Rundveehouderij

Foto & video 5697 x bekeken 3 reacties

Een dagje vloeren kijken bij collega’s (2)

Bij nieuw- of verbouw is de keuze van een vloer belangrijk, maar ook lastig. Het is een forse investering en je maakt als ondernemer een keuze waar je al snel 20 jaar aan vast zit. Adviesbureau Exlan Consultants organiseerde daarom vorige week in Zuid-Nederland een excursie langs vier veehouders met ieder een ander type dichte vloer.

Foto

 • Bij nieuw- of verbouw is de keuze van een vloer belangrijk, maar ook lastig. Het is een forse investering en je maakt als ondernemer een keuze waar je al snel 20 jaar aan vast zit. Adviesbureau Exlan Consultants organiseerde daarom vorige week in Zuid-Nederland een excursie langs vier veehouders met ieder een ander type dichte vloer. Zo konden de 34 deelnemers met concrete bouwplannen in praktijk bekijken hoe de vloeren zich houden.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Bedrijf 3: Naam: Ben Alders
  Plaats: Overloon (N.-Br.)

 • Bedrijf: 130 koeien, ruimte voor 270, vergunning voor 600. Melkstal: 20 stands Surge-carrousel (buiten ligboxenstal, niet op foto)

 • Vloer: Veld V Eco-Vloer
  Mestschuif: Brouwers-schuifrobot. Alders koos bewust voor een robot zonder watertoediening, omdat hij geen extra water in de put wil. “Op jaarbasis verbruik je anders toch al snel 170 kuub, dat is zonde.”

 • Bedrijf: Naast het melkvee is er een akkerbouw- en loonwerktak binnen het bedrijf.

 • Ook Alders is tevreden met zijn vloer. Met €135 per vierkante meter vraagt de Eco-Vloer wel een flinke investering. “Maar mijn BSK is van 44 naar 52 gegaan en ik heb veel minder klauwproblemen.”

 • De volledige stal is voorzien van de Eco-Vloer, ook de doorsteken. Alders koos voor de vloer omdat deze modulair gebouwd is. Wanneer de vloer ‘versleten’ is, verwacht hij niet te hoeven breken, maar kan hij de rubberen elementen simpelweg vervangen.

 • Een groot gedeelte van de stal staat nu nog leeg. Alders zet vol in op de melkveetak. Nu is er ruimte voor 270 koeien, in de toekomst wil hij groeien naar 600 koeien. Dat speelde ook mee bij de vloerkeuze. “De factor arbeid is al snel beperkend. De probleemkoeien vragen juist veel tijd en aandacht. Door extra te investeren in deze vloer verwacht ik minder probleemkoeien te hebben, en dus efficiënter te kunnen werken. Dat is verduurzaming, het aanschafbedrag zegt dan niet alles.”

 • Bedrijf 4 :
  Naam: Jan Jennissen
  Plaats: Berlicum (N.-Br.)

 • Bedrijf: 100 koeien, ruimte voor 200, in samenwerking met broers ook loonwerk, grondverzet en een tweede melkveebedrijf Melkstal: twee DeLaval-robots

 • Vloer: HCI-welzijnsvloer

 • Mestschuif: JOZ-schuifrobot

 • Jennissen is enthousiast over de HCI-vloer. De vloer ligt in een nieuw gebouwde stal die sinds oktober 2011 in gebruik is. Hij vergelijkt het vooral met zijn oude situatie. “Toen was er 2,70 meter roostervloer tussen voerhek en boxrij, nu is dat 4 meter dichte vloer. Dat de koeien nu meer ruimte hebben, is natuurlijk ook al een groot verschil, los van de vloer.”

 • De schuifrobot is voorzien van een waterinstallatie. Jennissen gebruikt deze alleen in de zomer wanneer de vloer sneller aandroogt. De HCI-vloer is volgens de fabrikant nu harder dan voorheen. De leverancier schuurt de vloer voor ingebruikname op.

 • De stal is voorzien van afstorten waar de robot de mest kwijt kan. Toch worden deze niet gebruikt, omdat de robot zo ook goed functioneert. Jennissen bezocht diverse bedrijven met verschillende vloeren, voordat hij tot aanschaf overging. “De vloer is in principe niet te vervangen. Het is geen trekker die je weer inruilt wanneer hij niet bevalt. We zochten bovendien specifiek een vloer die niet aankoekt.”

 • Bij de melkrobots is de vloer voorzien van extra sleuven. Ook met het drukke verkeer kan de robot de vloer hier goed schoonhouden.

 • De deelnemende boeren vonden het een interessante dag. Toch komt er geen duidelijke winnaar of verliezer uit de bus. Joris van den Hengel uit Oss wil binnen twee jaar gaan bouwen, maar hij is er nog niet uit. “Er zitten behoorlijke prijsverschillen tussen de vloeren, een meerprijs moet ook rond te rekenen zijn. Het is wel interessant om te horen hoe verkopers praten over de vloeren van de concurrentie. Ook de discussies tussen de deelnemers onderling zijn goed.”
  Bekijk hier ook deel 1 van deze reportage.

Laatste reacties

 • mts.tenhove1

  kunnen de foto's ook zonder LG.

 • fan

  mooie foto, maar ik kom ze op een smal land weggetje niet graag tegen,maar naar kijken zijn ze prachtig .

 • Base1

  Leuk die foto's maar zag daar ook een nieuwe vloer die al opgeruwd was. Daar bin ik niet blij mee. Je komt toch geen nieuwe vloer die al oud lijkt. En dan werd er gezegd dat je elke 4 jaar weer opnieuw moest doen, andere vloer met rubber is niet mijn smaak. Ik heb rubbere matten. .. wil daar nu van afstappen. Kunt u mij ook een ander alternatief van emissiearme vloeren aanbieden dan de vloeren die ik op deze open dag hebt gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.