Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Italiaanse stal in Brabant

Familie Seuntiëns in Knegsel (N.-Br.) bouwde een Italiaanse stal. De nadruk van de stal ligt op duurzaam omgaan met energie en op een goede luchtdoorstroming voor het welzijn van het vee. Op 2 juni is er open dag.

Foto

 • Jos Seuntiëns (40) houdt samen met zijn vrouw Annemiek (40) 170 melk- en kalfkoeien. De gemiddelde productie is 10.000 kilo melk per koe met 4,25 procent vet en 3,50 procent eiwit. Het bedrijf heeft 46 hectare grond in gebruik. Foto’s: Bert Jansen, tekst: Wijnand Hogenkamp

 • De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat geeft de ondernemers fiscale voordelen.

 • Familie Seuntiëns hecht veel waarde aan goede luchtdoorstroming in de stal. Daarom kozen zij voor een stal naar Italiaans model. De bovenbouw wijkt daardoor af van gangbaar, maar oogt misschien juist daardoor toch heel fraai.

 • Elke luchtinlaat kan apart worden afgesloten met een gordijn. Aan de noordwestzijde is de totale luchtinlaat maar liefst 6 meter.

 • De stand van de gordijnen wordt centraal geregeld door één computer.

 • Seuntiëns voert met de voermengwagen.

 • De koeien vreten hun rantsoen vanachter een voerbuis.

 • De Lely Juno zorgt dat het voer geregeld wordt aangeschoven.

 • Er wordt veel gedaan aan energiebesparing. Zo is een buizenkoeler aanwezig en is een warmteterugwinningsinstallatie. Verder is er een zonneboiler geplaatst.

 • Ook bij de verlichting is gedacht aan energie. Wijsman Advies adviseerde en leverde veel van de energiebesparende installaties, zoals deze hoogfrequente tl-units.

 • De koeien lopen op een dichte sleuvenvloer van Swaans beton. De vloer wordt elke twee uur schoongemaakt.

 • De verzamelde mest wordt afgeschoven in een put van 200 kuub. De put is voorzien van een afsluitende putdeksel die alleen opent als de mestschuif vlakbij is. Op termijn wil Seuntiëns mestraffinage toepassen.

 • De aandrijving van de kettingschuif is buiten de stal.

 • Ook van de hoekkatrollen hebben de koeien geen last. Die zijn verzonken in de vloer.

 • Drie melkrobots zorgen sinds januari dat de koeien regelmatig worden gemolken. Het scheelt Seuntiëns zes uur per dag melken en schoonmaken. Er komt ander werk voor terug, maar dat is minder fysiek en kost ook minder tijd.

 • Familie Seuntiëns nodigt u van harte uit om de nieuwe stal te komen bekijken op 2 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Vessemseweg 15 in Knegsel (N.-Br.).

Laatste reacties

 • anton1937

  Het lijkt mij een stal voor de toekomst,ik wil deze stal zien . Welk adres heeft Seuntiëns? Graag mailen ?.

 • Wijnand Hogenkamp

  Beste lezers, de datum van de open dag en het adres van dit melkveebedrijf staat als bijschrift bij de laatste foto.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik ben wezen kijken en aan de foto's is weinig toe te voegen. De nieuwe stal is tegen de voormalige stal aangebouwd en via een doorgang zijn ze aan elkaar verbonden. De oude stal is ook een mooie ruime stal waar, als je niet beter weet, veel van te zeggen valt. Het vee was uiteraard verhuisd naar het nieuwe gedeelte. De oude stal blijft functie houden voor jong en droogvee. Het verschil tussen beide gedeeltes was echter de reuk. In het oude gedeelte, ook met de huidige onderbezetting was de bekende stallucht aanwezig. In het nieuwe gedeelte was door de goede ventilatie feitelijk enkel buitenlucht te ruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.