Rundveehouderij

Foto & video 12233 x bekeken 5 reacties

Besparen om te overleven

Melkveehouders in Zwitserland namen in 2009 afscheid van het melkquotum. Na twee jaar van lagere melkprijzen ontvangen veehouders Peter en Helen Suter dit jaar weer zo’n €48 per 100 kilo melk.

Foto

 • Peter (48) en Helen (50) Suter melken in Muhlau (Zwi.) 100 melkkoeien. De gemiddelde productie ligt rond 10.000 kilo melk met 4,18 procent vet en 3,41 procent eiwit. De Suters leveren de melk aan een plaatselijke kaasproducent en aan coöperatie Emmi.

  Peter (48) en Helen (50) Suter melken in Muhlau (Zwi.) 100 melkkoeien. De gemiddelde productie ligt rond 10.000 kilo melk met 4,18 procent vet en 3,41 procent eiwit. De Suters leveren de melk aan een plaatselijke kaasproducent en aan coöperatie Emmi.

  Foto: Henk Riswick
 • Peter en Helen bouwden in 2000 een nieuwe ligboxenstal (links) om zo te kunnen groeien naar de huidige 100 koeien. Verder groeien zit er niet in, grond is schaars en kost €65.000 tot €80.000 per hectare.

  Peter en Helen bouwden in 2000 een nieuwe ligboxenstal (links) om zo te kunnen groeien naar de huidige 100 koeien. Verder groeien zit er niet in, grond is schaars en kost €65.000 tot €80.000 per hectare.

  Foto: Henk Riswick
 • De voormalige grupstal is omgebouwd tot melkstal. De wachtruimte is tussen de twee stallen buiten aangelegd.

  De voormalige grupstal is omgebouwd tot melkstal. De wachtruimte is tussen de twee stallen buiten aangelegd.

  Foto: Henk Riswick
 • De koeien lopen tot in oktober in de wei. Niet zozeer voor de voeropname, want weidegras neemt maar 15 procent van het rantsoen in. Weidegang is voor de Zwitserse overheid belangrijk, vandaar dat de Suters een weidepremie ontvangen van 120 franc per koe per jaar (€99,30). Bij een productie van 10.000 kg per koe is dat 0,9 cent per kilo melk.

  De koeien lopen tot in oktober in de wei. Niet zozeer voor de voeropname, want weidegras neemt maar 15 procent van het rantsoen in. Weidegang is voor de Zwitserse overheid belangrijk, vandaar dat de Suters een weidepremie ontvangen van 120 franc per koe per jaar (€99,30). Bij een productie van 10.000 kg per koe is dat 0,9 cent per kilo melk.

  Foto: Henk Riswick
 • De melk wordt om de dag opgehaald, omdat de melktank niet groot genoeg is voor langere opslag. Dit kost de veehouder €10 per tank, terwijl een nieuwe €35.000 kost. “Daarvoor kan ik twintig jaar melk laten ophalen”, stelt Peter. “Er zijn eerst andere belangrijke uitgaven.”

  De melk wordt om de dag opgehaald, omdat de melktank niet groot genoeg is voor langere opslag. Dit kost de veehouder €10 per tank, terwijl een nieuwe €35.000 kost. “Daarvoor kan ik twintig jaar melk laten ophalen”, stelt Peter. “Er zijn eerst andere belangrijke uitgaven.”

  Foto: Henk Riswick
 • Het krachtvoer wordt in losse componenten gevoerd en ligt in kuubskisten opgeslagen. Voor soja betaalde Suter begin oktober 62,50 franc per 100 kg (€51,72), voor raapmeel 42,50 franc (€35,17) en voor maisglutenmeel 84 franc (€69,51).

  Het krachtvoer wordt in losse componenten gevoerd en ligt in kuubskisten opgeslagen. Voor soja betaalde Suter begin oktober 62,50 franc per 100 kg (€51,72), voor raapmeel 42,50 franc (€35,17) en voor maisglutenmeel 84 franc (€69,51).

  Foto: Henk Riswick
 • De ruime ligboxenstal is naar Zwitserse traditie voornamelijk uit hout gebouwd.

  De ruime ligboxenstal is naar Zwitserse traditie voornamelijk uit hout gebouwd.

  Foto: Henk Riswick
 • De veehouders strooien de diepstrooiselboxen in met een mengsel van stro en riet. Het riet is afkomstig van 7 hectare natuurland die Suter van het kanton pacht. Hij ervaart dat het riet beter vocht opneemt dan stro.

  De veehouders strooien de diepstrooiselboxen in met een mengsel van stro en riet. Het riet is afkomstig van 7 hectare natuurland die Suter van het kanton pacht. Hij ervaart dat het riet beter vocht opneemt dan stro.

  Foto: Henk Riswick
 • Suter schuift de dichte vloer een paar keer per dag schoon met een trekker schoon. De veehouders overwegen een mestschuif, maar na de afgelopen strenge winter zien ze daar toch maar van af. “Een schuif krijgt de boel met 20 graden vorst niet meer schoon, een trekker doet het dan gewoon,” vindt Helen.

  Suter schuift de dichte vloer een paar keer per dag schoon met een trekker schoon. De veehouders overwegen een mestschuif, maar na de afgelopen strenge winter zien ze daar toch maar van af. “Een schuif krijgt de boel met 20 graden vorst niet meer schoon, een trekker doet het dan gewoon,” vindt Helen.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren blijven de eerste vier maanden op het bedrijf. Daarna gaan ze naar een opfokker in de bergen. Die krijgt €87 per vaars per maand als de vaars met 26 maanden afkalft. Duurt het langer, dan zakt het bedrag naar €79. Voor niet-drachtige vaarzen betalen de Suters uiteindelijk €2.000. Stoppen met een opfokker zit er niet in, omdat het bedrijfsoppervlak niet uit te breiden is en de veehouderij in Zwitserland grondgebonden is.

  De kalveren blijven de eerste vier maanden op het bedrijf. Daarna gaan ze naar een opfokker in de bergen. Die krijgt €87 per vaars per maand als de vaars met 26 maanden afkalft. Duurt het langer, dan zakt het bedrag naar €79. Voor niet-drachtige vaarzen betalen de Suters uiteindelijk €2.000. Stoppen met een opfokker zit er niet in, omdat het bedrijfsoppervlak niet uit te breiden is en de veehouderij in Zwitserland grondgebonden is.

  Foto: Henk Riswick
 • De werktuigkosten zijn voor Helen een punt van aanpak. Peter wil er echter niet te veel op inleveren, omdat hij van mening is dat stagiairs alle werkzaamheden moeten leren, dus ook maaien en spuiten. Jaarrond heeft het bedrijf twee of drie stagiairs.

  De werktuigkosten zijn voor Helen een punt van aanpak. Peter wil er echter niet te veel op inleveren, omdat hij van mening is dat stagiairs alle werkzaamheden moeten leren, dus ook maaien en spuiten. Jaarrond heeft het bedrijf twee of drie stagiairs.

  Foto: Henk Riswick
 • Daar hoort ook het met de voorlader en met de hand voeren bij als je te weinig voorgereden hebt.

  Daar hoort ook het met de voorlader en met de hand voeren bij als je te weinig voorgereden hebt.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor de opslag van voer staan er drie torensilo’s. Peter wil er zo snel mogelijk vanaf, de twee rijkuilen die hij nu heeft vindt hij veel beter voor de opslag van voer. “De torensilo’s zijn gewoon niet handig voor een groot bedrijf en zijn duur in onderhoud. Zodra het kan, komt er een derde rijkuil bij.”

  Voor de opslag van voer staan er drie torensilo’s. Peter wil er zo snel mogelijk vanaf, de twee rijkuilen die hij nu heeft vindt hij veel beter voor de opslag van voer. “De torensilo’s zijn gewoon niet handig voor een groot bedrijf en zijn duur in onderhoud. Zodra het kan, komt er een derde rijkuil bij.”

  Foto: Henk Riswick
 • Voor de mais in de silo kan, moet Suter de ventilator plaatsen.

  Voor de mais in de silo kan, moet Suter de ventilator plaatsen.

  Foto: Henk Riswick
 • Het koppelen van de buizen is een lastig klusje. De veehouders zijn zo een half uur kwijt voordat ze daadwerkelijk aan het lossen van de mais kunnen beginnen.

  Het koppelen van de buizen is een lastig klusje. De veehouders zijn zo een half uur kwijt voordat ze daadwerkelijk aan het lossen van de mais kunnen beginnen.

  Foto: Henk Riswick
 • Daar gaat de voorraad voor de komende winter

  Daar gaat de voorraad voor de komende winter

  Foto: Henk Riswick
 • Controleren of het boven in de silo ook goed gaat. Het is te begrijpen dat de veehouders van de silo’s af willen.

  Controleren of het boven in de silo ook goed gaat. Het is te begrijpen dat de veehouders van de silo’s af willen.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • el

  Beste melkprijs, maar met zoveel mechanisatie op het erf zal dat ook nodig zijn

 • Anne-Marie van der Linde

  Wat Helen betreft verdwijnt er een flink deel van die mechanisatie. Maar Peter wil daar nog niet aan omdat hij vindt dat zijn stagiaires al het werk op een bedrijf moeten leren. Dus ook maaien, spuiten enz. Maar ik denk dat Helen haar zin krijgt en de machineberging binnen een paar jaar heel wat leger is.

 • Frans-Jan

  Vaak is die overvloed aan machines een direkt gevolg van de hoge melkprijs!

 • josrodenburg

  machines heb je nu staan doe er je voordeel mee, maar denk drie keer na wat en waarvoor je het koopt

 • pieter p

  Het is wel een voorbeeld hoe het in de rest van Europa zal gaan na 2015, beroerde prijzen dus de eerste tijd.
  Iemand die daar nu al rekening mee houdt redt het waarschijnelijk wel(financieel gezien).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.