Rundveehouderij

Foto & video 1229 x bekeken laatste update:17 feb 2012

Wintershow: een heel gedoe

Onlangs was de Wintershow in de Zwolse IJsselhallen. Boerderij.nl nam er een kijkje achter de schermen

Foto

 • Bennie en Chantal van ’t Oever uit Kamperveen zijn twee dagen voor de keuring druk in de weer met hun koeien die deelnemen aan de Wintershow in Zwolle. s’Morgens gewassen en ’s middags worden beide koeien geschoren. Hoge verwachtingen hebben ze niet want er zullen zo’n 200 dieren aanwezig zijn en de concurrentie is groot. Foto’s Martijn van de Boom en Robert Prins, tekst Robert Prins

 • De volgende dag is het in de IJsselhallen, waar de Wintershow wordt gehouden, al druk. De tribunes zijn opgezet, Het zaagsel is net gearriveerd en wordt gelijk achter de container verspreid. Ruim 40 kuub zaagsel ligt in de keuringsring en de paden daar naartoe.

 • Stro moet op de ligplaatsen worden verspreid. Per koe is één ouderwets klein baaltje nodig. Maar kleine baaltjes worden bijna niet meer gemaakt en het is goedkoper om grote balen aan te laten rukken; 15 grote pakken werden met de heftruck her en der neergezet.

 • Een ander karwei is de indeling van de koeien. De Wintershow wordt georganiseerd door 15 plaatselijke Veeteeltstudieclubs uit Overijssel en noord-Gelderland. De veehouders van een studieclub worden bij elkaar geplaatst en de van tevoren afgemelde dieren zijn op de naamplaatjes doorgestreept.

 • Vroeger hadden de koeien in de ring een halsbandnummer. Tegenwoordig zijn er hesjes die de begeleiders dragen. Een dag voor de keuring worden alle hesjes per deelnemer in een enveloppe gedaan. Omdat alle dieren niet in optima forma zijn, blijft circa een kwart van de dieren thuis. De hesjes van de afmeldingen worden niet afgegeven.

 • Een dag voor en na de keuring rijden er veel grote tractoren in en rond de IJsselhallen. Plaatselijke loonwerkers verrichten als sponsoring enkele diensten. Vooral afvoer van melk en mest wordt door hun uitgevoerd.

 • Van elke Veeteeltstudieclub zijn er twee vrijwilligers. Hier zijn er drie druk bezig om de slang van de melkmachine in de tank te krijgen. Al hoewel het een behoorlijke tank is bleek deze toch bijna te klein aan het einde van de keuringsdag.

 • Ook de sponsoren kwamen hun stand- en reclamemateriaal installeren. Bert Meijering had voor de verlotingsprijs gezorgd tijdens de Wintershow. Hij kon reclame maken voor de veiling van de roodbonte veestapel van fokkers Coen en Leny van Zanten die hij eind maart organiseert.

 • Geluid is één van de belangrijkste zaken voor een goede organisatie. Koopmans geluid was in twee hallen aanwezig. Want naast de Wintershow was drie dagen later Tractorpulling Zwolle in de IJsselhallen aanwezig. De geluidsinstallatie was daar nog heel wat groter.

 • De beheerders van de IJsselhallen zijn altijd positief verbaasd over de snelheid van opbouw en het schoonmaken van de hallen. “Met een koppel boeren aan het werk wordt er in korte tijd heel wat verzet”, aldus beheerder Toni Denneboom. Gelukkig weet hij dat te waarderen want de koffie stond klaar voor de vrijwilligers.

 • Standhouders proberen met kleine dingen de aandacht te trekken. Dat is gelukt

 • Acht hoge drukspuiten worden geïnstalleerd. Klaar voor gebruik met goede druk en warmte. De volgende morgen om 5.00 uur ondergingen de eerste koeien al een wasbeurt.

 • Ook om 5.00 uur stonden Henk Dokter en Gerrit Kelder klaar om de ‘papierwinkel’ te regelen. Bij transport moet er een logboek aanwezig zijn. Daarbij moeten alle dieren voor de tentoonstelling door een dierenarts worden gekeurd en moeten de koeien twee oornummers in hebben. Deze controle vindt al bij de poort plaats.

 • Opvallend was dat één deelnemer zijn schone koeien niet op stro had staan maar op gedroogde mest. Jan Willen Schoonhoven verhuurt zelf zijn mestscheider en wilde het resultaat ook onder kritische omstandigheden laten zien. Zijn koeien bleken net zo schoon in de keuringsring als alle andere dieren.

 • Bij de wasplaats hing een dikke mist van water en zweet.

 • Warm water via een leiding is niet aanwezig. Daarom stond er een tankje met warm water. Voor koe en koeienwasser zeer aangenaam op de vroege morgen.

 • Met emmers, zeep en borstel in de ene hand. De koe rustig meelopend aan de andere hand.

 • De koeien op stand, stoelen uitklappen, voor de inwendige mens en dier zorgen en opdrogen maar.

 • Een wit laken zorgt ervoor dat de koeien sneller weer warm worden. Door de warmte van de koe droogt deze snel.

 • Het is tijdens de Wintershow Zwolle niet toegestaan om ruglijnen te preparen of lijm te gebruiken. Maar er is altijd wat make-up om een iets frissere uitstraling te krijgen.

 • Met name het roodbonte vee maakt nog gebruik van de prachtige gele halsters.

 • Kenners en liefhebbers schouwen de dieren aandachtig. Daar zijn alle werkzaamheden voor bedoeld want een keuring zonder publiek heeft geen nut.

 • Tijdens de Wintershow is er ook een competitie tussen de verschillende Veeteeltstudiegroepen. Wezep en omstreken hadden hun logo op de klassiek witte overhemden laten borduren.

 • Aan het einde van de dag worden de prijzen uitgedeeld. Maar dan is het voor de deelnemers nog niet voorbij.

 • De meeste koeien moet dan nog gemolken worden. Een tijdelijke melkinstallatie zorgt daarvoor.

 • Prijswinnaars moeten nog op de foto in een andere hal. Door vijf ‘man’ wordt de koe perfect neergezet. Met een spiegel of een bandrecorder met stierengebrul wordt de aandacht getrokken van de prijswinnaar en daarna met volle attentie vastgelegd op de gevoelige plaat.

 • Chantal en Bennie van ’t Oever presteerden boven verwachting. Hun roodbonte Classic dochters werden als eerste in de rubriek geplaatst en waren bij de laatste vijf tijdens het kampioenschap.

 • Ten slotte eindigt het altijd met de strontschepper, want de mest moet ook opgeruimd worden. Maar als er niet te veel gescheten wordt, dan is het een leuk baantje. Johannes Schipper praat zo’n dag heel wat af. Bekenden wordt de hand geschud, want een fokveedag gaat over koeien maar is net zo belangrijk voor de contacten.

Of registreer je om te kunnen reageren.