Rundveehouderij

Foto & video 15581 x bekeken 1 reactielaatste update:14 mei 2012

Biostal met zeer open karakter

Vof BoerBert in Kamerik (Utr.) is een biologisch melkveebedrijf. De vof liet eind 2011 een nieuwe, duurzame stal voor 200 melkkoeien bouwen.

Foto

 • Jaco de Groot (25) zit in vof met zijn ouders Bert (52) en Marieke (49). Het bedrijf heet vof BoerBert. Het biologische melkveebedrijf liet eind vorig jaar een nieuwe stal bouwen voor 200 melkkoeien. Veel lucht en licht stonden bij de stalbouw centraal. Het bedrijf telt op dit moment 155 melkkoeien, 110 stuks jongvee, 150 hectare land en 900.000 kg quotum (waarvan 350.000 kg lease). Foto's: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar

 • Hier is het open karakter van de nieuwe stal goed te zien. De zijkanten zijn open en de koeien worden van buitenaf gevoerd. Rondom de hele stal kunnen ze vreten. Aan de achterkant gebeurt dat nog niet, omdat de stalbezetting maar 75 procent is.

 • De duurzame stal kostte inclusief inrichting €4.500 per koeplaats. Toch was het uitgangspunt voor de stalbouw een simpele bouw waarbij in de zomer dag en nacht geweid kan worden (De Groot beschikt over een groot huiskavel). De oorzaak van het hogere prijskaartje ligt in enkele automatiseringen, zoals een stroverdeler voor de potstal en een in hoogte verstelbare vloer in de melkput.

 • De stal is 75 meter lang en 40 meter breed en heeft een open overkapping. Weerstand bouwen de koeien wel op. De Groot gaat overigens een bomenrij rond de stal inpassen. Dit moet de wind beter tegenhouden. De open overkapping scheelde ook in de bouwkosten.

 • De koeien krijgen kuilgras van eigen land en bix.

 • De zijkanten in de stal zijn dus open, maar dat is zeker niet het enige licht dat binnenkomt. In het dak zitten nog eens 460 lichtplaten. Dat komt neer op een kwart van het totale dakoppervlak.

 • De Groot wilde zoveel mogelijk koecomfort, maar wél afgewogen tegen kosten en arbeid. Zo gaf de keuze voor diepstrooistelboxen in het melkveegedeelte van de stal financieel de doorslag. Een potstal was te duur. De koeien liggen op gehakseld stro, maar dit lichte stro bevalt zeker in combinatie met een mestrobot niet goed. Zo komt dit stro snel op de roosters terecht. De Groot wil straks gebruik gaan maken van stro uit een natuurgebied uit de regio.

 • Jaco de Groot zet de mestrobot aan. De robot heeft een flinke kluif aan de open stal met diepstrooiselboxen. De combinatie biologisch, diepstrooiselboxen en een snel drogende stal is nog geen gelukkig huwelijk. Daar moet de veehouder iets op zien te vinden.

 • De Groot melkt in een 2x26-swingovermelkstal. Een bewuste keuze. De Groot weidt 20 uur per dag en daar past geen robot bij. Met de swingover kan hij bovendien snel melken. De melktijd bedraagt ongeveer één uur voor 140 koeien. De vloer in de melkput kan automatisch in hoogte versteld worden.

 • Opvallend is dat de koeien in de melkstal op een rubber vloer met 8 procent hellingsgraad lopen. Hierdoor zijn de uiers beter te zien. De Groot keek dit principe af van zijn buurman. De rubber vloer zorgt ervoor dat de koeien niet uitglijden. Dat is ook nodig, want in de praktijk rennen de dieren nogal eens door de melkstal.

 • De koeien worden in de melkstal gevoerd.

 • Na het melken lopen de koeien een terugloopgang in. Daar worden ze sinds kort automatisch gesepareerd in een 4-wegselectiepoort. Die kan de dieren richting droogzetstal, inseminatie-/klauwbekapruimte, potstal of reguliere stal dirigeren. De Groot: “Dit systeem hebben we nog niet zo lang, maar het lijkt heel goed te gaan. Het geeft veel meer arbeidsgemak.”

 • Een overzicht van de droogzetstal. De koeien liggen hier ook in diepstrooiselboxen. In totaal zijn er 16 boxen. De dieren worden apart gevoerd.

 • Rechts van de droogzetstal bevindt zich een ruime potstal voor de verse en kalfkoeien. Boven dit staldeel hangt een stroverdeler aan een railsysteem. De verdeler was een flinke investering (€34.000), maar houdt dit belangrijke staldeel wel netjes en bespaart veel arbeid. De Groot beseft dat een stroverdeler niet rendabel is te rekenen, maar een nette potstal en arbeidsgemak wogen zwaarder.

 • In de strenge vorstperiode in januari/februari vroor de mest op de vloer aan, vooral bij de boxranden. Dat komt natuurlijk door het open karakter van de stal. Maar voor die paar dagen in het jaar neemt de Groot dit op de koop toe. Overigens merkte de veehouder dat zijn koeien prima door de strenge vorstperiode heen kwamen.

 • Over het hek klimmen is in deze stal niet nodig. Overal zijn ‘slimme’, kleine doorgangen gemaakt.

 • Naast de stal heeft de Groot een sloot gedempt. Het resultaat is een ‘zwembad’ van 70 bij 10 meter. Die kan als blusplaats gebruikt worden.

 • Het jongvee staat nu in de oude stal. Daar wordt ook een kalverdrinkautomaat geplaatst. De Groot koos hiervoor, omdat de kalveren door verschillende mensen gevoerd worden. De automaat zorgt ervoor dat het product constant blijft. Daarnaast geeft het arbeidsverlichting. Vof BoerBert houdt 27 april een open dag. Adres: ’s Gravensloot 14 Kamerik.

Eén reactie

 • physalis

  mooi gezicht deze open stal maar hoe gaat dit in de winter met bv met - 20

Of registreer je om te kunnen reageren.