Rundveehouderij

Foto & video 20374 x bekeken 19 reacties

Nieuwbouw voor 380 koeien

Martijn en Wendy Velzeboer bouwden een nieuwe ligboxenstal in Middenbeemster (N.-H.). Zaterdag 24 maart is er een open dag op het bedrijf. Belangstellenden kunnen dan ook twee andere melkveebedrijven in het dorp bezoeken.

Foto

 • Martijn (38) en Wendy (36) Velzeboer in Middenbeemster (N.-H.) hebben een nieuwe ligboxenstal gebouwd voor 380 melkkoeien. De nieuwbouw voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Foto’s: Wick Natzijl, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het melkveebedrijf. Familie Velzeboer heeft 167 hectare grond in gebruik, waarvan 130 hectare eigendom en 37 hectare erfpacht. „Een gedeelte van de grond verhuren we aan akkkerbouwers. Dit jaar hebben we ons grootste perceel, van 20 hectare, verhuurd voor de teelt van knoflook. Maar we verhuren ook wel grond voor tulpen en aardappelen”, vertelt Martijn Velzeboer.

 • Een paar dagen voor de open dag op 24 maart ligt de erfverharding er net in. De stal is 110 meter lang en 41 meter breed. De nokhoogte is 13,20 meter. Het voorste deel van de nieuwbouw – de melkstal en het tanklokaal – is onderheid. Naast het tanklokaal heeft Velzeboer plek ingeruimd voor een kantoor, een kantine en sanitair. „Het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst met personeel gaan werken”, vertelt de melkveehouder over zijn keuze.

 • Overzichtsfoto van de 0+6+0-rijige stal. De stal heeft 380 ligboxen. De veehouders melken op dit moment 150 koeien. Het quotum is 1,3 miljoen kilo melk, met 4,54 procent vet. Het eiwitpercentage is 3,46. Het melkveebedrijf is gewend om de koeien te weiden. Ook dit jaar gaat dat nog gebeuren, al is de huiskavel met 16 ha aan de kleine kant. „De tijd moet leren of weiden ook in de toekomst haalbaar blijft”, vertelt Velzeboer.

 • Via de lichtstraat in de nok en de doorzichtige panelen in de voor- en achtergevel komt veel licht binnen. Ook het ventilatiezeil in de beide zijgevels is lichtdoorgevend.

 • Martijn en Wendy kozen met de 50-stands buitenmelker van Dairymaster voor capaciteit. De voorbije jaren deden de melkveehouders veel ervaring op met andere melkstallen. „Tot 1998 molken we in een 2x4-visgraat. We hebben vervolgens ruim 8 maanden met twee melkrobots gewerkt. Dat beviel niet. Er waren technische problemen en wij bleken toch ook geen robotmensen te zijn”, vertelt Martijn Velzeboer, die zijn koeien nu alweer 12 jaar melkt in een 2x12 Rapid Exit melkstal. „Die melkstal hebben we verkocht aan een boer in Twente.”

 • Handig en inmiddels veel gezien: de beweegbare putvloer. Voordeel van de buitenmelker vindt Martijn Velzeboer dat je binnen een mum van tijd weer in de stal bent. „Met een binnenmelker maak je meer meters.”

 • In de melkstal is gekozen voor ronde vreetbakken. „Die zijn gemakkelijk leeg te vreten”, aldus Martijn Velzeboer, die in de eerste week van april voor het eerst wil melken in de draaistal.

 • De melkveehouders hebben geen wachtruimte in de stal, maar een opdrijfhek tussen de boxen. „Wij vinden een grote wachtruimte zonde van de ruimte. In de oude stal werken we ook met een opdrijfhek. Dat bevalt prima”, aldus Martijn Velzeboer.

 • De ligboxen zijn 1,15 meter breed. De golfschotboom houdt de koeien recht in de boxen. De ligboxen zijn voorzien van koematrassen. „Diepstrooisel is duur, vandaar deze keuze”, aldus Martijn Velzeboer.

 • Met deze handige zaagselstrooier wordt een laagje zaagsel over de koematrassen aangebracht.

 • Velzeboer wil geen buizen als voerhek. „Als het nodig is wil ik een koe kunnen vastzetten.”

 • In de stal hangen 7 geïsoleerde waterbakken, met een inhoud van 350 liter. Onder het deksel zit een rondpompsysteem. De bakken blijven ’s winters vorstvrij. „Al moet dat natuurlijk nog blijken”, zegt Martijn Velzeboer.

 • In de stal hangen vier van dit soort koeborstels.

 • Dit is de mestrobot. De route van de robot wordt ingelezen op het moment dat de koeien in de stal staan. De gehele stal is onderkelderd. De put is 2 meter diep. De opslagcapaciteit onder de stal is 7.300 kuub mest. In totaal is de opslagcapaciteit van het bedrijf nu 10.000 kuub.

 • Achter de stal werkt Velzeboer met vaste mixers. „Daarmee denk ik schade te kunnen voorkomen. Je trekt anders snel iets kapot.”

 • Naast de stal is een kapschuur gebouwd voor de opslag van onder meer zaagsel.

 • Naast de kapschuur zijn twee nieuwe sleufsilo’s aangelegd. Die zijn 52 meter lang en hebben een wandhoogte van 2,5 meter.

 • Bijzonder op het bedrijf zijn de twee overdekte sleufsilo’s. „Dit heeft mijn vader 20 jaar geleden al eens bedacht. Het werkt ideaal. Je hebt geen last van de wind en de kuilen blijven droog. Vorig jaar hebben we hier nog 200 hectare gras ingekuild. Nu ligt de maiskuil van 43 hectare hier.”

 • Dit is Wim Velzeboer (70), de vader van Martijn die nog altijd volop meewerkt op het bedrijf. „Hij is trots op de nieuwbouw. Stilstand is bij hem achteruitgang”, vertelt Martijn over zijn vader. Wendy Velzeboer draagt ook haar steentje bij. Zij houdt zich graag bezig met verbreding op het bedrijf. Het melkveebedrijf is aangesloten bij de stichting ?www.adopteereenkoe.nl en organiseert ook rondleidingen. Sinds kort is de nieuwe website in de lucht: ?www.beemsterkoeien.nl.

 • De bestaande loopstal wordt vanaf medio april gebruikt voor huisvesting van jongvee en droge koeien.

 • De jongste dieren staan in de aparte jongveestal.

 • De vlag hangt uit. De Beemster bestaat dit jaar namelijk 400 jaar. Drie melkveebedrijven in Middenbeemster houden zaterdag 24 maart open dag. Naast het bedrijf van familie Velzeboer zijn ook de bedrijven van familie Helder (nieuwe ligboxenstal) en familie Waal (nieuwe melkstal) open voor belangstellenden. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom op de bedrijven. Dit zijn de adressen: Familie Velzeboer – Hobrederweg 36 Familie Helder – Hobrederweg 41 Familie Waal – Middenweg 106

Laatste reacties

 • NoordHollander

  langs de A7 naar Amsterdam in de 400 jaar oude Beemster is dit bedrijf verrezen de familie Velzeboer heeft zich al jaren gemanifesteerd door landaankopen en uitbreidingen

 • boerke brabant

  weten we meteen waar vorig jaar de lotto is gevallen. Hoe kan je anders zo een stal bouwen voor 380 koeien met sleufsilo's en megamelker als je 'slechts' 150 koeien melkt. Ben benieuwd hoe de melkveetak er na 2015 uit zal zien.

 • Jan Zonderland

  Als zoiets je gelukkig maakt moet je het altijd doen natuurlijk maar mij ontgaat de logica wel even.
  Maar goed, na 2015 komt alles goed, toch ?????

 • haraldeeftink1

  zomaar iemand

  waarom zijn de meeste mensen altijd zo afgunstig en negatief
  dit is toch prachtig
  veel succes

 • The Hulk

  Ik moei mij niet met dit specifiek geval maar voortbouwend op wat er recent allemaal is verschenen op deze site ivm schaalvergroting enz. moet ik als ervaringsdeskundige in en met agrarische megagetallen toch onderlijnen dat diegene die schrijft gelukkiger en beter te worden mee megauitbreiding het bij het verkeerde eind heeft. 1000 eenheden brengen niet 150 maal deze van 10 eenheden op. ik vrees je wel eens mee 100 eenheden meer kan verdienen dan mee 1000. Je leeft maar een keer en dat weet je meestal wel eens te laat. Geniet van het leven en boer mee mate... . gr. Patrick Feliers ( blogger oude site)

 • Aukevw

  ik wil later ook boer worden brengt leuke ideeen op !:P
  gr auke

 • berg

  Boerke brabant
  niet goed gekeken,melkt nu in zij aan zij rapid exit verkocht aan boer in Twente,jalouzie is altijd een slechte partner geweest,
  succes mensen

 • antje23

  we gaan morgen naar de open dag van het rundveebedrijf.
  onze zoon loopt er stage (pieter) er .
  als hobby boer is het een gigantische groot bedrijf.
  het bedrijf wordt de grootste hier in de beemster.
  we zijn er blij mee dat onze zoon er werkt.
  heel veel gezondheid van met het bedrijf.
  gr koos en nicole kinderen pieter en jacob.

 • Jaris

  Ziet er mooi doordacht uit. Suc6!

 • Mels

  Hier is duidelijk een andere rekenmachine gebruikt dan ik heb,3 jaar lang een stal voor 40% gebruiken wat een geld weggooierij.Dit is geen afgunst maar een rekensom!!

 • klaassengj

  Als de rekensom niet uitkon, was er wel een andere keuze gemaakt.

  Mooi hoor, deze passie voor het agrarisch ondernemerschap.

  Succes ermee!

 • Mels

  Ja dat vind ik ook,ze durven zeker,maar als je nou zelf even je rekenmachine pakt dan ben je er snel achter.

 • rvmiddelkoop

  effe rekenen 380 plaatsen kun je als je het netjes doet bijna 3.5 a 4 miljoen liter melken stal kost 380 maal 5000 euro / plek inclusief sleufsilo's enz is 1.9 miljoen geinvestreerd. melken nu 1.3 miljoen dus 3.5 -1.3 is uitbreiding van 2.2 miljoen liter op 1.9 miljoen euro tel dr effe 200000 euro voor aankoop koeien bij op kom ik uit op nog geen 1 euro per kg melk te financieren met deze uitbreiding. deze familie heeft 130 ha eigendom dus waarschijnlijk meer dan voldoende onderpand om bij een bankfinanciering een lage rente te krijgen. dus mensen niet zo afgunstig en je hebt geen winnend lot uit de loterij nodig dit te realiseren met zulke uitgangs punten. wel een goede rekenmachine en gezond ondernemers verstand en een beetje lef.

 • rvmiddelkoop

  mooie stal en veel succes gewenst

 • boerke brabant

  berg, ik lees niet slecht, Ze hebben een megamelker in de nieuwe stal. En nee, geen afgunst, prachtige stal. Wens ze oprecht het allerbeste toe. Stel alleen vraagtekens bij de haalbaarheid op basis van rendabliteit. Zie ook een rekensom voorbij komen met een financiering van 1 euro per kg melk. Wat nu als de melkprijs geen 35+ blijft ? Maar zakt richting de 30 cent of er onder. Let wel , in 2015 hebben we minstens 6.000.000.000 kg melk te veel . Dat gaat geporduceerd worden in europa, maar daar hebben we nog geen afzet voor. Dan kan de financiering slechts 1 euro zijn , je variabele lasten zoals voer en mest moet je ook tellen. Ook al heb je veel eigen grond, met een huiskavel van slechts 16 ha heb je toch de nodige (vervoers)kosten. Tel daar alle andere kosten bij op, koop ondertussen een goede rekenmachine, en ik hoop van harte dat je niet voor niets staat te werken. Dat zou zonde zijn van alle moeite en prachtige stal. En om misverstanden te voorkomen ; Veel succes gewenst met dit prachtige bedrijf.

 • W Geverink

  Hartstikke mooie stal. In nederland word zondermeer het mooist het gebouwd. Succes met jullie bedrijf. RvMiddelkoop praat over een financiering van een Euro per liter. Dat is als de stal op volle capaciteit draaid. Volgens mij gaat men er vanuit dat ze na 2015 onbeperkt mogen melken en in een aantal jaren de stal wel vol komt. Koeien of vaarzen zijn rond 2015 niet aan te komen of schreeuwend duur en nieuwe stallen zullen vaak over een lange periode uit eigen aanfok worden volgezet. In 1983 en daarvoor deden boeren dat ook en toen de quotering kwam waren er vele stallen leeg. Knelgevallen noemde men die en je moet van te voren zorgen dat je daar niet bij gaat horen. Mensen die nieuw bouwen doen er daarom verstandig aan om met hun afnemer zwart op wit af te spreken dat hun stal de geplande liters mag produceren nog voor ze naar de bank gaan om financiering van de stal.

 • Mels

  Kijk er wordt wel nagedacht en dat is waar het mij om te doen is,iedere situatie is anders maar blijf rekenen en als je met het slechtste scenario nog geld overhoud kun je knallen,ik ga er vanuit dat deze mensen dat wel gedaan hebben trouwens,anders kan je dit gewoon niet doen.

 • sybrenm1

  Als je een investering doet maak je een projectie met een hoog, gemiddeld en lage melkprijs. Als het goed lijkt dan neem je het risico. Dat is ondernemerschap. Als je alleen van het negatieve uitgaat dan kan je nooit wat ondernemen. Deze ondernemers zullen het heus wel hebben uitgerekend. Het is voor elk bedrijf verschillend. Groot, groter, grootst is ook niet altijd de oplossing. Het is net wat bij jouw en jouw bedrijf past. Veel succes ermee.

 • Nanne

  mooie stal en suc6 gewenst

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.