Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Spiegelstal met melkrobot

Maatschap Zomer in Westerhaar-Vriezenveensewijk (Ov.) liet dit voorjaar een nieuwe ligboxenstal met een capaciteit voor 79 melkkoeien bouwen. Boerderij bezocht het bedrijf voordat de eerste koeien naar binnen mochten.

Foto

 • Anna (50), Jan (50) en Mark (23) Zomer zitten in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 55 melkkoeien, 40 stuks jongvee, 476.000 kg quotum en 29 hectare land. Ze lieten een nieuwe 3+0-ligboxenstal met 79 koeplaatsen bouwen. Opvallend is dat de stal gespiegeld kan worden. Zomer kan de stalcapaciteit dus op termijn ruim verdubbelen. Foto's: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe stal meet 44 bij 21 meter. Geen megastal, maar dat past ook niet bij dit gezinsbedrijf. Links is te zien waar Zomer de stal kan spiegelen. De zijkant is voorzien van een ventilatiegordijn. Het stalklimaat kan de veehouder automatisch instellen.

 • De nieuwe stal kostte €4.750 per koeplaats (inclusief inrichting) en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Tijdens de stalbouw stonden arbeidsgemak en dierenwelzijn centraal. Het koeverkeer is vrij. Er zijn drie doorsteken in de stal.

 • De stal is zo gebouwd dat die aan deze kant gespiegeld kan worden. Zomer kan de stalcapaciteit dus tegen relatief lage bouwkosten verdubbelen. Qua milieuvergunning is dat ook geen enkel probleem. Die voorziet in 196 melkkoeien en 135 stuks jongvee.

 • Dierenwelzijn was een belangrijke voorwaarde tijdens de stalbouw. De koeien liggen straks in goedgevulde diepstrooiselboxen.

 • De knieboom in de ligbox heeft Zomer met 20 centimeter verhoogd tot 40 centimeter. De reden is dat de koeien door het strooisel anders te hoog komen te liggen.

 • Zomer heeft een mestscheider voor de ligboxen. Een systeem dat hij bij enkele andere veehouders heeft gezien en goed in de smaak viel. De dikke mest is goed voor het dierenwelzijn en blijft goed in de boxen liggen.

 • De roosters in de ligboxenstal zijn al klaar voor een groen label. Concreet: de roosters kunnen in de toekomst zo aangepast worden dat ze ammoniakuitstoot in de stal beperken. Er worden dan flappen op de roosters gemonteerd.

 • De ‘groene’ roosters zijn niet zonder reden. Het bedrijf van Zomer ligt op slechts anderhalve kilometer afstand van natuurgebied Engbertsdijkvenen. De veehouder wil eventuele strengere milieuwetgeving op deze manier voor zijn.

 • Een duidelijk voorbeeld van arbeidsgemak: de Lely-melkrobot. Jan Zomer wil het namelijk iets rustiger aan kunnen doen en zijn zoon werkt ook als inseminator bij KI Twente. De robot is een flinke vooruitgang, want in de oude situatie molk de veehouder nog in een 2x4-visgraatstal. De robot neemt hem werk uit handen en geeft veel sneller informatie.

 • Achter de melkrobot bevindt zich een selectiepoort. Die stuurt de koeien terug de stal in of dirigeert ze naar de separatieruimte.

 • De separatieruimte telt twee ligboxen.

 • Direct achter de separatieruime bevindt zich het strohok dat 8 bij 5 meter groot is. De koeien voor het strohok moet Zomer wél zelf ophalen. Hij had namelijk geen ruimte voor een 3-wegselectie achter de melkrobot. Maar dit is geen onoverkomelijk probleem aangezien de separatieruimte en het strohok vlak bij elkaar liggen.

 • Één van de drie doorsteken in de stal. Ook achterin de stal kunnen de koeien van links naar rechts lopen.

 • Licht is er voldoende in deze stal. Als de ventilatiegordijnen open zijn, komt er aan de zijkant voldoende licht binnen. En in de geïsoleerde nok van de stal zit een 2,5 meter brede lichtstraat. Daarnaast zijn de staldeuren voorzien van ruiten. Lichtinval is er dus genoeg.

 • In de stal hangen zeven led-lampen. Die zijn elk goed voor 500 watt, terwijl ze maar 150 watt verbruiken. Zomer bespaart zo veel energie.

Laatste reacties

 • adams

  welk merkzijn die led lampen, is die lichtverdeling goed? en wat kosten ze het stuk?

 • NoordHollander

  zo te zien mooie nieuwe stal waar strooit hij de boxen mee met verdikte koeienmest? en waarom schrijven julie niks over de veestapel dat is immers de belangrijkste moneymaker ook van deze boeren

 • Stal-led ligthing

  Deze sublieme verlichting is te koop in Grou. Animat Nederland

 • Agrariër

  Ik heb deze LED-Lampen eerder gezien bij een open dag in Spanga. Op youtube staat er een filmpje over http://www.youtube.com/watch?v=MGpc_XX0vwI

Of registreer je om te kunnen reageren.