Rundveehouderij

Foto & video 7758 x bekeken 2 reacties

Grote hellingstal op nieuwe locatie (7)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind. Dit is deel 7: het dak van de hellingstal wordt geplaatst.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra stampen bouwen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf . De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar de vaart zit er nu goed in. In een paar weken tijd zijn achtereenvolgens de spanten, de muren en nu ook het dak van de hellingstal geplaatst.Foto: Koos Groenewold en Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

  Anita en Edwin Heijdra stampen bouwen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf . De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar de vaart zit er nu goed in. In een paar weken tijd zijn achtereenvolgens de spanten, de muren en nu ook het dak van de hellingstal geplaatst.
  Foto: Koos Groenewold en Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Een nieuw overzicht van het vleesveebedrijf van familie Heijdra. De hellingstal nadert zijn voltooiing. Het dak wordt geplaatst. Daarna richten de bouwers zich volledig op het laatste deel van de bouw: de inrichting van de stal.

  Een nieuw overzicht van het vleesveebedrijf van familie Heijdra. De hellingstal nadert zijn voltooiing. Het dak wordt geplaatst. Daarna richten de bouwers zich volledig op het laatste deel van de bouw: de inrichting van de stal.

 • De dakplaten worden door een kraan één voor één omhoog gehesen. Deze werkzaamheden gingen vlot en duurden ongeveer een week.

  De dakplaten worden door een kraan één voor één omhoog gehesen. Deze werkzaamheden gingen vlot en duurden ongeveer een week.

 • Het dak ligt dan wel bijna op zijn plek, in de lengterichting kun je nog helemaal door de stal heen kijken.

  Het dak ligt dan wel bijna op zijn plek, in de lengterichting kun je nog helemaal door de stal heen kijken.

 • De dakplaten worden gemonteerd door medewerkers van Hardeman Van Harten. Elke plaat bestaat uit twee delen en is 14 meter lang Op het dak ligt voor 3.290 vierkante meter aan sanwichgolfpanelen (type Falk GL 40-80). Dit is inclusief 28 acyluz lichtcassettes van 1 bij 6 meter.

  De dakplaten worden gemonteerd door medewerkers van Hardeman Van Harten. Elke plaat bestaat uit twee delen en is 14 meter lang Op het dak ligt voor 3.290 vierkante meter aan sanwichgolfpanelen (type Falk GL 40-80). Dit is inclusief 28 acyluz lichtcassettes van 1 bij 6 meter.

 • Hier kon nog naar buiten worden gekeken. Inmiddels zijn alle 284 dakplaten gemonteerd. Die kosten in totaal €23 per vierkante meter. Op de dakverhoging liggen nog eens 120 platen.

  Hier kon nog naar buiten worden gekeken. Inmiddels zijn alle 284 dakplaten gemonteerd. Die kosten in totaal €23 per vierkante meter. Op de dakverhoging liggen nog eens 120 platen.

 • De platen die op het dak belanden zijn sandwichgolfpanelen. Die zijn aan de binnenkant voorzien van ultracoating. De platen hebben een isolatiewaarde van 2,38. Ook de lichtdoorlatende platen zijn dubbelwandig en isolerend.

  De platen die op het dak belanden zijn sandwichgolfpanelen. Die zijn aan de binnenkant voorzien van ultracoating. De platen hebben een isolatiewaarde van 2,38. Ook de lichtdoorlatende platen zijn dubbelwandig en isolerend.

 • Een nieuwe dakplaat gaat de lucht in. Heijdra koos voor sandwichgolfpanelen vanwege de isolatiewaarde, en vanwege de duurzaamheid. Ze zien er daarnaast minder industrieel uit dan standaardsandwichplaten. Dat was ook belangrijk voor de welstandscommissie die naar deze stal gekeken heeft.

  Een nieuwe dakplaat gaat de lucht in. Heijdra koos voor sandwichgolfpanelen vanwege de isolatiewaarde, en vanwege de duurzaamheid. Ze zien er daarnaast minder industrieel uit dan standaardsandwichplaten. Dat was ook belangrijk voor de welstandscommissie die naar deze stal gekeken heeft.

 • Een overzicht van de bouwplaats. Er wordt nog steeds hard gewerkt, maar de werkzaamheden lopen bijna op z’n eind. Zodra het laatste zware vrachtverkeer het aangebrachte gebroken puin heeft vastgereden, wordt het volledige erf geasfalteerd.

  Een overzicht van de bouwplaats. Er wordt nog steeds hard gewerkt, maar de werkzaamheden lopen bijna op z’n eind. Zodra het laatste zware vrachtverkeer het aangebrachte gebroken puin heeft vastgereden, wordt het volledige erf geasfalteerd.

 • Rechts is de werktuigenberging te zien en links de nieuwe vleesveestal. De buizen zijn bestemd voor het voerhek in de veestal. Ze zijn extra sterk, speciaal voor vleesvee. Wat opvalt is de schone bouwplaats. Dit maakt het bouwen een stuk aangenamer.

  Rechts is de werktuigenberging te zien en links de nieuwe vleesveestal. De buizen zijn bestemd voor het voerhek in de veestal. Ze zijn extra sterk, speciaal voor vleesvee. Wat opvalt is de schone bouwplaats. Dit maakt het bouwen een stuk aangenamer.

 • Deze witte platen zijn de afwerkplaten van de werkplaats en werktuigenberging. Daarmee worden de randen van de dakplaten netjes weggewerkt.

  Deze witte platen zijn de afwerkplaten van de werkplaats en werktuigenberging. Daarmee worden de randen van de dakplaten netjes weggewerkt.

 • Op deze foto is de extra ventilatienok goed te zien. Deze verspringing in het midden van de vleesveestal zorgt voor nog meer ventilatie. Dit systeem wordt in Frankrijk en België veel toegepast in vleesveestallen. De eerste 10 meter van de stal van Heijdra wordt ingericht als behandelruimte. Zoals op deze foto goed te zien is, is daar geen verhoogde nok aangebracht. Op die manier is het aangezicht vanaf de voorkant minder kolossaal.

  Op deze foto is de extra ventilatienok goed te zien. Deze verspringing in het midden van de vleesveestal zorgt voor nog meer ventilatie. Dit systeem wordt in Frankrijk en België veel toegepast in vleesveestallen. De eerste 10 meter van de stal van Heijdra wordt ingericht als behandelruimte. Zoals op deze foto goed te zien is, is daar geen verhoogde nok aangebracht. Op die manier is het aangezicht vanaf de voorkant minder kolossaal.

 • Het leggen van dakplaten op 11 meter hoogte is een secuur klusje. Voor de mannen van Hardeman Van Harten is dit dagelijkse kost.

  Het leggen van dakplaten op 11 meter hoogte is een secuur klusje. Voor de mannen van Hardeman Van Harten is dit dagelijkse kost.

 • Het waaide flink in de polder van IJsselstein tijdens het leggen van de dakplaten. Toch ging het werk heel voorspoedig en lag het gehele dakvlak binnen een week dicht.

  Het waaide flink in de polder van IJsselstein tijdens het leggen van de dakplaten. Toch ging het werk heel voorspoedig en lag het gehele dakvlak binnen een week dicht.

 • Een inkijkje in de nieuwe stal. Op dit moment worden de laatste goten en deuren afgewerkt. Daarna wordt een begin gemaakt met de inrichting.

  Een inkijkje in de nieuwe stal. Op dit moment worden de laatste goten en deuren afgewerkt. Daarna wordt een begin gemaakt met de inrichting.

 • Een overzicht van de binnenkant van de nieuwe stal. Links een van de mestgangen, rechts ervan de strohokken. Er komt voldoende licht binnen via de geisoleerde lichtplaten.

  Een overzicht van de binnenkant van de nieuwe stal. Links een van de mestgangen, rechts ervan de strohokken. Er komt voldoende licht binnen via de geisoleerde lichtplaten.

Laatste reacties

 • w1888

  Word niet op bezuinigd :P
  Prachtige stal verder!

 • bertrooiman

  kraan op de bouw......DAN EEN HELM OP!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.