Rundveehouderij

Foto & video 7421 x bekeken 5 reacties

Meer ruimte, licht en lucht

Vof Van ’t Land liet eind 2009 in het Gelderse Haaften een boogstal bouwen. Technisch is er nog steeds niets op de boogconstructie aan te merken. Minpuntje is de algengroei.

Foto

 • Teunis (27) en Jacob (63) van ‘t Land zitten in een vof met Lenie (60, niet op de foto). Hier staan ze voor de boogstal, die sinds eind 2009 een opvallende verschijning in het Gelderse landschap is. De vof heeft 110 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 0,9 miljoen kilo quotum en 32 hectare land. Foto's: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar

 • De boogstal van Van ’t Land was indertijd de tweede boogstal in Nederland. De stal heeft een capaciteit voor 148 melkkoeien en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • De spanten van de boogconstructie op een rij. Technisch gezien heeft Van ’t Land geen problemen met de constructie gehad. Het systeem werkt, onderhoud was nog niet nodig. Ook een storm of hevige sneeuwval doorstaat de boogconstructie zonder problemen, stelt de veehouder.

 • Een detail van de boogconstructie. Aan de onderkant van het spant zit wit foliezeil en boven op het spant zit zwart windbreekgaas dat voor 50 procent zon tegenhoudt. Dit zorgt voor een isolerende werking tussen de beide lagen. In de zomers is het volgens Van ’t Land zelfs op hete dagen koel in de stal. In de winter is het koud, maar niet té. De gevoelstemperatuur ligt dan namelijk hoger. Dit komt doordat de veehouder de ventilatiegordijnen in de stal dicht kan draaien, waardoor de factor wind geen rol meer speelt.

 • Een overzicht van de boogstal binnen. De koeien hebben in deze stal veel ruimte, licht en lucht. Dat heeft veel voordelen. Het welzijn van de dieren is nu ook beter, aldus Van ’t Land.

 • Een belangrijk onderdeel van de boogstal is het ventilatiegordijn. Tijdens de recente strenge vorst kon Van ’t Land de gordijnen helemaal dichtdraaien. Zo hield hij de wind buiten de deur en werd het in de stal niet te koud. De gevolgen waren positief. De melkproductie lag tijdens de vorstperiode wel iets lager, maar van een dip was absoluut geen sprake.

 • Op deze foto is het lastig te zien, maar Van ’t Land liet aan de achterkant van de stal naast het bestaande doek een extra zeil plaatsen. Het doek is namelijk voor 90 procent dicht en liet met veel regen en een sterke noordwesterwind te veel water door. Dat kwam in de achterste ligboxen terecht. Het extra zeil heeft dat probleem verholpen.

 • Een nadeel van de boogstal is de algengroei op het doek. In 2,5 jaar tijd is de lichtdoorlaat aan de schaduwzijde met 5 tot 10 procent afgenomen. Van ’t Land zit er aan te denken om in de toekomst een keer een waterleiding op het dak aan te leggen, om algengroei tegen te gaan.

 • Door de 15 centimeter brede luchtinlaten in het dak van de stal kwam op een gegeven moment lekwater door de openingen naar binnen. Dit water kwam in het voer voor de koeien terecht. Van ’t Land heeft dit opgelost door gootjes onder de luchtinlaten te plaatsen.

 • De koeien liggen op rubber matten met een laagje zaagsel. Dat bevalt prima.

 • De koeien lopen op een sleuvenvloer. Een mestschuif haalt de mest weg. Die schuif werkt goed, elke twee uur maakt hij een ronde. Op de vloer hebben de koeien veel grip.

 • De mestschuif schuift de mest voor zich uit. De koeien hebben echter meer oog voor de fotograaf. De schuif had begin dit jaar een kapotte temperatuursensor. Daardoor sloeg het speciale vorstprogramma niet aan en vroor de mest vast bij de afstortput.

 • De mestafstortputten bevinden zich aan de achterkant van de stal. Aan koecomfort is ook gedacht in de vorm van elektrische koeborstels.

 • Een overzicht van de 2x12-melkstal. Die bevalt Van ’t Land goed De gemiddelde melkproductie ligt rond de 8.500 liter (afgeleverd aan de fabriek).

 • Toch heeft Van ’t Land wel een kleine aanpassing aan de melkstal gedaan. In de winter plaatst hij losse isolatieplaten. De melkstal beschikt weliswaar over vloerverwarming, maar in de praktijk was het in een strenge vorstperiode toch te koud.

 • In de eerste zes maanden na de stalbouw ging de grootte van de veestapel van 60 naar bijna 90. Een flinke stap vooruit. Daarna wilde Van ’t Land weer geleidelijk groeien: “We willen dat het bedrijf in balans doorgroeit.”

Laatste reacties

 • zanden

  Meer ruimte, licht en lucht. Het lijkt allemaal heel mooi, maar de koe is niets gevraagd. Zij mag gewoon niet meer zijn wat zij in wezen is: een graasdier. Het bedrijf is immers al niet meer grondgebonden. Bioindustrie heet dat. En er vandaag vernemen we al weer dat er te veel melk op de markt gaat komen. En dus wordt dat teveel straks weer met subsidies uit de markt gehaald en opgeslagen om even later natuurlijk alsnog gedumpt te worden in derde wereldlanden. Om daarmee de kleine boeren aldaar met dumpprijzen weg te concurreren zoals dit al jaren gebeurt.

 • gabbertien

  @zanden
  volgens mij kunt u uw beklag over de bio industrie, wat dit dus niet is, beter op een of ander dierenknuffelforum deponeren. voor deze reportage heeft het niet echt een toegevoegde waarde..

  familie van 't land: mooie stal!

 • agratax1

  Zanden. Ik stel voor het te veel aan zuivel dat u verwacht, niet uit de markt te nemen via opkoopregelingen maar via Voedselbanken bij de Europese hulpbehoevenden te brengen, die nu geen of bijna bedorven zuivel krijgen. Laten de boeren eens proberen hun image op te poetsen via sociale acties in plaats van via het open stellen van je stal voor een beperkt bevoorrecht deel van de bevolking, die zich de reis van stad naar platteland kunnen veroorloven en bereid zijn zonder vooroordeel te kijken en te luisteren.

 • Mels

  Geef die boeren de prijs die dat teveel aan extra melk waard is en voor de rest niet,wie voor de wereldmarkt wil produceren zal ook de bijbehorende prijs ontvangen,boven of onder de kostprijs.

 • vincent.blokhuis

  .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.