Rundveehouderij

Foto & video 6971 x bekeken

Goedkoper bouwen zonder mestkelder

Bij het nieuwe kalverhuisvestingsysteem VealMaxx van Jansen Livestock Equipment is een mestkelder onder de stal overbodig. Door de mestband is er maar een kleine opslagput of overpompput naar een mestsilo nodig.

Foto

 • Het VealMaxx-systeem betaat uit kunststof elementen die als units geleverd worden. Een unit is een groepshok voor zeven kalveren. De unit bestaat uit kunststof hokafscheidingen en roosters. Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Het systeem onderscheidt zich door de mestband die onder de roosters loopt. Deze is gebaseerd op het pluimveesysteem en ligt in een V-vorm onder de roosters. Door de V-vorm wordt gier via het midden van de band versneld afgevoerd.

 • De gier loopt rechtstreeks in de put achter de band. Tweemaal daags de band laten draaien moet voldoende zijn voor de mestafvoer. De eerste gebruiker van het systeem die Boerderij bezocht, laat de band voorlopig een keer per dag draaien.

 • De mestband ligt in de lengte op afschot: 3 mm per strekkende meter. Omdat de stal met een dichte vloer is uitgevoerd ligt deze op dat afschot.

 • De hokken staan 10 cm boven de vloer op stelpootjes. De mestband loopt 30 cm onder de roosters.

 • Aan de kunststof hokafscheiding blijft mest slecht plakken. Dit scheelt ook weer bij de reiniging van de stal. Desgewenst kan de afscheiding als rvs-buizen worden geleverd.

 • De roosters zijn van kunststof en gebaseerd op bekende roosters in de pluimveehouderij. Ze zijn aangepast voor de kalverhouderij. Net als de wanden blijven de roosters schoner omdat mest er minder aan blijft plakken.

 • De roosters zijn voorzien van opstaande randjes die in vierkantjes staan. In zo’n vierkantje past precies een kalverklauw. Dat verbetert de grip voor de dieren sterk.

 • Tussen de hokken zitten poortjes. De sluitingen zijn zo gemaakt dat ze eenvoudig te openen zijn.

 • De buizen bij de voerbakken zijn met een eenvoudige verbinding snel te verstellen.

 • De eerste VealMaxx-stal is nieuwbouw. Het systeem is echter in elke bestaande stal of loods in te bouwen. Doordat er geen of een kleine mestkelder nodig is, kan een ondernemer besparen op de bouwkosten. De kosten van de hokinrichting zijn volgens Jansen Livestock Equipment vergelijkbaar met die van traditionele inrichtingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.