Rundveehouderij

Foto & video

Vroeg zomerstal-voeren met Taarup

Hans Rouhof maait met zijn getrokken Taarup-maaikneuzer nu al dagelijks gras voor zijn 70 koeien.

Foto

 • Hans Rouhof (47) heeft in Bornerbroek een gemengd bedrijf met 70 koeien en 200 zeugen. Met zijn getrokken Taarup-maaikneuzer maait hij nu al dagelijks gras voor zomerstalvoedering.
  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Mark Pasveer

 • Al 40 jaar past dit bedrijf zomerstalvoedering toe. Eerder met gebeurde dat met JF- en Giro-maaiers. Met de losse Taarup-maaierkneuzer kan Rouhof direct in zijn Schuitemaker voerdoseerwagen maaien. Op deze manier hoeft hij nooit om te koppelen, zoals dat bij een opraapwagen met frontmaaier wel zou moeten.

 • De doseerwagen is gekoppeld aan een tussenbok die in de hefinrichting van de Landini hangt. Daaraan zit tevens een trekhaak die rechts naast de trekker steekt. De Taarup blijft altijd op het veld achter. Deze is eenvoudig aan te pikken aan de trekhaak en vergrendelt automatisch.

 • Hier de tussenbok in beeld. Het enige dat Rouhof moet aansluiten is de elektrische bediening van de blaaspijp. Tijdens het maaien is de doorgaande aftakas richting voerdoseerwagen afgekoppeld.

 • Ook de aftakas moet even gekoppeld worden. De Taarup werkt verder zonder hydrauliek. De maaihoogte is te regelen met de hefinrichting van de trekker. Rouhof maait op zo’n 5 tot 6 centimeter.

 • De meeste percelen liggen versnipperd in de gemeente. De 2 hectare die Rouhof nu maait, vormt de enige huiskavel. Weidegang is dus geen optie. Links is het bedrijf te zien. Dankzij de korte afstand kost het maaien nu slechts een kwartiertje per dag.

 • Het gras is met zo’n 15 centimeter nog kort. Rouhof: “Ik maai graag vroeg om kwaliteit te voeren. Daarnaast leg ik nu groeitrappen aan, anders komt straks alles tegelijk. Toch valt de lengte me wel een beetje tegen, waarschijnlijk door de koude nachten.” In totaal is er 22 hectare grasland op het bedrijf. De lastige percelen maait hij zelf met deze combinatie, zodat de loonwerker op de grote percelen vlot vooruit kan. Dat gras wordt ingekuild.

 • Vanwege de harde wind is ligt er wat gras op de rand van het opzetschot. Rouhof haalt het even weg: “Ik hou mijn erf graag schoon.’

 • De Taarup heeft klepels, die het gras direct de pijp in blazen. Rouhof: “Dit is dan ook het grote voordeel, het gras raakt de grond niet en blijft dus schoon. Bovendien heb ik het idee dat de hergroei beter is dan bij een schijvenmaaier.”

 • Door het kneuseffect levert Rouhof wel wat in op structuur. Omdat er altijd voordroog in het rantsoen zit, is dat geen punt.

 • Eenmaal in de stal kan het gras direct voor de koeien. Mais en voordroog heeft Rouhof al eerder voor het voerhek gereden. “Vroeger hakselde ik het gras wel eens direct in de deels geladen doseerwagen, maar door de gegroeide veestapel is de 19 jaar oude wagen daar nu te klein voor. Daarom in twee etappes.”

 • Als het gras straks volop groeit, vervangt Rouhof 50 procent van het rantsoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.