Rundveehouderij

Foto & video 26132 x bekeken 2 reactieslaatste update:14 mei 2012

Friese ondernemer bouwde stal voor 500 koeien

Rintsje Visser melkt 400 koeien in het Friese Menaldum. Vorig jaar nam hij een nieuwe ligboxenstal met 500 koeplaatsen in gebruik.

Foto

 • Melkveebedrijf Visser en Bakker nam vorig jaar maart een nieuwe ligboxenstal met 500 koeplaatsen in gebruik. Langs snelweg A31 in het Friese Menaldum verrees vorig jaar een 115 meter lange en 33 meter brede stal. Op de foto poseren Rintsje Visser (49) en zijn vrouw Dieuwke Bakker (45). Naast hen staat dochter Jackelien (16). Rechts op de foto staan zoon Simon (23) en zijn vriendin Gea (24). Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzicht van de stal. Het Friese melkveebedrijf maakte vorig jaar een flinke schaalsprong door van 250 melkkoeien te groeien naar 400 dieren. „Wij willen graag veel koeien melken. Dat is waar wij goed in denken te zijn”, vertelt Visser.

 • Zo ziet de 3+0+2-rijige stal er van binnen uit. Visser melkt op dit moment 400 koeien. Het quotum bedraagt 2,5 miljoen kilo melk. De jaarproductie per koe is zo’n 8.000 liter met 4,60 procent vet en 3,60 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 140 hectare grond. Het bedrijf wil doorgroeien naar 3 miljoen liter melk.

 • Vanwege de lengte van de stal moest Visser van de brandweer dit tussendeel aanbrengen.

 • De stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Visser koos voor ligboxen met koematrassen. „Je hebt er weinig werk van en het functioneert goed.” De veehouder besteedt veel aandacht aan uiergezondheid. Koeien die net hebben gekalfd, melkt hij zelf. Hij houdt de dieren in een aparte groep, net als de hoogdrachtige koeien. „Dat werkt prima. We hebben een celgetal van 80.”

 • De afstand tussen het voerhek en de boxen is 4 meter. De koeien hebben veel bewegingsvrijheid. Visser houdt de dieren in twee groepen: oudmelkte en nieuwmelkte koeien.

 • De stal is onderkelderd. Visser kan er 6.500 kuub mest kwijt. „We hebben drie vaste mixers. Die draaien iedere nacht 20 minuten. Dat zorgt voor goede mest, die ik hier bij de akkerbouwers goed kwijt kan.” De totale mestopslagcapaciteit op het bedrijf is 12.500 kuub. Ook onder de oude stal en in deze mestzak kan Visser de nodige kuubs kwijt.

 • Via de zijkanten van de stal komt veel licht binnen. Ook de lichtstraat in de nok draagt behoorlijk bij aan de lichtinval in de stal.

 • Het rantsoen bestaat ’s zomers uit kuil, mais en gras (allen voor een derde). De veehouder vult dit rantsoen aan met bierbostel en aardappelen of bietenpulp. „Dat zorgt voor rust in de pens”, zegt Visser. Het winterrantsoen bestaat uit kuil en mais (beide 50 procent), aangevuld met een paar kilo soja, vezels en bietenpulp.

 • Het bedrijf telt twee grote sleufsilo’s en twee rijplaten. Daarnaast heeft Visser nog wat kleine sleufsilo’s voor bijproducten. Bij het bedrijf hoort 140 hectare grasland. Mais verbouwt de veehouder niet. Dat kan financieel niet uit, redeneert hij. Op jaarbasis koopt hij 1.500 ton mais aan. Het veldwerk wordt deels door loonwerkers gedaan. „De helft doen we zelf, de rest besteden we uit.”

 • De melkveehouder hecht veel waarde aan voldoende drinkwater. „We hebben één drinkbak per 20 koeien.”

 • Visser melkt de koeien in een 24 stands binnenmelker van Senior. Deze melkstal nam hij in 2002 in gebruik. „Daarvoor had ik een tandemmelkstal. Die zat er al in toen ik dit bedrijf in 1994 kocht.”

 • Rondom de stal heeft Visser een uitloop voor zijn dieren gecreëerd. Die is 5 hectare. Begin mei is het rond de stal te nat om de koeien naar buiten te laten. Het afkalven gebeurt ’s zomers buiten in deze zandbak, net naast de stal.

 • Dit is de voormalige ligboxenstal. Visser kon er 225 melkkoeien in kwijt. Hij houdt er nu jongvee en droge koeien. Ook hij heeft hij een deel van de stal als afkalfstal in gebruik. De stal is deels gerenoveerd.

 • Aanstaande zaterdag 12 mei is er een open dag op het bedrijf van Rintsje Visser en Dieuwke Bakker. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang, zoals op deze foto zichtbaar is. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Mieddyk 86 in Menaldum.

 • Achter de stal komt een grote feesttent te staan. Visser en zijn vrouw vieren dit weekeinde namelijk ook hun 25-jarig huwelijk. Binnenkort in Boerderij veel meer over dit melkveebedrijf.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.