Rundveehouderij

Foto & video 5007 x bekeken 2 reacties

Demo mais onder folie inzaaien

AgruniekRijnvallei organiseerde een demo mais inzaaien onder folie op een perceel van melkveehouder Kees van Wijk. Hij is benieuwd naar de resultaten.

Foto

 • AgruniekRijnvallei organiseerde maandag 26 maart een demo mais inzaaien onder folie. Dat gebeurde op een perceel van melkveehouder Kees van Wijk in Ophemert (Gld). De zesrijige zaaimachine die de mais onder folie inzaait, is hier speciaal voor gemaakt. Onder normale omstandigheden kan deze machine dagelijks 15 hectare mais onder folie inzaaien. De machine is van loonbedrijf Vermue in Winsum (Gr.). Tekst: Bouke Poelsma, Foto’s: AgruniekRijvallei

 • Van Wijk (59) heeft in Waardenburg (Gld.) een melkveebedrijf met 110 melk- en kalfkoeien. Het quotum is 1.05000 kilo melk. „Met 42 hectare grond boeren wij vrij intensief. Wij zijn er dus bij gebaat om veel ruwvoer van onze grond te halen. Elke kilo mais extra is meegenomen.” Doordat Van Wijk weinig jongvee heeft en een hoge fosfaatefficiëntie behaalt (tot 40 procent), hoeft hij geen mest af te zetten.

 • Van Wijk zaait normaalgesproken 8 hectare mais in. Nu heeft hij 5 hectare mais onder folie in laten zaaien. Het is voor het eerst dat hij dit doet. „Ik wilde de gok maar eens wagen.”

 • Van Wijk hoopt op een 10 tot 15 procent hogere opbrengst dan voorgaande jaren: „De meerprijs van mais onder folie ligt op €300 per hectare. Alleen het folie kost al €260. Als ik geluk heb, hoef ik geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Al moet ik dat nog zien.”

 • Op de demo in Ophemert kwamen zeker zo’n 20 bezoekers af.

 • Richard ter Beek, verkoopleider rundvee bij AgruniekRijnvallei, ziet de voordelen van mais onder folie: „Mais onder folie vangt meer zonlicht op. Dat komt de zetmeelgehaltes ten goede. Met mais onder folie wordt het moment van hakselen naar voren gehaald. Dat geeft boeren de mogelijkheid om na de maisoogst de grond te bewerken en eventueel nog gras in te zaaien.”

 • De mais is ingezaaid in zware komklei (55 procent afslibbaar). Hoewel de laatste paar maisoogsten zonder noemenswaardige problemen werden binnengehaald, weegt de grondsoort zwaar mee in de rassenkeuze van Van Wijk. Hij koos voor het ras Torres.

 • De temperatuur van de grond ligt tussen de 9 en 10 graden.

 • De temperatuur onder het folie is 32 graden. De folie zorgt voor een kaseffect, waardoor de mais eerder ontkiemt.

 • De stroken folie zijn een meter breed. Dat is genoeg voor twee zaairijen mais.

 • Ter Beek ziet de potentie van hogere opbrengsten van mais onder folie, al plaatst hij wel een kanttekening: „De potentie van een hogere opbrengst is er zeker, al wordt die natuurlijk wel beperkt door de mestwetgeving.”

 • De demo zit er op. De mais onder folie is ingezaaid. Nu is het wachten op de resultaten. „Ik ben daar heel erg benieuwd naar”, laat melkveehouder Van Wijk weten.

Laatste reacties

 • mieras

  over 5 jaar kom je het plastik nog tegen

 • lauwen1

  In Bretagne wordt deze methode al vele jaren gebruikt tot volle tevredenheid. Het plastic zie je in het volgende jaar niet meer terug. Hier in de regio wordt momenteel gezaaid met stroken plastic van 6 meter breed zonder vooraf geperforeerde gaten voor de maisplantjes. De methode in de reportage heeft denk ik nog gaatjes waar de mais doorkomt. Goed systeem maar wel degelijk voor de meeropbrengst bemesten anders is het zo gedaan

Of registreer je om te kunnen reageren.