Rundveehouderij

Foto & video 12301 x bekeken 1 reactie

Met goedkope voerrobot naar 75 extra ligboxen

Watze de Vries creëerde 75 extra ligboxen in zijn bestaande stal door het voerpad op te offeren. De handige melkveehouder kocht een tweedehands voerrobot en installeerde die zelf. Daarmee bespaarde hij zeker €80.000.

Foto

 • Watze de Vries (44) heeft een melkveebedrijf in de bebouwde kom van het Friese stadje IJlst. De Vries heeft 80 melk- en kalfkoeien. De jaarproductie per koe is 7.800 liter, met 4,75 procent vet en 3,80 procent eiwit. Het quotum is 600.000 kilo melk. Bij het bedrijf hoort 73 hectare grond. De huiskavel is 33 hectare. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Het melkveebedrijf van De Vries ligt aan de rand van de stad. Uitbreiding op deze locatie is niet mogelijk. De Vries heeft rekening te houden met buren aan weerskanten van het bedrijf. „De betekent dat ik creatief met mijn ruimte om moet gaan”, zegt de melkveehouder.

 • Sinds een paar jaar heeft de ligboxenstal van De Vries geen voerpad meer. De melkveehouder koos voor een dubbele rij ligboxen in het midden van de stal en creëerde zo 75 extra ligplaatsen. De capaciteit van de stal groeide daardoor naar 160 ligboxen. „Zo was het voor mij mogelijk om uit te breiden binnen de bestaande huisvesting”, aldus De Vries.

 • De Vries kocht een tweedehands voerrobot (Mullerup Mix Feeder). Hij bouwde zelf de rails in de stal en installeerde ook eigenhandig de overige delen van het voersysteem. Aan het voerhek heeft De Vries nu 70 vreetplekken voor zijn melkkoeien. De droge koeien hebben ook nog eens 20 vreetplekken. Met een gordijn kan De Vries de stal afsluiten.

 • In deze loods staan de vier voorraadbakken. De twee linker bakken zijn tweedehands ladewagens (Mengele), die De Vries kocht van een nabijgelegen mechanisatiebedrijf. „De kosten per bak waren €1.000. Voor een nieuwe ben je al snel €18.000 kwijt”, vertelt De Vries.

 • Om ruimte te creëren staan de voorraadbakken schuin tegen het dak van de kapschuur. De twee linker bakken zijn gevuld met fijn gesneden kuil (4 centimeter). De andere twee bakken zijn gevuld met bijproducten. Het rantsoen wordt aangevuld met mais, aardappelvezels en aardappelsnippers.

 • De Vries puzzelde enige tijd met de aandrijving van de voorraadbakken. Kettingen maakten te veel lawaai, waarna de melkveehouder koos voor V-snaaraandrijving.

 • De voerrobot maakt zeven maal daags een ronde, iedere drie uur een keer. „’s Nachts slaat hij een ronde over”, vertelt De Vries, die het voersysteem in een paar weken tijd had geïnstalleerd. „Dat moest buiten het reguliere werk om. Daarna ben ik nog lang bezig geweest met de optimalisatie van het systeem. Je wilt het toch altijd verbeteren. Nu ben ik – na een paar jaar – wel zover dat ik kan zeggen: het is mooi zo.”

 • De voerrobot rijdt op een accu. Het vullen en mengen gebeurt op stroom. De stroomkosten zijn €2 per dag. De totale kosten van het voersysteem raamt De Vries op €40.000 (exclusief btw). „Wanneer je kiest voor nieuwbouw ben je al snel het drievoudige kwijt. Dat is dan nog een voorzichtige schatting”, zegt de melkveehouder, die zijn eigen arbeidsuren niet meerekent. „Het aantal uren heb ik niet bijgehouden, haha. Dat is ook niet van belang. Je moet het leuk vinden om het zo te doen. Anders wordt het al snel een ergernis.”

 • Deze paaltjes met wieltjes zorgen ervoor dat de voerrobot meteen stil hangt. „Voorheen slingerde hij behoorlijk wanneer hij hier aankwam”, legt De Vries uit.

 • De voerrobot heeft een vaste route. Blokjes aan de rails voorzien de robot van informatie.

 • De Vries kan met dit kastje het programma van de robot instellen. Het kastje is bevestigd aan de robot, maar is afneembaar. „Als ik wil, kan ik rustig aan de keukentafel het programma van de robot invoeren.”

 • De Vries is een fervent weider. Het kostte de melkveehouder enige hoofdbrekens om uit te vinden hoe hij én de voerrobot kan laten draaien én de koeien naar buiten kan laten gaan. In deze hekjes – met wieltjes – vond hij de oplossing. Schokdraad op de hekjes weerhoudt de koeien ervan te ontsnappen langs de route van de robot.

 • De weidebox bevindt zich links van dit hek in het midden van de stal.. Zo voorkomt De Vries dat de koeien zich ophopen langs de route van de voerrobot.

 • Met de voerrobot kan De Vries negen voersoorten gebruiken. Nu gebruikt hij nog vier voersoorten. „In de nabije toekomst wil ik graag nog een vijfde voorraadbak plaatsen”, zegt de melkveehouder.

 • De Vries is goed te spreken over het automatisch voeren. „In mijn ogen is dit de toekomst. Het arbeidsgemak is enorm. Ik vul eenmaal daags twee voorraadbakken bij. That’s it.”

 • Ook het melken wordt gedaan door een robot. In de toekomst wil De Vries uitbreiden met een tweede ‘Sytske’.

 • De oude schuur werd door De Vries zelf geschikt gemaakt voor jongveehuisvesting. Het machinepark van de handige melkveehouder bestaat ook grotendeels uit tweedehands machines. „Ik mag graag sleutelen. Maar het moet wel uit kunnen. Ik verlies het economische aspect niet uit het oog”, aldus De Vries.

Eén reactie

 • Aukevw

  mooi bedacht nog veel succes ermee!!

Of registreer je om te kunnen reageren.