Rundveehouderij

Foto & video 2816 x bekeken laatste update:27 apr 2012

Uitleg over beoordeling Blonde d’Aquitaines

Hans en Ria Spekenbrink in Hulsen (Ov.) zijn topfokkers van het ras Blonde d’Aquitaine. Zij hebben circa 17 fok- en kalfkoeien. De ene koe is specialer dan de andere, maar gemiddeld zijn de dieren van hoge kwaliteit. Stamboekinspecteur Fredie van Dijk geeft uitleg over de beoordeling van ‘de Blonde’.

Foto

  • Beoordeling van de lendespier. Zo is de dikte, hard of zacht, de conditie van het dier, de aanleg voor bespiering te zien en te voelen. Veel dure vleesdelen worden rond de lende gesneden, dus dit deel krijgt veel aandacht van de inspecteur, afmester en slager. Mocht een dier in magere conditie zijn, dan kan de aanwezigheid van de spier toch worden gevoeld en beoordeeld.

  • Dit is de aanhechting van de bilspier. Hoe langer de bilspier, hoe beter. Ook kan gekeken worden naar de lengte van hak tot wijsvinger. Hoe korter die afstand, hoe langer de bilspier.

  • Van achteren bekijkt de inspecteur niet alleen de breedte van het bekken, maar trekt ze ook een denkbeeldige lijn van de schouder naar achter. Als het bekken net zo breed is als de schouder, dan is dat positief. De denkbeeldige lijnen lopen dan parallel rechthoekig.

  • De Blonde d'Aquitaine is een ras met goede benen en een goed gebruik van de benen. Bij de lineaire beoordeling beoordeelt de inspecteur onder meer de stand van de benen. Op deze foto staat het dier niet helemaal ontspannen, het krijgt zo een iets kromme beenstand.

  • De inspecteur meet de schofthoogte van het dier ter hoogte van de voorbenen. De koe moet wel ontspannen staan om het hoogste punt af te kunnen lezen. Dit dier heeft een ontspannen houding.

  • Beoordeling van de klauwhoek. Dit is de hoek tussen de voorkant van de klauw en de grond. Een grote (steile) hoek is gewenst. Lange tenen krijgen een lagere waardering.

  • Inspecteur Fredie van Dijk wijst naar de achterkant van de klauw en naar de verzenen daarboven. De zichtbaar hoge verzenen gaan veelal samen met een grote klauwhoek. De achterkant van de klauw kan nog wel eens helpen bij de beoordeling van dieren die minder goed gehuisvest zijn. Vooral potstallen zonder harde ondergrond achter het voerhek geven weinig slijtage en lange tenen. Om milieu-invloeden uit te schakelen, kan een blik op de achterzijde helpen.

  • Hier laat Hans Spekenbrink de koe nog even helemaal zien. Ze staat mooi ontspannen, correct en vierkant op de benen. Een zeer goede koe, brede voorhand, sterke schouder en rug. Kenners hebben het rustige dier wellicht herkend, het is de negenjarige Urielle de Moulin (Ex 92).

  • Aan de keukentafel wordt het nodige papierwerk verricht. Controleren en invullen van naam en levensnummers nemen de nodige tijd in beslag. Ondertussen praten de fokker en de inspecteur over fokkerij en andere evenementen. De inspecteur keurde negen jonge dieren bij Spekenbrink. De gemiddelde score is 87.22. Twee dieren kregen de maximale score van 89 punten. Een succesvol resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.