Rundveehouderij

Foto & video 10877 x bekeken 4 reacties

Een dagje vloeren kijken bij collega’s

Bij nieuw- of verbouw is de keuze van een vloer belangrijk, maar ook lastig. Exlan consultants organiseerde daarom een excursiedag.

Foto

 • Bij nieuw- of verbouw is de keuze van een vloer belangrijk, maar ook lastig. 1; het is een forse investering, en 2; je maakt als ondernemer een keuze waar je al snel 20 jaar aan vast zit. Adviesbureau Exlan consultants organiseerde daarom vorige week in Zuid-Nederland een excursie langs vier veehouders met ieder een ander type dichte vloer. Zo konden de 34 deelnemers met concrete bouwplannen in praktijk bekijken hoe de vloeren zich houden.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Bedrijf 1:
  Naam: Wim Swinkels
  Plaats: Someren (N.-Br.)
  Bedrijf: 120 koeien, ruimte voor 180.
  Melkstal: 28-stands DeLaval-carroussel

 • Vloer: Den Boer (voorheen Holcim) geprofileerde sleufvloer

 • Mestschuif: Vaste mestschuif. Iedere 2 uur. Op de mestschuif zelf zit een vorstbeveiliger. Ieder kwartier beweegt deze een meter, om vastvriezen te voorkomen. Swinkels; "wel is het belangrijk om de staarten van de koeien goed te scheren. Anders kunnen deze aan de passerende mestschuif blijven haken."

 • Swinkels sloopte vorig jaar zijn open frontstal en bouwde een nieuwe stal op dezelfde plek. Sinds november vorig jaar heeft hij de stal met Den Boer sleufvloer in gebruik.

 • De vloer bevalt Swinkels goed. De geprofileerde sleufvloer is alleen geschikt voor een vaste mestschuif. “Die doet zijn werk ook goed, maar het is nog te kort om te zeggen hoe deze zich op termijn zal houden.”

 • Aan de achterzijde van de stal bevinden zich de afstorten van de mestschuif. Nog niet bij iedere afstort staat een muurtje. Afgelopen winter plaatste Wim tijdig strobalen. Vorstproblemen heeft hij dan ook niet gehad.

 • De doorsteken en enkele andere ruimtes zijn nu nog voorzien van een standaard roostervloer. Swinkels gaat deze roosters nog afdekken met Groene Vlag Plus-kappen.

 • De vloeren staan vandaag centraal, maar een fonkelnieuwe melkstal moet uiteraard ook even nader bekeken worden.

 • Bedrijf 2:
  Naam:Ronald Raaijmakers
  Plaats: Stevensbeek (N.-Br.)

 • Bedrijf: 104 koeien, ruimte voor 138.
  Melkstal: 2x Lely robot

 • Vloer: Swaans Patent Comfort vloer

 • Mestschuif: Lely Discovery-mestrobot. Iedere 3 uur.

 • “Deze dichte vloer bevalt me beter dan de roostervloer in onze oude stal.” Geeft Ronald aan. De roostervloer, van dezelfde leverancier als deze dichte vloer, werd veel te glad. Na 2,5 jaar moesten we deze al opruwen. En dat had slechts tijdelijk effect. Nu is de beloopbaarheid beter.

 • De Lely-mestrobot plaatste Raaijmakers van de bestaande stal met roostervloer over op de dichte vloer. “We hadden deze toch, dus ik wou het op zijn minst proberen. Hoewel de fabrikant het niet aanraadde doet deze het goed.” Enkel wanneer de vloer snel aandroogt, in de zomer, dan slipt die af en toe.

 • Bij de doorsteken en voor de robot is er een G3-roostervloer. Hier is meer afstortmogelijkheid voor de mestschuif. Raaijmakers wilde perse geen afstorten in de stal. Door voor de roosters te kiezen houdt hij de deuren vrij. Zo kan hij altijd met een trekker de stal in, bijvoorbeeld om de boxen in te strooien.

 • Binnenkort deel 2 van deze reportage. Met daarin de Veld V Ecovloer bij familie Alders in Overloon en de HCI W4-vloer bij familie Jennissen in Rosmalen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Beste Matthijs,

  Heb onlangs gereageerd op de onderzoeksresultaten m.b.t emissiearme vloeren, gepresenteerd door Anne Marie van der Linden. Probeer het nu hier nog maar eens; welke type emissiearme vloer bevalt het beste in combinatie met (on-)beperkt weidegang en zijn deze ook al in de praktijk te bezichtigen?
  Vooral in Brabant zal het nu een dilemma opleveren, wanneer je nieuwbouw wil combineren met weidegang....ben benieuwd!

 • Matthijs Verhagen

  @ Sjaak
  Ik kan er lastig iets van zeggen. Ik denk ook niet dat er een eenduidig antwoord te geven is. Wat ik na deze excursiedag wel kan zeggen is dat er meer mensen met de keuze worstelen. Geen van de vier bezochte boeren was ontevreden met zijn gekozen vloer. Toch lopen de investeringskosten uiteen van 75 euro (HCI) tot 135 euro (Veld V) per vierkante meter. Als je dat ook mee moet wegen, en daarbij de combinatie met weidegang, dan heb je inderdaad iets om over na te denken. Wellicht is het vragen van referentieadressen bij de div. leveranciers of een telefoontje naar een adviesbureau een goede optie.

 • Sjaak

  @ Matthijs
  Dank voor je reaktie, maar hiervan was ik al op de hoogte....:)
  Heb al kontakt gehad met leveranciers en adviseurs, echter die blijven me het antwoord ook schuldig en weten zo geen veehouder te noemen, die idd. werkt met een kombinatie van emissiearme vloeren en weidegang. Wel geven ze aan te verwachten dat dat grote problemen op gaat leveren ivm. aandrogen....dus tja, dat is dan alweer een argument de koeien op te stallen...
  Wellicht toch een politiek statement om idd. te kiezen voor 't een of 't ander...:)

 • Base

  Hallo,

  Ik ben ook bij deze excursiedag geweest, vind bedroevend dat Berkel Beton hier niet in benoemd werd. Terwijl jullie zo goed te spreken waren over emissiearme vloeren. In Brabant, Zeeland zijn vele vloeren van Berkel Beton te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.