Rundveehouderij

Foto & video 52 reacties

Van 7,5 naar 3 uur melken daags

Maatschap Pimmelaar koos voor een 2 x 20 zij-aan-zij hydraulisch bediende semi- snelwisselstal. Daarmee wordt de dagelijkse melktijd flink teruggeschroefd.

Foto

 • Melkveehouder Janwillem Pimmelaar (34) uit Schildwolde (Gr) heeft op 15 november een nieuwe moderne melkstal in gebruik genomen. “Wij hebben deze stal gebouwd omdat we elke dag zo’n 7,5 uur kwijt waren aan het melken van onze koeien. Met de nieuwe melkstal zal dit slechts 3 uur zijn”, vertelt Pimmelaar. 

Foto’s en tekst: Theo Galama

  Melkveehouder Janwillem Pimmelaar (34) uit Schildwolde (Gr) heeft op 15 november een nieuwe moderne melkstal in gebruik genomen. “Wij hebben deze stal gebouwd omdat we elke dag zo’n 7,5 uur kwijt waren aan het melken van onze koeien. Met de nieuwe melkstal zal dit slechts 3 uur zijn”, vertelt Pimmelaar. Foto’s en tekst: Theo Galama

 • Janwillem Pimmelaar is in maatschap met zijn ouders. “In de toekomst is het de bedoeling dat ik met mijn broer Wrister (23) het bedrijf ga runnen”, vertelt Pimmelaar. Het bedrijf heeft 190 melkkoeien, 150 hectare (105 hectare eigendom en 45 hectare huur) en een quotum van 1,3 miljoen kilo melk (exclusief leasemelk. De gemiddelde productie is 7.500 liter per koe met 4,5 procent vet en 3,6 procent eiwit.

  Janwillem Pimmelaar is in maatschap met zijn ouders. “In de toekomst is het de bedoeling dat ik met mijn broer Wrister (23) het bedrijf ga runnen”, vertelt Pimmelaar. Het bedrijf heeft 190 melkkoeien, 150 hectare (105 hectare eigendom en 45 hectare huur) en een quotum van 1,3 miljoen kilo melk (exclusief leasemelk. De gemiddelde productie is 7.500 liter per koe met 4,5 procent vet en 3,6 procent eiwit.

 • Dit is de oude melkstal van het bedrijf. “Deze zal binnen enkele weken worden gesloopt.

  Dit is de oude melkstal van het bedrijf. “Deze zal binnen enkele weken worden gesloopt.

 • Dit is de nieuwe 2 x 20 zij-aan-zij hydraulisch bediende semi-snelwisselstal. De afmetingen van de melkstal zijn 20 x 8,5 meter. De melkstal kostte zo’n €200.000.

  Dit is de nieuwe 2 x 20 zij-aan-zij hydraulisch bediende semi-snelwisselstal. De afmetingen van de melkstal zijn 20 x 8,5 meter. De melkstal kostte zo’n €200.000.

 • Te bedienen zijn de achteringang en het frame, dat 85 graden omhoog gedrukt wordt en de beweegbare vloer. Deze worden bediend met hydrauliek via elektronische aansturing.

  Te bedienen zijn de achteringang en het frame, dat 85 graden omhoog gedrukt wordt en de beweegbare vloer. Deze worden bediend met hydrauliek via elektronische aansturing.

 • Een kettinghek hangt aan twee buizen boven in de wachtruimte en is te bedienen op verschillende plekken in de stal.

  Een kettinghek hangt aan twee buizen boven in de wachtruimte en is te bedienen op verschillende plekken in de stal.

 • Bij binnenkomst wordt de koe herkend via een ringantenne in de vloer, die te herkennen is aan de twee draden die onder de vloer gaan. De ringantenne maakt verbinding met een rescounter die de koe om heeft bij elke melkbeurt.

  Bij binnenkomst wordt de koe herkend via een ringantenne in de vloer, die te herkennen is aan de twee draden die onder de vloer gaan. De ringantenne maakt verbinding met een rescounter die de koe om heeft bij elke melkbeurt.

 • Dit is de rescounter die de koe om de rechtervoorpoot draagt. Deze heeft een specifiek nummer en een stappenteller, die bij elke melkbeurt wordt uitgelezen. Al deze gegevens worden bijgehouden op een computer.

  Dit is de rescounter die de koe om de rechtervoorpoot draagt. Deze heeft een specifiek nummer en een stappenteller, die bij elke melkbeurt wordt uitgelezen. Al deze gegevens worden bijgehouden op een computer.

 • In de nieuwe melkstal wordt automatisch voeren toegepast. De computer die in verbinding staat met de rescounter geeft aan hoeveel krachtvoer de koe krijgt in de voerderbak.

  In de nieuwe melkstal wordt automatisch voeren toegepast. De computer die in verbinding staat met de rescounter geeft aan hoeveel krachtvoer de koe krijgt in de voerderbak.

 • De melk en de geleidbaarheid worden gemeten via een melkmeter en wordt op dit bedieningpaneel zichtbaar.

  De melk en de geleidbaarheid worden gemeten via een melkmeter en wordt op dit bedieningpaneel zichtbaar.

 • De machinekamer van de melkstal. “Het hart van melkstal”, vertelt Pimmelaar.

  De machinekamer van de melkstal. “Het hart van melkstal”, vertelt Pimmelaar.

 • In de melkstal is een aparte leiding voor de separatiemelk. “Zo kan de melktaxi makkelijk gevuld worden met verse melk vanuit de melkput en is er geen gesleep met emmers meer.”

  In de melkstal is een aparte leiding voor de separatiemelk. “Zo kan de melktaxi makkelijk gevuld worden met verse melk vanuit de melkput en is er geen gesleep met emmers meer.”

 • De melktaxi waarmee de kalveren makkelijk gevoerd kunnen worden.

  De melktaxi waarmee de kalveren makkelijk gevoerd kunnen worden.

 • De melk wordt eerst voorgekoeld met deze voorkoeler tot ongeveer 12 graden voordat zij de silotank in gaat.

  De melk wordt eerst voorgekoeld met deze voorkoeler tot ongeveer 12 graden voordat zij de silotank in gaat.

 • De silotank, waarin 24.000 liter melk kan worden opgeslagen.

  De silotank, waarin 24.000 liter melk kan worden opgeslagen.

 • Op vrijdag 9 november werd er open dag gehouden op het bedrijf van Pimmelaar. “Wij wilden collega’s en burgers laten zien dat we trots zijn op onze nieuwe melkstal”, vertelt Pimmelaar. Met ruim 900 bezoekers was de open dag een succes te noemen.

  Op vrijdag 9 november werd er open dag gehouden op het bedrijf van Pimmelaar. “Wij wilden collega’s en burgers laten zien dat we trots zijn op onze nieuwe melkstal”, vertelt Pimmelaar. Met ruim 900 bezoekers was de open dag een succes te noemen.

Laatste reacties

 • Willem1962

  Ziet er mooi uit, alleen, ik dacht dat het voeren in de melkstal al jaren 'uit' was. Waarom dit nu weer introduceren? Geeft onrust en alleen maar ellende in de loop der tijd.
  Koeien horen alleen maar gemolken te worden in de melkstal, niet gevoerd, maar goed, dat is dan waarschijnlijk mijn ouderwetse zienswijze.
  Verder heel veel succes met de nieuwe melkstal.

 • el

  Mooie melkstal ,voeren in de melkstal bevorderd de cowflow aanzienlijk en nieuwe vaarzen zullen sneller wennen veel sucses.

 • tittekalf

  Voeren geeft onrust? Het geeft juist rust, vaarzen komen vanzelf binnen en je hebt geen rangorde gevechten bij krachtvoerboxen. Erg mooie stal en veel plezier ermee!

 • Flyinghollander

  Vrije dure inverstering om die uren te besparen als er toch zoveel werkforce op bedrijf aanwezig is, maar ziet er gaaf uit.Veel succes.

 • bluepowers

  Heeft de heer willem1962 zelf wel eens geprobeerd om de koeien in de melkstal te krijgen zonder krachtvoer? En dure investering? Dit is de enige investering waar een koeienboer geld mee verdient. Voor dat oud ijzer op 4 wielen kan de de loonwerker beter een financiering afsluiten. Ik vind het een super melkstal veel succes ermee.

 • joopi

  ik heb ook geen kv in de melkstal dat wil prima, hij heeft toch ook een opdrijfhek, beide lijkt mij wat over de top en in vind de melkstal dan ook gewoon smerig duur

 • FIEN

  voeren in de melkstal,geeft rust in de melkstal, rust in de stal zelf en rust voor de boer. Ik moet de vaarzen niet meer aanleren dat ze krachtvoer moeten gaan eten in voerboxen.Voederboxen in stal is duurder dan deze krachtvoerverstrekking.Veel plezier.

 • Flyinghollander

  Bluepowers, ja heb je het al even berekend? Besparing 1650 uur op jaar basis.
  Hoe lang doen we over de afschrijving? 10 jaar? kosten medewerker per uur?

 • huubjansen

  Hoeveel water wordt er gebruikt voor de voorkoeler? (verhouding water/melk) ik vind 12 graden knap!

 • Kristof Van Hoye

  een dergelijke investering die de werkdruk vermindert is een verademing. voerbak, drinkgoot of niets hangt af van de situatie en de wens van deze ondernemer. tijd over nu om de productie te optimaliseren. mooi!

 • eko boer

  op 190 koeien is het geen duur melken koop maar es 3 robots en je bent de zelfde tijd kwijt en je kan niet zo maar 60 koeien meer gaan melken

  huubjansen wat maakt het uit hoe veel water hij verbruikt als het maar weer word hergebruikt (drinkwater boiler)

 • mtsvanaaken

  flying: die 2x20 gaan ze volgens mij met 2 man in melken dus winst is 1,5 manuur per dag maal 25 euro =13687 euro per jaar. melkstal kan 20 jaar mee, 2500 onderhoud per jaar rente 4 procent ( is nu lager, weet ik wel) minus inflatie 1.5 procent ( als je over een paar jaar een melkmachine koopt is deze veelkans duurder als nu) dus: 13687-2500=11187 delen door 7 (4.5+2.5) maal 100= bijna 160000 euro had de melkmachine mogen kosten. er zitten natuurlijk veel aannames in. Uurloon is over paar jaar hoger en bestaande melkstal heeft ook onderhoud.

 • Flyinghollander

  mtsvanaaken, maar 20 jaar is ook geen afschrijvingsduur die je in zo berekening moet aanhouden. 10 jaar meer reeel om mee te rekenen. Tuurlijk het is fantastisch melkerij. Heeft zijn voordelen zeker.

 • John*

  misschien was de oude melkstal versleten en was het bedrijf zobiezo toe aan een nieuwe? laat een nieuwe 2 keer 6 65000 euro kosten en ze hebben er 25000 euro aan over gehouden. En er is voldoende capaciteit om nog een met 100 melkkoeien te groeien als het melkquatum in de prullenbak gaat.

 • Mels

  Ja en dan is deze weer te klein en zijn ze terug bij af,kijk nou es naar de VS,gewoon 500 koeien melken in een 2x8 Rapid exit,bossie mexicans erin en 24 uur an de gang 3 keer daags,je hoeft niet te vragen of die put efficient gebruikt wordt,deze put staat 18 uur van de dag stil,Als ik vanuit een andere branche dan de landbouw naar zo een investering zou kijken zou ik zeggen:waardeloos,kan niet uit,veel te duur.Maar ja ik kijk ook als boer en snap de aankoop echt wel,al hou ik ook mijn vraagtekens,maar dit is de keus van deze zgn ondernemer en hij beslist.

 • John*

  die mexicanen kosten ook maar 5 euro per uur. Zie hier maar eens mensen legaal/illegaal voor dat geld aan het werk te houden. Ik denk dat dit een goeie keuze is voor de toekomst.

 • Bison

  Melkkoeien houden is slaverarbijd, 24/7/365 in de weer
  Ik heb het 30 jaar gedaan,..achterafgezien 20 jaar te lang.
  Hij mag het van mij hebben,geluk ermee.

 • politiek

  200.000 euro investering voor een melkstal. Natuurlijk worden er direct diverse berekenigen gemaakt tot en met het inzetten van Mexicanen van 5 euro per uur die dan elkaar aflossen in ploegdienst en gewoon melken in de bestaande melkstal ! . Geen investering nodig en een besparing van arbeid voor bewuste ondernemer van 7,5 uur per dag en mogelijk zelfs 15 uur als men het gezamelijk doet met broer.
  Berekening rendement is uiteraard altijd ten voordele van inzet met die Mexicanen van 5 euro per uur. Toch denk ik dat die huidige ondernemer de juiste beslissing heeft genomen. Hij wil als persoon/ondernemer contact blijven houden met zijn koeien getuige dat hij zelf wil blijven melken en ook getuige dat de koeien in melkstal nog extra krachtvoer ofwel gericht voer krijgen. Borgstelling van die extra financiering zal geen probleem zijn omdat er meer als 100 ha grond in eigendom is. Gelukkig kiest bewuste boer niet voor die bewuste Mexicanen optie. Zoals ik het zie blijft hij als boer contact houden met zijn dieren. ( ook geen robotmelker dus )
  Alle succes toegewenst naar hem.

 • Flyinghollander

  Politiek bla bla bla of dat een ondernemer met robots of medewerkers die melken, niet in contact met zijn dieren zijn en niet juist kan beslissen. Moet je niet weer iemand van boerderij redactie melden wat er af speelt in Den Haag

 • politiek

  Beste Flyinghollander, ik begrijp u volledig. Er zijn inderdaad 2 contacten. Die met de dieren en die met de EURO,S.

 • John*

  zonder contact met de dieren komen er geen euro's. Als boer van de toekomst moet je van beide verstand hebben. heb je alleen verstand van dieren of alleen van euro's dan gaat het niet goed komen.

 • politiek

  Flyinghollander. Sorry dat ik nogmaals reageer. Gezien uw eerdere reacties denk ik dat u zich meer bezighoud met EURO,S als met DIERENBELANG.
  Nogmaals alle succes toegewenst met die huidige melkvee boer.

 • Bison

  Politiek zo als gewoonlijk zit je een beetje als een verwaand ambtenaartje uit je nek te lullen over dingen waar je niks van weet.

 • W Geverink

  In 2015 gaat het quotum er af en gaan de remmen los. Het gas er op en melken net als in Texas. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de meeste nederlandse melkveehouders die de afgelopen tien jaar in Texas zijn gaan melken ondanks 'de goedkope mexikaanse werknemers' failiet gegaan zijn. Nederlanders hebben de zwakte dat ze het mooi willen doen en hebben daar veel geld voor over. Luxe en uitstraling ten koste van de buffer die ze nodig hadden om slechte tijden te overbruggen. Op de vrije wereldmarkt werkt die aanpak dus niet en die wetenschap moet je in je voordeel gebruiken. De strategie zou dus kunnen zijn dat iedere investering wordt gedaan onder voorwaarde dat het de kostprijs per kg melk verlaagd zonder de eigen vermogenspositie te veel aan te tasten. Omdat er op dit bedrijf toch met twee mensen gemolken wordt was het mischien helemaal geen slecht idee geweest om in plaats van een hele nieuwe melkstal te bouwen, een goeie gebruikte te kopen op bv marktplaats en die naast de al aanwezige melkstal te plaatsen. Lijkt mischien niet zo mooi en strak maar wat maakt dat uit? Het verdubbeld wel de capaciteit zonder dat het heel veel geld kost.

 • Abarth

  Erg mooie stal! Ik hoop alleen dat de aansturing van deze dosators, de krachtvoer gift kan verdelen over de melktijd. Dan geeft het echt rust. De koeien komen makkelijk de melkstal in en zullen tijdens het opnemen van krachtvoer de melk makkelijker laten schieten (hormoon dat aangemaakt wordt genaamt Oxytocin). Door het te verdelen over de melktijd, staan de koeien de gehele melkgift met de kop in de vreetschaal en blijft er nooit krachtvoer liggen. Dus ik denk dat het een verstandige keuze is geweest. Veel plezier met deze mooie melkstal!

 • Flyinghollander

  Politiek je doet maar wat jij wil geloven, snap niet wat jou insteek op deze site is en van mij part mag jij dezelde weg als B.bob volgen.

 • John*

  w geverink. het probleem van de hollanders in texas was dat ze grondloos melkvee willen houden. voer kopen en alleen maar melken. als de voerprijzen stijgen en de melkprijzen achterblijven of zelfs dalen is er een groot probleem. Zeker met soms 50 keer zoveel koeien als in nederland. De gebroeders beschikken over 150 hectare. dat lijkt mij meer dan voldoende om straks voor 300 melkkoeien het voer te winnen.

 • huubjansen

  @w geverink, een tweede (kleine) melkstal is zo ongeveer de slechtse investering die er is, qua gewerkte uren schiet je er niets mee op, sterker nog, het levert alleen maar meer werk op. Als je mengwagen te klein is dan koop je er toch ook geen tweede voertrein bij?

 • Sjaak

  @huubjansen. Toch heeft W. Geverink wel een punt!

  Je moet het effect van deze investering toch een beetje nuanceren en relativeren. Waarschijnlijk molk in de oude melkstal 1 man 7,5 uur per dag. In de nieuwe situatie zal waarschijnlijk 2 man 3 uur per dag melken. Totaal aantal melkuren zijn er dan ook 6.
  Wil nog wel een stapje verder gaan dan W. Geverink...het hoogste rendement was te halen door met 2 man te melken in de oude melkstal, om de beurt, ieder 3,5 uur...maar ja, waarschijnlijk gaat dat ten koste van arbeidsvreugde!
  En aangezien het hier niet overloopt van goedkope melkkrachten, ga je arbeidsvreugde op een andere manier proberen te bereiken...Succes!

 • John*

  maar de koeien moeten nu in principe in 1,5 uur klaar zijn i.p.v bijna 4 uur?

 • huubjansen

  Meen tweede melkstal wordt het aantal gewerkte uren niet minder, eerder meer, 2twee melkstallen schoonspuiten, twee melkstallen twee keer daags spoelen, twee melkstallen jaarlijks keuren enz enz.

  Dan moet je investeren en het wordt er eigenlijk alleen maar slechter van.

 • joannes

  Heeft iemand ooit nagedacht over de productiviteits effecten bij de koeien? Wanneer die beesten in de rij staan; vreten, herkauwen of rusten ze niet (optimaal)! Volgens mij moet je die productiviteit ook eens gaan meten om het werkelijke rendement te meten bedrijfswijs. Stel je eens voor dat het 1 ltr per dag scheelt!

 • boerke brabant

  mooie investering.
  Laat ze allemaal maar zaniken over een tweede melkstal (?) erbij, of dat je melkstal nu 18 uur per dag stilstaat. Wanneer je iedere dag 190 koeien tweemaal daags voorbij ziet komen moet je arbeidsgemak niet onderschatten. Dit is een melkstal die relatief goedkoop is tov robots (ook wat betreft onderhoud en stroom) en jaren mee kan.
  Succes !

 • ikkethuis

  Een goede en snelle melkstal is de beste investering. Dit werk komt 2 maal daags terug. Al kun je ook maar een half uur per melkbeurt winnen, en deze tijd aan andere dingen besteden op het bedrijf levert dit al snel rendement op.Als je in de toekomst ook nog eens wil groeien, kan dat alleen als je snel melkt. Mooi bedrijf, klaar voor de toekomst zonder overbodige poespas.

 • Wiegehts

  Server Error
  403 - Forbidden: Access is denied.
  You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.

 • Wiegehts

  krijgen meer mensen deze melding bij bekijken reportaghe??

 • hobbyboerke

  @ Wiegehts

  Ik krijg deze melding ook bij elke reportage.

 • Koeienman

  Gun een ander ook eens een mooie stal. Deze collega zal het best allemaal met goed en nuchter verstand besloten hebben. Hij is 34 en moet dus nog minimaal 30 jaar. En als je geen Polen (Europese Mexicanen) op je bedrijf wilt is dit toch een prima melkstal cq investering? Veel plezier met je nieuwe stal!

 • janboerderij

  Ben er geweest, mooi bedrijf en super voor mekaar. Succes ermee

 • Willem1962

  @bleupowers:
  ik werk al jaren op verschillende bedrijven, zonder krachtvoerverstrekking en dat werkt alss een trein. Geen gezeik van koeien die tegen pijpen of andere onderdelen lopen te hengsten zodat er nog een korreltje krachtvoer naar beneden komt rollen. Geen gezeur met koeien die onrustig worden omdat aan het eind van de lactatie de krachtvoer vermindert word maar de dames daar geen zin in hebben.
  Nee, krachtvoer in de melkstal was leuk, ergens eind jaren 70, begin jaren 80 maar dat zou nu toch verleden tijd moeten zijn.
  En dat vaarzen moeilijk de melkstal in te krijgen zijn zonder krachtvoer is ook de grootste nonsens. Je zult ze er de eerste keer toch in moeten krijgen, want om ze te vertellen dat er krachtvoer op ze ligt te wachten helpt niet teveel. (of je moet 'koe's' spreken)
  Ik werk nu op een bedrijf, dubbel acht, 210 stuks aan de melk, geen krachtvoer en geen probleem, ook niet om vaarzen binnen te krijgen. Dus houd maar op dat krachtvoer in de melkstal nodig is, want ik blijf beweren dat het een grote onzinnige investering is die zich absoluut niet terug verdient. De rust in de melkstal komt niet van voer, maar van de melker!

 • Flyinghollander

  Willem inderdaad. Melk per jaar zo'n 350 vaarzen, maar nog nooit 1 gehad die niet wou. Maar iedereen zijn keus en ik schreef nergens dat het geen goeie inverstering was, maar je mag toch wel daar over in discussie gaan? Is dat direct jaloezie? Dan kom je niet veel op boeren vergaderingen, daar word iedereen besproken.

 • ac44085

  ik had lekker met de robot gaan melken nu moet je het nog zelf doen!!!

 • Veurink

  Inderdaad ac44085, die 200.000 is alleen de melkstal! het gebouw eromheen moet ook meegerekend worden, is al gauw 80.000!

 • Willem1962

  Flying, sorry, maar ik heb het helemaal niet over jalouzie volgens mij. Misschien kom ik dan in jou ogen verkeerd over, is niet mijn bedoeling.
  De melkstal is mooi, zeker. En daar hoef ik helemaal niet jaloers over te zijn, wat mooi is mag gezegd worden.
  Alleen dat ik zoveel negatief tegengas krijg over mijn standpunt betreffende het kv in de melkput vond ik een beetje vreemd.
  En je hebt gelijk voor wat betreft het feit dat ik niet veel op boeren vergaderingen kom, woon een beetje uit de richting nml, net als jij, alleen de andere kant op. :D
  En ja, tuurlijk mag er over in discussie gegaan worden, doe ik ook toch? Zonder met modder te gooien, tenminste, da's niet mijn bedoeling. Als het zo opgevat word, mijn verontschuldigingen.

 • W Geverink

  Ik kijk naar de economie van het geheel. De melkstal wordt nu zoals sjaak al zei heel goed benut maar de melktijd is lang. Dan zeg ik als ze toch met twee personen willen melken koop er dan voor een fractie van de kosten een 2x6 of 2x8 melkstal bij en breng daarmee de melktijd terug naar zeg maar vier uur. Huub tuurlijk is er tijdwinst te halen met twee melkstallen en twee melkers en schoonmaken moet je die 2x20 ook. En wat de te kleine voerwagen betreft. Ik zou die zolang die niet versleten is gewoon wat vaker opvullen in plaats van een grotere nieuwe te kopen. Klaar voor de toekomst ben je als je na 2015 flinke financiele klappen kunt opvangen en een lage kostprijs hebt. En als je in 2018 of 2020 weet waar je aan toe bent en de financien laten het toe dan is er intussen wel een economische robotarm die gewoon in een bestaande melkput geinstalleerd kan worden om de melker te vervangen. Een persoon kan dan het melken overzien en de klusjes er rond omheen doen.

 • politiek

  Beste flyinghollander. Uw reactie # 41. 350 vaarzen melken per jaar en niet 1 die niet wou ??!! . Inderdaad , ik lees ook dat u veel op boerenvergaderingen komt en dat alles daar besproken wordt. Waarschijnlijk aan de bar. Mijn advies. Toch een pilsje minder pakken de volgende keer.

 • proatpoal

  Geweldig mooie stal,ziet er netjes uit.
  Bedrijf is ook geweldig veranderd, laatste 12 jaar,
  toen stonden de koeien nog op de grup in de oude boerderij.
  Succes met de melkstal !!!

 • John*

  als je er vanuit gaat dat je bestaande melkstal versleten is heeft mijn inziens geen zin om er een tweede naast te zetten. of je nu een 2 keer en 2 keer 8 koopt of een keer een 2 keer 20 maakt m.b.t. tot kosten niet veel meer uit. Je moet er nu toch weer 20 jaar mee vooruit.

 • W Geverink

  Ik heb mijn punt gemaakt en er zijn genoeg mensen die hem snappen. In het buitenland hebben ze vaak geen Brussel die geld uitgeeft voor inkomensteun en moet je je inkomen als melkveehouder helemaal zelf bij elkaar melken. Verder is het niet schadelijk om er van uit te gaan dat jullie Rabobank zometeen sneller de billen bij elkaar knijpt doordat na 2015 het risico veel groter wordt. Ik zou adviseren om zelf de buikriem maar vast aan te halen en mijn bedrijf messcherp te maken.

 • Mels

  W Geverink,gelukkig hoor ik die insteek om mij heen hier in NL nu vaker,men wordt dus toch enigzins huiverig voor het after quotum tijdperk,ik zei al heel snel na de afschafplannen hetzelfde EV verzamelen zodat je klappen op kan vangen,de melkprijs zal net als in de VS meer gaan varieren en het komt dus op echt rekenen aan,Als ze nu ook nog ff die verdammte subsidies eraf halen ben ik helemaal tevreden,Roepen dat je wil ondernemen en geen bemoeienis wil hebben dan zul je dat ook moeten missen.

 • Flyinghollander

  Politiek, dat jij er als een verwaand ambetenaartje altijd willen stoken en dan de redactie van boerderij.nl vraagt om wob onderzoeken te doen, naar jou wildvreemde vermoedens, doet mij vermoeden dat jij nodig eens moet praten met een dokter. Ja ik heb geen last van een vaars die er niet in wil. Carousel samen met opdrijfhek en rustig blijven helpt een hoop. Boerenvergadering,die zijn in Nederland, niet waar ik zit.

 • poort

  als ieder zich nu is bezig zou houden met zijn eigen bootje en niet zoveel tijd achter de computer zou zitten voor onzinnige reacties.....als hij zo wil melken moet hij dat doen.....ze zouden er heus wel over nagedacht hebben...en al die andere kapiteins varen hun eigen bootje....veeeeel succes!

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.