Rundveehouderij

Foto & video 18 reacties

Puike geiten, maar melk mag meer!

13 Nederlanders runnen samen met 200 tijdelijke bewoners een hotel en camping in de Vogezen. Met 2 hectare aan groentetuinen, een geitenboerderij en kaasmakerij is het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend.

Foto

 • Dit is de boerderij van ECOlonie, een ecologische leefgemeenschap in de Vogezen. Onder de boog bevindt zich de entree naar het woongedeelte met rechts daarvan de kaasmakerij (blauw). De uitbouw rechts is de geitenstal. De leefgemeenschap bestaat uit 12 Nederlanders en vijf kinderen. Jaarlijks staan ongeveer 200 tijdelijke bewoners de permanente bewoners bij, voornamelijk afkomstig uit Europa, met zo nu en dan een Australiër of Aziaat. Foto's en tekst: Vera Wijnveen.

 • De boerderij ligt op 700 meter van het hoofdterrein en is in 2005 gekocht. In de daaropvolgende winter kwamen er 60 lammeren en 26 jonge, drachtige Saanen-geiten van boerderij De Buurackers in Boerakker (Gr.). Momenteel worden 51 geiten gemolken en zijn er 12 lammeren voor de opfok. De stal is berekend op 80 geiten. Frankrijk heeft geen quotum voor melkgeiten.

 • Er zijn twee bokken die van een ander Nederlands bedrijf komen. Op de foto is het midden oktober en als het goed is, zijn de meeste geiten gedekt. Bram, de oudste bok, controleert de boel voortdurend.

 • Overzicht van de stal vanaf de achterkant gezien: rechts de hokken voor de lammeren en in het midden het gedeelte dat tijdens het melken dienst doet als wachtruimte, met de melktafel op de achtergrond. Links het stalgedeelte met uitloop naar buiten en de overkapte voergang.

 • Het zijgedeelte met links de nu afgesloten deur naar de weides, en in het midden de opening naar de overkapte voergang.

 • De overkapte voergang. De bewoners van ECOlonie hebben de stal zelf gebouwd, met hulp van de tijdelijke bewoners. Een knappe prestatie.

 • De melkinstallatie is van DeLaval. De 12 stands melktafel is ontworpen en gebouwd door Ton van Aarsen en Renée van Winsen van De Buurackers, waar de eerste geiten vandaan kwamen.

 • Via een trap die handmatig omlaag en omhoog is te zetten, verlaten de geiten de wachtruimte en kunnen zo de melktafel oplopen.

 • Na het melken gaan de dieren aan de andere kant weer naar beneden. Simpel, maar doeltreffend. In dit filmpje is te zien hoe prima dat werkt, en dat de geiten de muziek van Mozart leuk vinden.

 • De geiten zijn kerngezond, maar de melkgift moet omhoog. In 2010 lag de productie op 380 liter (1,4 liter per dag over negen maanden). In 2011 was dat al iets hoger: een dagproductie van 1,7 liter met een totale productie van 441 liter. Het streven is in 2012 600 liter per geit te melken (2,2 liter per dag). De gemiddelde biologische geit in Frankrijk geeft op haar top 4,2 liter per dag. Daar zit dus nog een behoorlijk verschil tussen. Met allereerst een verbetering van de kwaliteit van het rantsoen wil het bedrijf de hogere melkgift bereiken.

 • Ook het grasland is niet van optimale kwaliteit. Op de langere termijn willen de geitenhouders alles opnieuw inzaaien. Eerst zijn ze begonnen met de afwatering van de weides. Dat was al een hele verbetering. Zo kon vorig jaar veel eerder gehooid worden. Luzernehooi zou een goede aanvulling zijn, maar omdat de grond te zuur is, raden collega-boeren in de buurt het telen van luzerne af.

 • Ook niet bevorderlijk voor de graskwaliteit zijn de vele wilde zwijnen die de weides omwoelen. Langs de bosrand zijn alle weides voorzien van houten omheiningen met schapengaas om wildschade te voorkomen. Vele handen hebben het 3 kilometer lange hek gebouwd. Een volgende stap is het afsluiten van de oprijlaan met een hek. Hidde de Blaauw (35, permanente bewoner) heeft onlangs de bekisting om de palen gemaakt, zodat binnenkort het beton gestort kan worden.

 • De kwaliteit en de gehaltes van de melk zijn erg goed. Vijf à zes keer per jaar wordt een monster genomen. De laatste gehaltes waren 31,3 voor vet en 28,8 voor eiwit, in gram per kilo melk.

 • Behalve het grasland willen de geitenhouders ook de kwaliteit van het hooi verbeteren. Bekend is dat met een hooidroger op zonnewarmte goede resultaten geboekt worden. Deze werkt als volgt: het gras wordt gemaaid en blijft één dag liggen, wordt één keer geschud en gaat dan een grote silo in. Het ligt op roosters en vanaf de onderkant blazen ventilatoren lucht, die via buizen op het dak verwarmd wordt door de zon, erdoor. Zodoende ben je minder afhankelijk van het weer. De kwaliteit van het hooi is beter, het is veel groener en kruidiger dan hooibalenhooi.

 • Een hooidroger op zonnewarmte staat op de verlanglijst van ECOlonie. Mensen die het bedrijf een warm hart toedragen en een geitje adopteren, weten waar het geld in de toekomst waarschijnlijk heen gaat.

 • Bij het bedrijf hoort 25 hectare grond, waarvan 10 hectare rond het hoofdterrein ligt en 15 hectare rond de boerderij. Op alle percelen rond de boerderij wordt geweid, op sommige wordt ook gehooid.

 • De geitenhouders passen standweiden met mobiele afrastering toe. Dat is arbeidsintensief, maar wel goed voor de gezondheid van de geit. Op deze manier komen de geiten niet eerder dan na 12 weken weer op hetzelfde stuk weide, wat de kans op een worminfectie verkleint.

 • Behalve hooi bestaat het rantsoen uit geplette mais, triticale en lupine. Dit krijgen de geiten twee keer daags tijdens het melken. Vlak voor de droogstand worden de geiten eenmaal per dag gemolken. De tweede portie mix krijgen ze ’s middags ook via de tafel, maar dan zonder de melkbeurt. Voor de geiten is dat weer een stukje beweging en voor de geitenhouder meteen de gelegenheid om ieder dier even te zien. De eerste tien dagen van iedere maand krijgen de geiten een mineralenmengsel.

 • En een vers wilgenblad op zijn tijd gaat er graag in.

 • De silo’s waar de mais, triticale en lupine liggen opgeslagen. Na het pletten gaat het voer in de containers. Het bedrijf haalt de triticale bij een biologische boer, dat kost €0,23 per kilo. Wanneer de coöperatie het levert, kost het €0,37 per kilo. Lupine (€0,48 per kilo) en mais (€0,40 per kilo) halen de geitenhouders bij een biologische graancoöperatie. Ze zijn aangesloten bij Ecocert, dus ook het stro kopen ze bij een biologische boer.

 • De geiten zijn zelden ziek. Diarree komt wel eens voor, dan krijgen de geiten behalve hooi vers en gedroogd eikenblad, zoals deze geit achter medewerker Kees van den Bosch. Hij leidt bok Bram even af die het maar niets vindt dat een van de geiten zich aan de verkeerde kant van het hek bevindt. Bij aanhoudende diarree krijgen de dieren homeopathische middelen als Arsenicum Album, Nux Vomica, en Rododendron.

 • Na de geboorte worden de jonge geitjes meteen weggehaald. Ze krijgen de poedermelk de eerste dagen via speenemmers en later via troggen en emmers. De dieren blijven maximaal twee weken op ECOlonie, voordat ze naar een biologische geitenhoudster in de buurt gaan, die ze afmest.

 • Het dagelijkse reilen en zeilen op de geitenboerderij is in handen van Dominik Kowalkiewicz (24). Hij komt uit Polen en is in 2010 naar ECOlonie gekomen vanwege de alternatieve manier van leven in een woongemeenschap. In Polen studeerde hij resocialisatie-pedagogiek en wist zodoende niets van geiten. Dat leerde hij allemaal op ECOlonie van zijn voorganger. Het leukst vindt hij de samenwerking met de geiten en de ecologische manier van leven.

 • Eén van de tijdelijke bewoners die ook dagelijks op de geitenboerderij is te vinden, is Kees van den Bosch (33). “Ik heb economie gestudeerd, maar het kantoorleven zag ik niet zitten. Mijn beste werkervaring was een zomer in 2005 op een geitenboerderij in Noorwegen. Omdat ik ook wel eens in Frankrijk wilde rondkijken, ging ik op zoek naar een geitenboerderij. Na wat googelen kwam ik bij ECOlonie uit. Eigenlijk ging ik er naar toe vanwege de geiten, maar het gemeenschapsidee vind ik ook interessant.”

 • Dit is Jeroen van Eisden (42), ook een tijdelijke bewoner. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging, zegde zijn baan als IT-docent vaarwel en is vanaf augustus 2011 op ECOlonie. Behalve tussen de geiten is hij veel in de groentetuinen te vinden.

 • Bij grotere klussen zoals het uitmesten van de hokken, worden ook andere tijdelijke bewoners ingezet, die normaal gesproken in de tuinen of in de keuken werken, of bij de bouw- en klusgroep horen.

 • De leefgemeenschap is een smeltkroes van culturen. Tijdens het maken van deze reportage waren acht nationaliteiten aanwezig. Dit maakt een verblijf op ECOlonie tot een boeiende ervaring, zowel voor de vakantieganger als voor de (tijdelijke) bewoner. Het is een knappe prestatie om een bedrijf van deze omvang met hulp van tijdelijke bewoners draaiende te houden. Daar zit ook een keerzijde aan. Want wie volgt wie op? Wie werkt wie in? Bij het wieden van onkruid speelt dat wat minder. Maar voor de geitenboerderij en de kaasmakerij is het zaak de juiste kennis in huis te halen en te houden.

 • Hoelang Kowalkiewicz de geitenboerderij wil blijven doen, weet hij nog niet. Dit is ook afhankelijk van zijn vriendin die uit Nederland komt, en die hij vorig jaar op ECOlonie heeft ontmoet. Daarom is ECOlonie op zoek naar een geitenhouder voor de lange termijn. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Henkjan de Blaauw: henkjan@ecolonie.eu. Bekijk ook de reportage over de kaasmakerij en de leefgemeenschap.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Dit is dus een soort sekte van milieu mensen?
  En waarom worden de geitjes weggehaalt, dacht dat niet mocht als biologisch?

  Je schrijft dat een Franse bio-geit 4.2 op de top geeft, maar wat is het gemiddelde, dan is de vergelijking veel beter.

 • Vera Wijnveen

  De link van de reportage over de kaasmakerij en de leefgemeenschap:

  <>

 • Vera Wijnveen

  @Flyinghollander; een sekte klinkt wat eng, vind ik. Het is geen sekte, maar een leefgemeenschap! Ik zal je vragen doorspelen aan de geitenhouder.

 • Flyinghollander

  Vera ik lees hun website, ik krijg een sekte gevoel erbij. Prima, hun keus toch?
  Hoeveel moet je daar betalen als tijdelijk vrijwilliger dan?

 • Vera Wijnveen

  @Flyinghollander. Als tijdelijk vrijwilliger betaal je niets. Je werkt voor onderdak en de maaltijden.

 • Willem1962

  Vera, de link in de een voor laatste foto schijnt verkeert te zijn, je komt niet terecht waar je wezen moet, ik tenminste niet.
  Groeten van een schapenboer in Canada.

 • Vera Wijnveen

  @Willem, dat klopt. Zie de 2de reactie.
  <>

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  De link in de reportage leidt nu ook naar de juiste reportage.

 • Willem1962

  Sorry Vera, maar zelfs de link die je geeft klopt niet. Ik krijg tenminste elke keer weer 'problem loading page' te zien.

 • Willem1962

  Ja, sorry, mijn fout, mijn verbinding gaf het op, hihi. Dat krijg je er van als je tig kilometer buiten de bewoonde wereld zit. Dus verwijder mijn vorige en deze post maar.

 • pieter p

  Je bouwt dus ook niets op(pensioen enz.) en hoe zit het dan met verzekeringen ziektekosten en zo?

 • Vera Wijnveen

  @Pieter. Antwoord van de woordvoerder van ECOlonie: wij kennen geen pensioenopbouw. Als we verder in de tijd zijn, na alle investeringen gaan we overwegen of dit tot de mogelijkheden kan behoren. En dan kijken we vooral of we een situatie kunnen creëren waarin we in aanmerking kunnen komen voor de Franse aow. Maar dat is dus de volgende fase. Iedereen hier die ingeschreven staat bij de Franse burgelijke bestand melden we ook aan voor zeg maar de Franse ziekenfonds verzekering. Onze regelingen zijn dus geen dogma en groeien mee met de omstandigheden / de mogelijkheden.

 • pieter p

  Dat zal in dit geval dus de MSA zijn, die is niet voor 100% dus je moet zelf nog bij verzekeren. Dus daar werken en wonen kost je geld als ik het goed heb

 • Vera Wijnveen

  @Pieter, de vrijwilligers zijn er meestal voor een bepaalde tijd; dat kan variëren van een paar dagen, een paar weken, een paar maanden of langer. Als het goed is, is er dan een verzekering vanuit de (t)huisbasis. Zodra men besluit om een permanente bewoner te worden, heeft men naast het woonrecht en de maaltijden, ook recht op een aantal onkostenvergoedingen, zoals zak- kleed- en vakantiegeld. Waarschijnlijk dekt dit de aanvullende verzekering van de MSA.

 • pieter p

  In het loon van de franse werknemer zit een aandeel sociale lasten die door de baas zijn betaald(pensioen, ziektekosten enz). Dit zijn msa lasten voor de baas. Voor de baas zelf heeft hij zijn eigen msa lasten, een groot deel van zijn winst. Daar wordt later zijn pensioen(is in frankrijk niet veel) van betaald en ook zijn ziektekosten verzekering. Deze verzekering is niet 100% , voor elk gevalletje weer anders. Dus er moet worden bij verzekerd worden door een particuliere verzekering(bv groupama).

 • agratax1

  Het idee doet me denken aan de Kibbutz constructie in de opbouw van Israel. Een perfect systeem om een gemeenschap op te bouwen, maar we moeten ons realiseren dat er een moment komt van bevolkingsgroei (kinderen) en veroudering en hoe dit op te lossen. Vele Kibbutzen zijn hier vast gelopen, omdat ze vergeten waren een antwoord te formuleren voor het probleem er was. Kolchozen kenden hetzelfde probleem en hadden geen antwoord.

 • Vera Wijnveen

  @Flyinghollander. Antwoord van Dominique die verantwoordelijk is voor de geiten: 1. For organic farm there is no any restriction about removing lambs from mother right after birth. So yes, it is allowed to remove lambs. Maybe one day people invent moral-organic-ethic farm or something like this and then who knows. We remove babies because we dont have conditions to keep them with mothers. Stable is to small, and other goats would kill at some moment the infants. They can even start biting babies. Other risk is that mother simply will press baby in night while sleeping, this happens often.

  2. I have data that average milk on organic farms is 2,4. We had last year 1,7, now we change food and we do better and we are still on 2,8 - 3ltr per goat. So for us its big succes. Later after summer it will go rapidly down, so only on the end of season i will know total.

 • Vera Wijnveen

  @Agratax. Antwoord van Henkjan de Blaauw: Agratax heeft gelijk als hij zegt dat het doet denken aan de Kibboetz werkwijze. Hij wijst ook terecht op de nadelige effecten die kunnen binnen sluipen in een verdere ontwikkeling.
  Die nadelige effecten gelden overigens voor elk instituut. Zelf denk ik dat de tijden zodanig zijn veranderd dat momenteel die nadelen niet te snel zullen op treden. Veel mensen trekken tegenwoordig graag verder en zijn er niet meer op uit om zich te vestigen. We hebben dus meer moeite om de continuïteit te verzekeren dan dat we niet genoeg participanten hebben.
  We hebben nu van deze kleine nood een deugd gemaakt door onze werkwijze de naam EcoZeN College tegen ( zie onze website daarover - dat stond nog niet in de reportage, en de basis ervan heeft deze winter vorm gekregen).
  Hierdoor bieden we belangstellenden aan om ongeveer 3 jaren te blijven en met hen zoeken we dan naar nieuwe plekken waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Dus vorm geven aan hun fundamentele onrust en zoektocht; hen basis vaardigheden leren en daarmee vooral perspectief. De meeste jongelui hebben geen basisvaardigheden meer en hun zoektocht wordt vooral aangegeven door het idee dat het beloofde land altijd achter de volgende bergtop ligt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.