Rundveehouderij

Foto & video 3444 x bekeken 2 reactieslaatste update:19 dec 2012

Hogere melkprijs voor Parmezaanse kaas

Melkveehouder Andrea Zanini levert melk aan een producent van Parmagiano Reggiano-kaas. Vanwege de strenge voereisen krijgt Zanini een bovengemiddelde melkprijs van 60 cent.

Foto

 • Andrea Zanini (40) houdt in Rolo, Reggio Emilia (It.) 150 melkkoeien met een gemiddelde productie van 12.000 kilo melk met 3,38 procent vet en 3,43 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 180 hectare land, waarvan 126 hectare luzerne, 36 hectare tarwe en 18 hectare mais. De melk wordt levert aan een plaatselijke producent van Parmagiano Reggiano-kaas.
Foto's Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

  Andrea Zanini (40) houdt in Rolo, Reggio Emilia (It.) 150 melkkoeien met een gemiddelde productie van 12.000 kilo melk met 3,38 procent vet en 3,43 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 180 hectare land, waarvan 126 hectare luzerne, 36 hectare tarwe en 18 hectare mais. De melk wordt levert aan een plaatselijke producent van Parmagiano Reggiano-kaas. Foto's Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Voor de kaasproductie worden strenge eisen aan het rantsoen gesteld. Zo mag er alleen hooi en brok gevoerd worden. Kuilproducten zijn uit den boze omdat gefermenteerde producten de kaassmaak beïnvloeden. Door deze eisen ligt de kostprijs die vooral uit voerkosten bestaat tussen 55 en 60 cent.

  Voor de kaasproductie worden strenge eisen aan het rantsoen gesteld. Zo mag er alleen hooi en brok gevoerd worden. Kuilproducten zijn uit den boze omdat gefermenteerde producten de kaassmaak beïnvloeden. Door deze eisen ligt de kostprijs die vooral uit voerkosten bestaat tussen 55 en 60 cent.

 • De melkstal bevat automatische afname, koeherkenning en melkmeting.

  De melkstal bevat automatische afname, koeherkenning en melkmeting.

 • Zanini brengt de melk tweemaal daags naar de fabriek. Voor de Parmagiano Reggiano-kaas mag melk niet langer dan vier uur in de tank bewaard worden. Langer is slecht voor de kaaskwaliteit. De melkfabriek ligt een paar kilometer verder op.

  Zanini brengt de melk tweemaal daags naar de fabriek. Voor de Parmagiano Reggiano-kaas mag melk niet langer dan vier uur in de tank bewaard worden. Langer is slecht voor de kaaskwaliteit. De melkfabriek ligt een paar kilometer verder op.

 • Zanini voert luzerne, grashooi en tarwehooi. Dat laatste is tarwe die in een vroeg stadium is gemaaid, gedroogd en in balen is gewikkeld. Dit levert een smakelijk en fris product voor het voerhek op.

  Zanini voert luzerne, grashooi en tarwehooi. Dat laatste is tarwe die in een vroeg stadium is gemaaid, gedroogd en in balen is gewikkeld. Dit levert een smakelijk en fris product voor het voerhek op.

 • Om de ronde balen te voeren knutselde de veehouder zelf een balenwikkelaar in elkaar. Het karretje tilt de balen op, snijdt de touwen door en wikkelt de baal vervolgens af.

  Om de ronde balen te voeren knutselde de veehouder zelf een balenwikkelaar in elkaar. Het karretje tilt de balen op, snijdt de touwen door en wikkelt de baal vervolgens af.

 • De balen worden netjes voor het voerhek verdeeld.

  De balen worden netjes voor het voerhek verdeeld.

 • De stallen zelf stellen niet veel voor, oudere betonnen gebouwen, waaraan Zanini zo min mogelijk geld uitgeeft.

  De stallen zelf stellen niet veel voor, oudere betonnen gebouwen, waaraan Zanini zo min mogelijk geld uitgeeft.

 • De ligboxenstal is niet meer dan een dak boven een paar rijen boxen.

  De ligboxenstal is niet meer dan een dak boven een paar rijen boxen.

 • Een rij boxen ligt zelfs gewoon buiten. Volgens Zanini is dat geen enkel probleem. Regenwater zakt in het zandbed weg, waardoor de toplaag droog blijft. De koeien maakt het in ieder geval niets uit, want een groot deel van de buitenboxen is bezet.

  Een rij boxen ligt zelfs gewoon buiten. Volgens Zanini is dat geen enkel probleem. Regenwater zakt in het zandbed weg, waardoor de toplaag droog blijft. De koeien maakt het in ieder geval niets uit, want een groot deel van de buitenboxen is bezet.

 • Zanini is dol op automatisering. Dracht en tocht houdt hij via stappentellers in een managementprogramma bij. De veehouder streeft er naar om koeien binnen honderd dagen na het kalven weer te insemineren. Hij zet in op een korte lactatie van 270 dagen en een tussenkalftijd van 365 dagen.

  Zanini is dol op automatisering. Dracht en tocht houdt hij via stappentellers in een managementprogramma bij. De veehouder streeft er naar om koeien binnen honderd dagen na het kalven weer te insemineren. Hij zet in op een korte lactatie van 270 dagen en een tussenkalftijd van 365 dagen.

 • De stal is uitgevoerd met een dichte vloer. Ondanks dat het ’s winters in dit deel van Italië min 15 graden kan worden, ervaart Zanini weinig problemen. Hooguit slijten de schuif en de aandrijving wat harder door het zand uit de boxen.

  De stal is uitgevoerd met een dichte vloer. Ondanks dat het ’s winters in dit deel van Italië min 15 graden kan worden, ervaart Zanini weinig problemen. Hooguit slijten de schuif en de aandrijving wat harder door het zand uit de boxen.

 • De mestopslag is gewoon een open vierkant bassin achter de stal. Om zo min mogelijk zand bij het uitrijden op te pompen wordt de mest aan de andere kant van het bassin opgepompt. Het zand wordt een keer per jaar met een graafmachine verwijderd.

  De mestopslag is gewoon een open vierkant bassin achter de stal. Om zo min mogelijk zand bij het uitrijden op te pompen wordt de mest aan de andere kant van het bassin opgepompt. Het zand wordt een keer per jaar met een graafmachine verwijderd.

 • De voerbalen slaat Zanini deels in de stal op.

  De voerbalen slaat Zanini deels in de stal op.

 • De rest ligt onder zeil buiten.

  De rest ligt onder zeil buiten.

 • De droge koeien liggen in een groot strohok met een grote uitloop.

  De droge koeien liggen in een groot strohok met een grote uitloop.

 • Het jongvee is in een dichte stal gehuisvest. Ook hier geldt dat alles zo min mogelijk mag kosten. De pinken krijgen hooi en brok gevoerd. Zanini insemineert de pinken op een leeftijd van 15 maanden.

  Het jongvee is in een dichte stal gehuisvest. Ook hier geldt dat alles zo min mogelijk mag kosten. De pinken krijgen hooi en brok gevoerd. Zanini insemineert de pinken op een leeftijd van 15 maanden.

 • De enige echte investering in de jongveestal is de drinkautomaat. Zanini kocht deze omdat de kalveren nauwkeurig gevoerd worden en dat hij daarmee ook op personeel bespaard. De kalveren blijven negentig dagen bij de drinkautomaat. Daarna gaan ze nog dertig dagen in een groep op stro en dan gaan ze over op de roosters.

  De enige echte investering in de jongveestal is de drinkautomaat. Zanini kocht deze omdat de kalveren nauwkeurig gevoerd worden en dat hij daarmee ook op personeel bespaard. De kalveren blijven negentig dagen bij de drinkautomaat. Daarna gaan ze nog dertig dagen in een groep op stro en dan gaan ze over op de roosters.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  het mag allemaal niks kosten, maar ondertussen wel 55-60 cent voor de melk. Veel eigen land dus die voerkosten vallen ook wel mee. Waar gaat z'n rendement dat die draait dan naar toe ? een typishe (rode) italiaanse auto ?

 • Flyinghollander

  Boerke en eigen land kost niks en het voer erop verbouwen. Het is gewoon weer jammerlijke dat er niet dieper op economische nummers ingaan.
  Maar ja..... misschien komt er ooit nog eens verandering in en willen ze toch wat meer diepgang bieden, voor de rest is het vooral plaatjes kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.