Rundveehouderij

Foto & video 2336 x bekeken

Relaxte Paasveetentoonstelling

Voor de 114de keer was op 28 maart de Paaschveetentoonstelling in Schagen (N.-H.). Bijna 30.000 mensen bezochten het evenement.

Foto

 • Voor de 114de keer was 28 maart de Paaschveetentoonstelling in Schagen (N.-H.). Bijna 30.000 mensen bezochten het evenement, niet alleen vanwege hun interesse voor koeien, maar vooral voor het feest na afloop van de keuring. Ook was er een landbouwmechanisatietentoonstelling, een markt met kraampjes en een kleindierenshow. Foto's: Henk Riswick, tekst: Monica van der Hall

 • Deze Belgisch Witblauwe koe van drieënhalf jaar is de meest slachtrijpe koe en wint daarmee het algemeen kampioenschap vrouwelijk slachtvee. Eigenaar G. van Dalen’s vleescentrale in Schagen heeft hiermee de zekerheid van een jaar lang reclame en afzet. Want toeschouwers zijn het er bijna allemaal over eens: bij de winnaar van de paasveetentoonstelling halen zij hun vlees.

 • Het geheim van de dikbillige dame zit hem volgens haar mester, Paul van Driessen in Hoek (Zld.), in twee factoren. Het voer dat de vleesveehouder voert bestaat onder meer uit gekookte bruine bonen. Een tweede succesfactor is bewegingsvrijheid in de stal. Voor een optimale ontwikkeling, vindt Van Driessen.

 • Algemeen kampioen mannelijk slachtvee wordt tevens een Witblauwe stier. Eigenaar keurslager Jacco van Zoonen in Nieuwe Niedorp (N.-H.) kan mede dankzij mester Piet Ottens in Westerland (N.-H.) zijn prijs in ontvangst nemen. Deze stier is nog geen twee jaar oud.

 • De Friesche Ambachtelijke Slager, Blom’s Slagerij wordt uitgeroepen tot winnaar in de categorie Fraaist gepresenteerde mens en dier.

 • Het publiek, dat voor een deel bestaat uit kenners van vlees en vee, geniet van het grote aantal kwaliteitsrunderen. Toch is het merendeel van de belangstellenden vooral geïnteresseerd in het feest dat na de bekendmaking van de kampioenskoeien wordt gehouden.

 • Het gevaar wordt duidelijk zichtbaar wanneer een nogal dominante en vrolijk springende stier het hazenpad wil nemen. De met rundvee onbekende toeschouwers moeten haastig aan de kant, wanneer tal van medewerkers het publiek dringend verzoeken plaats te maken. De organisatie ziet zelf ook in dat veel bezoekers geen weet hebben van de gevaren van zo dicht langs het vee bewegen. De organisatie zet ieder jaar veel mensen in om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

 • Voorzitter van het Bestuur der Koninklijke Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen Willem Keesom staat in voor de veiligheid. Uiteindelijk blijft maar één dier op de trailer vanwege onbetrouwbaar gedrag. Alle andere runderen strijden in het veld, waarbij de kwaliteit dicht bij elkaar ligt.

 • Oud-Hollands geklede dames reiken ieder jaar de prijzen uit. Zij zijn onderdeel van het boegbeeld en de trekpleister die de Paaschveetentoonstelling is.

 • Zonnebrandcrème moet de geteinte billen in het zonnige Schagen beschermen. Het roosteren is pas later aan de orde.

 • De deelnemers hebben het erg naar hun zin.

Of registreer je om te kunnen reageren.