijnde aan de andere kant van de weg ligt. De andere kavels lagen op een paar kilometer afstand. Geen ramp, maar ook niet ideaal.”

  • Wiefferink ging er op vooruit door de kavelruil. Dit is een overzicht van de 1,22 hectare grond die hij er als huiskavel bij kreeg. Hij leverde hiervoor 1,11 hectare veldkavel in. Hierdoor heeft hij meer kansen om koeien te weiden. Daarnaast drukt hij zijn loonwerkkosten, doordat de grond dichterbij huis ligt. Dat scheelt hem zo een paar honderd euro per jaar.

  • Het bedrijf van Wiefferink biedt goed zicht op de oude stek van melkveehouder Bodde, die met zijn 30 hectare een prominente rol speelde in de kavelruil. Sterker: vanwege dit bedrijf liep de ruil in eerste instantie zelfs spaak. Dienst Landelijk Gebied had namelijk buiten de kavelruil om een natuurclaim op de grond van Bodde gelegd. Er ontstond een impasse waar pas na twee jaar een einde aan kwam. Het compromis: 40 procent van de grond zou ingezet worden als ruilgrond en 60 procent als natuur. Er kwam weer schot in de zaak. De kavelruil kon verder.

  • Het landschap van Noord-Deurningen is fraai, maar ook een lappendeken. De vele veldkavels van de verschillende melkveehouders lagen meestal een behoorlijk eind van elkaar vandaan. Maar de kavelruil van 102 hectare heeft de situatie flink verbeterd.

  • Ilse Peters is een andere melkveehouder die kavels ruilde. Ze zit samen met man Ronnie en zijn oom Bennie in maatschap. Ze boeren op twee locaties, op een paar kilometer afstand van elkaar. Samen hebben ze 52 hectare land. Maar dat was wel een lappendeken. Het bestond uit twee huiskavels en zeven veldkavels. Geen ideale situatie. “Ons eigen huiskavel van 7,5 hectare voor 85 koeien was krap. Extra grond dichtbij de stal konden we goed gebruiken”, aldus Peters.

  • Uiteindelijk werd de huiskavel van 7,5 hectare van Peters met 3,2 hectare vergroot. Dat ging ten koste van twee veldkavels van samen 3,4 hectare. Het uiteindelijke resultaat leverde ook nog financieel een extraatje op. Peters: “De ruiling was voor ons succesvol. De kavels liggen gunstiger en de transportkosten zijn lager. Maar eigenlijk pakte het voor de meeste deelnemers prima uit. Iedereen gunde elkaar iets.”

  • De Lattropperstraat loopt dwars door het kavelruilgebied. De melkveebedrijven van Wiefferink en Peters liggen allebei aan deze weg.

  • Het riviertje de Dinkel kronkelt dwars door het gebied. Maar ook de Rammelbeek en het Omleidingskanaal lopen door deze regio. In de Boerderij van deze week staat een uitgebreide streekreportage over de kavelruil in Noord-Deurningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.