Rundveehouderij

Foto & video 11542 x bekeken laatste update:26 nov 2012

Aanschaf activiteitsmeter loont

Activiteitsmeters zijn een waardevolle aanvulling op de gezondheid en vruchtbaarheid van het vee. Belangrijk blijft echter de kennis en ervaring van de veehouder. Met de juiste toepassing kunnen de verschillende systemen een nuttige bijdrage leveren aan het totaalmanagement rond de gezondheid en vruchtbaarheid. Een tochtdetectie van gemiddeld 95 procent is haalbaar.

Foto

 • 1.	Om zo veel mogelijk profijt te hebben van een activiteitsmeter moet het systeem passen bij het bedrijf. Sommige bedrijven hebben voldoende aan een basisstappenteller die de veehouder ondersteuning biedt in het dagelijks management. Daar voldoen alle producten in het overzicht aan. Een uitgebreid pakket met geavanceerde mogelijkheden is geschikter voor de veehouder met een bovengemiddeld grote veestapel, die de activiteitsmeter steeds meer als vervanging van het oog wil gebruiken. Het meten van het hormoongehalte in de melk of van de temperatuur van het dier naast de activiteit geven de veehouder meer zekerheid. In het overzicht staan per systeem de eigenschappen.

  1. Om zo veel mogelijk profijt te hebben van een activiteitsmeter moet het systeem passen bij het bedrijf. Sommige bedrijven hebben voldoende aan een basisstappenteller die de veehouder ondersteuning biedt in het dagelijks management. Daar voldoen alle producten in het overzicht aan. Een uitgebreid pakket met geavanceerde mogelijkheden is geschikter voor de veehouder met een bovengemiddeld grote veestapel, die de activiteitsmeter steeds meer als vervanging van het oog wil gebruiken. Het meten van het hormoongehalte in de melk of van de temperatuur van het dier naast de activiteit geven de veehouder meer zekerheid. In het overzicht staan per systeem de eigenschappen.

 • Lactivator InTime stuurt tochtigheidsmetingen via een vloer-of doorloopantenne in het voerstation naar het managementprogramma. De InTime is in een hals- en pootvariant verkrijgbaar en wisselt informatie uit via maatwerk of een tauruskoppeling. Deze transponder wordt gebruikt door onder meer CRV, BouMatic, GEA, Lely en Interpuls.
Nedap Lactivator Intime Prijs per koe: €82/76 plus basisstation €3.000, verkrijgbaar in hals- en pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Lactivator InTime stuurt tochtigheidsmetingen via een vloer-of doorloopantenne in het voerstation naar het managementprogramma. De InTime is in een hals- en pootvariant verkrijgbaar en wisselt informatie uit via maatwerk of een tauruskoppeling. Deze transponder wordt gebruikt door onder meer CRV, BouMatic, GEA, Lely en Interpuls. Nedap Lactivator Intime Prijs per koe: €82/76 plus basisstation €3.000, verkrijgbaar in hals- en pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • De RealTime-transponders meten tochtigheid en gezondheid continu en op lange afstand, minstens 50 meter rondom de antenne. Momenteel is alleen een pootband verkrijgbaar, maar binnenkort is de transponder ook aan de halsband te bevestigen. De managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting zijn optioneel.
 Nedap Lactivator Realtime Prijs per koe: €81 plus basisstation €3.000, pootbandversie (halsvariant binnenkort verkrijgbaar), met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  De RealTime-transponders meten tochtigheid en gezondheid continu en op lange afstand, minstens 50 meter rondom de antenne. Momenteel is alleen een pootband verkrijgbaar, maar binnenkort is de transponder ook aan de halsband te bevestigen. De managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting zijn optioneel. Nedap Lactivator Realtime Prijs per koe: €81 plus basisstation €3.000, pootbandversie (halsvariant binnenkort verkrijgbaar), met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Rescounter 2 is een solide basistransponder aan de poot voor activiteitsmeting en stuurt tochtigheid- en gezondheidsinformatie continu door naar het managementprogramma. Zoals bij de meeste systemen is het ook mogelijk om updates op de mobiele telefoon te bekijken in de vorm van een sms- of webbericht. Een halsbandversie is binnenkort beschikbaar. 
Gea Farmtechnologies Rescounter 2 Prijs per koe: €80 plus basisstation €3.000, pootversie (halsvariant binnenkort verkrijgbaar).

  Rescounter 2 is een solide basistransponder aan de poot voor activiteitsmeting en stuurt tochtigheid- en gezondheidsinformatie continu door naar het managementprogramma. Zoals bij de meeste systemen is het ook mogelijk om updates op de mobiele telefoon te bekijken in de vorm van een sms- of webbericht. Een halsbandversie is binnenkort beschikbaar. Gea Farmtechnologies Rescounter 2 Prijs per koe: €80 plus basisstation €3.000, pootversie (halsvariant binnenkort verkrijgbaar).

 • Agis CowManager is een detectiesysteem in een chip dat in het oormerk bevestigd zit. De SensOor meet signalen als temperatuur, herkauwen, activiteit van de koe en stuurt deze via antennes draadloos naar de computer. Door het meten van temperatuurverschil voegt SensOor naast de activiteitsmeting een extra zekerheid toe aan tochtdetectie. 
Agis SensOor Prijs per koe: €80 plus basisstation €500, oorsensor, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Agis CowManager is een detectiesysteem in een chip dat in het oormerk bevestigd zit. De SensOor meet signalen als temperatuur, herkauwen, activiteit van de koe en stuurt deze via antennes draadloos naar de computer. Door het meten van temperatuurverschil voegt SensOor naast de activiteitsmeting een extra zekerheid toe aan tochtdetectie. Agis SensOor Prijs per koe: €80 plus basisstation €500, oorsensor, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Heatseaker 2 meet de verlaagde en verhoogde activiteit en detecteert daarmee een mogelijk verminderde gezondheid of tochtigheid. Boumatic maakt in het systeem gebruik van een standalone module, die gegevens uitwisselt wanneer koeien antennes passeren die overal in de stal te plaatsen zijn. Heatseaker 2 kan aan elke melkstand van ieder merk worden gekoppeld. 
Boumatic Heatseeker 2 Prijs per koe: €91/€78 plus basisstation €1.280, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Heatseaker 2 meet de verlaagde en verhoogde activiteit en detecteert daarmee een mogelijk verminderde gezondheid of tochtigheid. Boumatic maakt in het systeem gebruik van een standalone module, die gegevens uitwisselt wanneer koeien antennes passeren die overal in de stal te plaatsen zijn. Heatseaker 2 kan aan elke melkstand van ieder merk worden gekoppeld. Boumatic Heatseeker 2 Prijs per koe: €91/€78 plus basisstation €1.280, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Heatime bestaat uit halsbandtransponders, antennes en een centraal display. De transponder slaat alle koebewegingen op in blokken van twee uur. Via een infraroodantenne verzendt een transponder de opgeslagen activiteitsinformatie naar de displaykast. De software maakt voor elke koe een individuele basis aan, dat maakt de detectie nog nauwkeuriger.
Semex Heatime Prijs per koe: €85 plus basisstation €2.500, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Heatime bestaat uit halsbandtransponders, antennes en een centraal display. De transponder slaat alle koebewegingen op in blokken van twee uur. Via een infraroodantenne verzendt een transponder de opgeslagen activiteitsinformatie naar de displaykast. De software maakt voor elke koe een individuele basis aan, dat maakt de detectie nog nauwkeuriger. Semex Heatime Prijs per koe: €85 plus basisstation €2.500, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Delpro van Delaval stuurt meldingen van mogelijk tochtige koeien door naar attentielijsten. Voor een aanvullende zekerheid op vruchtbaarheid en gezondheid geeft Herd Navigator uitkomst. Het minilaboratorium meet onder meer het progesteron en de geleiding van melk. Daarmee geeft het systeem informatie over mastitis, voortplanting, voeding en energiebalans. 
Delaval Delpro Prijs per koe: €65 plus basisstation €1.085, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Delpro van Delaval stuurt meldingen van mogelijk tochtige koeien door naar attentielijsten. Voor een aanvullende zekerheid op vruchtbaarheid en gezondheid geeft Herd Navigator uitkomst. Het minilaboratorium meet onder meer het progesteron en de geleiding van melk. Daarmee geeft het systeem informatie over mastitis, voortplanting, voeding en energiebalans. Delaval Delpro Prijs per koe: €65 plus basisstation €1.085, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Crystal Management met daarin Crysta Act+ observeert en bewaakt de veestapel via het meten van de activiteit, ligtijd en overige bewegingen van de koe. Voor meer zekerheid is de Crystalab verkrijgbaar. Dit minilaboratorium meet de gehaltes vet, eiwit en lactose. Daarnaast geeft het aan de hand van bloeddetectie ook een indicatie over de uiergezondheid.
Fullwood Crystal Management Prijs per koe: €65 plus basisstation €3.293, in pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Crystal Management met daarin Crysta Act+ observeert en bewaakt de veestapel via het meten van de activiteit, ligtijd en overige bewegingen van de koe. Voor meer zekerheid is de Crystalab verkrijgbaar. Dit minilaboratorium meet de gehaltes vet, eiwit en lactose. Daarnaast geeft het aan de hand van bloeddetectie ook een indicatie over de uiergezondheid. Fullwood Crystal Management Prijs per koe: €65 plus basisstation €3.293, in pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • De MRS Transponder van SAC is een degelijke transponder voor het meten van bewegingen. Vervolgens verwerkt het computerprogramma deze gegevens tot een grafiek die informatie geeft over mogelijke tocht. Op 95 procent van de bedrijven is de transponder bevestigd aan de poot, wat volgens SAC nauwkeuriger is dan aan de hals. Naar wens is een halsbandversie mogelijk.
SAC MRS Transponder Prijs per koe: €60 plus basisstation €2.500, in zowel hals- als pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  De MRS Transponder van SAC is een degelijke transponder voor het meten van bewegingen. Vervolgens verwerkt het computerprogramma deze gegevens tot een grafiek die informatie geeft over mogelijke tocht. Op 95 procent van de bedrijven is de transponder bevestigd aan de poot, wat volgens SAC nauwkeuriger is dan aan de hals. Naar wens is een halsbandversie mogelijk. SAC MRS Transponder Prijs per koe: €60 plus basisstation €2.500, in zowel hals- als pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • De MooMonitor meet de kopbewegingen van de koe door middel van een accelerometer gebaseerd op nanotechnologie. Dat is vergelijkbaar met hoe een iPhone of Airbag bewegingssignalen opvangt. De informatie verkregen uit de metingen wordt 48 uur bewaard en is daardoor geschikt voor weidegang. Naast een sms-bericht waarschuwt de MooMonitor via geluidsmeldingen in de melkstal.
Europe Dairy Master Prijs per koe: €72 plus basisstation €3.000, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  De MooMonitor meet de kopbewegingen van de koe door middel van een accelerometer gebaseerd op nanotechnologie. Dat is vergelijkbaar met hoe een iPhone of Airbag bewegingssignalen opvangt. De informatie verkregen uit de metingen wordt 48 uur bewaard en is daardoor geschikt voor weidegang. Naast een sms-bericht waarschuwt de MooMonitor via geluidsmeldingen in de melkstal. Europe Dairy Master Prijs per koe: €72 plus basisstation €3.000, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • De Heatphone meet de activiteit van koeien en bericht zodra een dier tochtigheidssymptomen vertoont. Daarnaast informeert de Velphone via een vaginale thermometer per sms-bericht over temperatuursveranderingen vlak voor het afkalven. Het signaleert de start van de bevalling, doordat de thermometer dan samen met de waterblaas door de schede wordt gedrukt. 
ProAgri Heatphone Prijs per koe: €85 plus basisstation €2.890, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  De Heatphone meet de activiteit van koeien en bericht zodra een dier tochtigheidssymptomen vertoont. Daarnaast informeert de Velphone via een vaginale thermometer per sms-bericht over temperatuursveranderingen vlak voor het afkalven. Het signaleert de start van de bevalling, doordat de thermometer dan samen met de waterblaas door de schede wordt gedrukt. ProAgri Heatphone Prijs per koe: €85 plus basisstation €2.890, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • Ovalert is een product van CRV en is daarom volledig te integreren in VeeManager. Ook dit systeem meet bewegingen van de dieren. De zender is bevestigd aan de poot. Gemeten waarnemingen van mogelijke tocht zendt Ovalert door naar de computer, die ook sms-alarmeringen kan geven. Met gebruik van VeeManager is een directe koppeling naar het stieradviesprogramma mogelijk. 
CRV Ovalert Prijs per koe: €79 plus basisstation €3.450, in pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  Ovalert is een product van CRV en is daarom volledig te integreren in VeeManager. Ook dit systeem meet bewegingen van de dieren. De zender is bevestigd aan de poot. Gemeten waarnemingen van mogelijke tocht zendt Ovalert door naar de computer, die ook sms-alarmeringen kan geven. Met gebruik van VeeManager is een directe koppeling naar het stieradviesprogramma mogelijk. CRV Ovalert Prijs per koe: €79 plus basisstation €3.450, in pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • CowAlert meet continu bewegingen van koeien en stuurt dagelijks een overzicht van een verandering in gedrag en daarmee ook attenties van een mogelijk tochtsignalering. De sensor die CowAlert gebruikt is bevestigd aan de achterpoot. De sensor is qua techniek hetzelfde als van een Wii-spelcomputer of airbag. Hoe nauwkeuriger de meting, hoe betrouwbaarder de tochtsignalering.
Alta Genetics CowAlert Prijs op leasecontract 120 koeien is €24,70 per koe per jaar, in (achter)pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

  CowAlert meet continu bewegingen van koeien en stuurt dagelijks een overzicht van een verandering in gedrag en daarmee ook attenties van een mogelijk tochtsignalering. De sensor die CowAlert gebruikt is bevestigd aan de achterpoot. De sensor is qua techniek hetzelfde als van een Wii-spelcomputer of airbag. Hoe nauwkeuriger de meting, hoe betrouwbaarder de tochtsignalering. Alta Genetics CowAlert Prijs op leasecontract 120 koeien is €24,70 per koe per jaar, in (achter)pootbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

 • De Qwes H HR maakt gebruik van een sensor aan de halsband. Naast het gebruikelijke meten van stappen en identificatie van dieren meet de sensor de herkauwactiviteit. Afwijkingen in herkauwactiviteit geven een indicatie over de gezondheid van de koe. De sensor geeft informatie door bij het passeren van ID-readers. Deze zijn op verschillende plekken in de stal te installeren.
Lely Qwes H HR Prijs per koe: €80, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting.

Zie in de bijgevoegde tabel, die boven deze fotoplayer aan te klikken is, voor een volledig overzicht van alle activiteitenmeters.

  De Qwes H HR maakt gebruik van een sensor aan de halsband. Naast het gebruikelijke meten van stappen en identificatie van dieren meet de sensor de herkauwactiviteit. Afwijkingen in herkauwactiviteit geven een indicatie over de gezondheid van de koe. De sensor geeft informatie door bij het passeren van ID-readers. Deze zijn op verschillende plekken in de stal te installeren. Lely Qwes H HR Prijs per koe: €80, in halsbandversie, met dieridentificatie, motion sensor en koppeling naar managementtoepassingen als voeren, separeren en melkmeting. Zie in de bijgevoegde tabel, die boven deze fotoplayer aan te klikken is, voor een volledig overzicht van alle activiteitenmeters.

Of registreer je om te kunnen reageren.