Rundveehouderij

Foto & video

Veiling vleesveestieren in Toldijk

Het Centraal Opfokstation in Toldijk (Gld.) veilt fokstieren. Daar gaat een hele voorbereiding aan vooraf. Dieren worden regelmatig gewogen, bij elkaar gezet en voor de veilingdag ook gewassen en geschoren.Foto

  • Op het Centraal Opfokstation Toldijk (COT) worden zaterdag 24 maart 2012 26 vleesveestieren geveild. Het gaat om stieren van de rassen Blonde d’Aquitaine, Charolais, Verbeterd Roodbont, Piemontese en Hereford. Opfokker Dick Ruessink zet de stieren gedurende de opfokperiode elke week bij elkaar voor het sociale aspect. “Alle stieren die we hier hebben zijn rustig van karakter”, zegt Ruessink. Nu staan de stieren klaar om te worden gewassen. Foto's en tekst: Jan Willem Veldman

  • COT-voorzitter Henk Tessemaker leidt een van de stieren naar buiten. Twee dagen voor de veiling worden de dieren door vrijwilligers gewassen.

  • Hans Toorneman ontfermt zich over een van de Blonde d’Aquitaines. De stieren worden op jonge leeftijd ingeschreven in het stamboek, waarna deskundigen van elk stamboek bepalen of ze geschikt zijn als fokstier. De stieren blijven eigendom van de oorspronkelijke eigenaar, die de opfokkosten voor zijn rekening neemt.

  • Fredie van Dijk, inspecteur bij het stamboek Blonde d’Aquitaine, wast een van de Charolais-stieren.

  • Met behulp van een hogedrukreiniger worden de poten schoongespoten.

  • Tessemaker verwacht zaterdag zo’n 300 geïnteresseerden op deze voor Nederland unieke veiling die twee keer per jaar wordt georganiseerd. De stieren worden volgens Tessemaker voor gemiddeld €3.300, met uitschieters tot €4.900, verkocht. Kopers komen naast Nederland uit België en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.