Rundveehouderij

Foto & video 10019 x bekeken 3 reacties

Indeling looplijnen ideaal

Marchel Koster liet in 2009 een nieuwe ligboxenstal bouwen. Kenmerkend is dat de looplijnen de inrichting van de stal bepalen. Van die opzet heeft hij nog geen seconde spijt gehad.

Foto

 • Marchel (41), Stacy (2) en Angelique (36) Koster staan in hun nieuwe stal, die ze 2,5 jaar geleden lieten bouwen. De familie Koster heeft 145 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 1,3 miljoen kilo quotum en 73 hectare land (waarvan 50 in eigendom).
  Foto: Michel Zoeter, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe stal heeft een capaciteit van 200 koeien (180 melkkoeien). Koster kan dus nog even vooruit.

 • Een overzicht van de 1+4+1-ligboxenstal. Het ligboxendeel bevindt zich in het midden. Aan beide zijkanten van de stal staan de kalveren en de droge koeien. Looplijnen bepalen in deze stal de inrichting. De veestapel maakt van kalf tot melkkoe, door middel van een doorschuifsysteem, een ronde door de stal. Als bijvoorbeeld een kalf groot genoeg is, wordt het naar de ‘binnenkant’ van de stal gedirigeerd. Het dier loopt dan door een ruime doorsteek die dwars door de stal loopt. Let overigens ook op het vele licht in de stal.

 • Een overzicht van de drie melkrobots, die centraal maar niet op een eiland in de stal staan. Elke robot heeft zijn eigen separatieruimte. De separatie achter de eerste robot is bedoeld voor de opstart van nieuwmelkte koeien, de tweede voor dieren met gezondheidsproblemen en de derde is bestemd voor droogzetten. De hoogproductieve dieren gaan naar melkrobot 1 en2, de laagproductieve naar robot 3.

 • De doorsteek, die dwars door de stal loopt. Links en rechts van de doorsteek bevinden zich de melkrobots en separatieruimtes. Door middel van flexibele hekken kan Koster koeien eenvoudig apart zetten. De combinatie van separatie, duidelijke looplijnen en flexibele hekken pakt voor hem perfect uit. “Eén persoon kan hier zo’n 150 koeien melken. Dit systeem werkt als een tierelier.”

 • Hier zet Koster één van de vele flexibele hekken open om één van zijn dieren uit de buitenste stalrij naar de andere kant van de stal te verhuizen.

 • De koeien die verhuisd worden, lopen dus ook over de voergang. Op de plek waar de dieren lopen, is de ondergrond opgeruwd (zand ingestrooid) voor meer grip. De gladde coating van de voergoot is onderbroken.

 • Koster melkt zijn koeien met drie melkrobots. Hij wil hard melken, niet topmelken. Een goed basisrantsoen, welzijn en een goede bevleesdheid tellen voor hem ook zwaar. Koster wil maximaal 60 koeien per robot. 70 vindt hij te veel. “Anders hebben de melkrobots te weinig overcapaciteit. Ik wil ook geen slaaf van de robot worden.”

 • Een overzicht van een van de separatieruimtes. De roostervloer in deze ruimtes is voorzien van een rubber toplaag. In de rest van de stal lopen de koeien op normale roosters.

 • Koeien die uit de separatie komen, kunnen via een apart hek de melkrobot in of via een selectiepoort terug.

 • Twee mestrobots maken dagelijks hun rondes door de stal. In het begin hadden deze robots geen sproeier, waardoor veel droge plekken ontstonden op de vloer. Eén mestrobot is nu voorzien van een sproeier, waardoor dat probleem verholpen is.

 • Een detailfoto van de rubber toplaag op de roostervloer in de de separatieruimte. Dit geeft meer comfort voor de zwakkere koeien.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen.

 • Koster heeft een lagere boxafscheiding. De schoftboom ligt op 1,10 meter. Op deze manier schuiven de koeien niet te ver naar voren.

 • De stal bestaat uit drie delen, afgescheiden door wanden. Het eerste deel bestaat uit een afkalfstal, een werkplaats en een kalverafdeling, het tweede deel is het ligboxengedeelte en het laatste deel de machineberging (zie foto). Nadeel is dat er in alle drie de staldelen meerdere spanten staan. Hierdoor is het lastig rijden en parkeren in de machineberging, waar één spant veel praktischer was geweest.

 • Koster heeft na de eerste winter kunststof panelen rond de kalverdrinkautomaat in de kalverafdeling geplaatst. Die was namelijk soms bevroren. Sindsdien heeft hij geen problemen meer gehad. Ook niet tijdens de recente strenge vorstperiode.

 • In 2015 wil Koster de stal volhebben. Dan wil hij met 180 melkkoeien volle bak gaan qua productie.

Laatste reacties

 • volgertje

  mooie stal zo!

 • benthemvanr

  mooie stal,

  maar waarom worden er zo weinig vrijloopstallen gebouwd?!? wat een bult ijzerwerk in zo´n ligboxenstal. hoe worden de boxen ingestrooid met al die hekwerken? misschien wel korte looplijnen, maar lijkt me nog niet echt arbeidsefficient.

  De toekomst: vrijloopstal met een laag van ca 20-30cm onverteerde ruwe celstof deeltjes (lees: gedroogde mest). Koecomfort en lang niet zo arbeidsintensief als 145 boxjes uitkrabben!!
  krabbetje voor shoveltje maken om natte plekken te verwijderen, 2x per dag beetje bijstrooien.

 • van rooijen

  mooie stal wel jammer van die valtra is niet het goede merk he xd

Of registreer je om te kunnen reageren.