Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe hellingstal voor Limousins

Limousinfokker Har Smeets in Echt (L.) bouwde een nieuwe hellingstal voor een kleine 100 koeien. De veehouder kan zijn natuurbeheer verder uitbouwen. Op 9 april is de open dag.

Foto

 • Har (48) en Marga (46) Smeets houden op vier locaties rond het Limburgse Echt in totaal 500 Limousins, waarvan 170 zoogkoeien. Met de 500 runderen beheert Smeets in totaal 600 hectare natuurgebied, onder andere in Nationaal Park De Meinweg. Jaarlijks gaan zo’n 200 runderen naar de slacht; een deel wordt verkocht via Limousin Regionaal naar slagers en horeca, de rest via een slager in de buurt. Foto's: Marcel van den Hoorn, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De stal is opgedeeld in acht hokken van 12 bij 9 meter. Elk hok gaat plaats bieden aan 12 koeien met hun kalf. Smeets bouwde de stal voor het grootste deel in eigen beheer. De precieze bouwkosten heeft hij nog niet berekend, maar hij schat dat het geheel tussen €150.000 en €200.000 uitkomt, zo’n €2.000 per koeplaats.

 • De stal is uitgevoerd als hellingstal. De achterste helft van de vloer ligt op een afschot van 1 procent, voorin is de vloer vlak. Deze wordt elke 14 dagen schoongeschoven. Har Smeets vindt dat een hellingstal in de toekomst de beste oplossing is voor een emissiearm systeem, omdat het natte stro regelmatig uit de stal wordt gehaald.

 • De hokafscheiding gebeurt door middel van grote draaihekken die het hellingdeel van de vlakke vloer kunnen scheiden. Zo zijn de koeien eenvoudig op te sluiten bij het schoonschuiven van de vloer.

 • In de scheidingsmuur tussen de hokken zijn deuren gemaakt. Hiermee zijn de hokken onderling te verbinden, om een extra hok voor de kalveren te maken. Smeets sluit dan een helling af met het hek, zet de tussendeur open en creëert zo een afzonderingshok voor de kalveren, waar hij ze zo nodig brok kan bijvoeren.

 • In tegenstelling tot veel andere veehouders heeft de veehouder de stal voor het grootste deel dicht gelaten. Alleen de bovenste meter van de gevel is luchtinlaat met een rolgordijn ervoor. Reden hiervoor is dat Smeets niet bij het bedrijf woont en dat het in de winter ook weer niet te koud binnen moet worden.

 • Hoewel het gordijn zo hoog zit dat niemand er zo bij kan, is de rol tegen de muur aan gemonteerd. Zo kan er niemand in bekneld raken.

 • De stal is uitgevoerd met een brede open nok met daaronder een regengoot. Dat is volgens Smeets goedkoper dan een kap over de nok.

 • Har Smeets kocht het bedrijf aan het Pietjesveld van de familie Reuten, die er dikbilstieren hield. In de oude stierenstallen zijn stieren voor het afmesten en jongvee gehuisvest. De stieren worden afgezet via Limousin Regionaal en komt bij de Limburgse horeca en slagers terecht. Het restaurant Da Vinci van Margot Reuten in Maasbracht heeft rundvlees met de verwijzing naar het Pietjesveld op de kaart staan.

 • De kapschuur biedt ruimte aan zoogkoeien en hun kalveren en een aantal dekstieren. Van de 170 koeien hebben er inmiddels een kleine 60 gekalfd; de rest volgt de komende weken.

 • Stier Abba is bij het stamboek ingeschreven met de hoogste index. In totaal heeft Smeets negen dekstieren op zijn bedrijven lopen.

 • Aan het Pietjesveld heeft een koppel pinken al uitloop in een naast gelegen weiland. Smeets beheert zo’n 500 hectare natuurgebied en ziet door de bezuinigingen bij Staatsbosbeheer de komende jaren uitbreidingsmogelijkheden in het beheerswerk.

Eén reactie

 • francis123

  natuurrunderen? natuurvlees..??...dhr smeets beheert met 500 runderen 600 hectare....of was het nou 500 hectare..? het natuurvlees verhaal klopt mijn inziens van geen kanten...natuur runderen..?? ze staan alleen maar op stal in veel te kleine ruimtes met heel groot aantal koeien, gewoon op roosters, zeker geen stro of ook maar iets van bodembedekking wat in de buurt komt van het 'beter leven' keurmerk...de runderen zitten volledig onder de stront, hebben totaal geen bewegingsruimte, komen nooit buiten en leven zeker in de verste verte niet in natuurlijke kuddes of in een 1 of ander natuurgebied. het verhaal klinkt/lijkt goed ,maar de realiteit is heel anders. dus het KIILOKNAL verhaaal van emte is de realiteit. Even serieus...denk je nu daadwerkelijk echt dat 'jan de burgerlul' oftewel de ónwetende consument....uiteindelijk niet snapt dat je niet/nooit die enorme hoeveelheden 'natuurkoeien' kunt of moet blijven slachten om maar altijd en eeuwig alles te kunnen/moeten bevoorraden..?? het is dan ook niet geheel onverstandig oftewel het is een heel goed idee om bv. de keuringsdienst van waarde is een nauwkeuriger kijkje in de wereld/keuken van de 'natuurkoeien" van limousin regionaal te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.