Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:30 okt 2012

Vloeibaar voeren bespaart €50 per kalf

Gabriele en Daniele Negrisoli mesten 4.000 blankvleeskalveren. Ze zijn de eerste Italiaanse vleeskalverhouders die over zijn gegaan op vloeibaar voeren.

Foto

 • Daniele (38) en Gabriele (40) Negrisoli runnen in Asola (30 kilometer ten zuiden van het Gardameer) samen een blank vleeskalverbedrijf met 4.000 plaatsen. Ook hebben ze 100 hectare land. Hierop telen ze mais, soja en tarwe, vooral voor eigen gebruik. De broers zijn vrije mesters die nauw samenwerken met Denkavit op het gebied van voeding, maar er is geen contract. Daniele doet de bedrijfsvoering en Gabriele de aan- en verkoop van de kalveren. Het bedrijf telt vijf medewerkers. Tekst: Anne-Marie van der Linde, fotos: Henk Riswick

  Daniele (38) en Gabriele (40) Negrisoli runnen in Asola (30 kilometer ten zuiden van het Gardameer) samen een blank vleeskalverbedrijf met 4.000 plaatsen. Ook hebben ze 100 hectare land. Hierop telen ze mais, soja en tarwe, vooral voor eigen gebruik. De broers zijn vrije mesters die nauw samenwerken met Denkavit op het gebied van voeding, maar er is geen contract. Daniele doet de bedrijfsvoering en Gabriele de aan- en verkoop van de kalveren. Het bedrijf telt vijf medewerkers. Tekst: Anne-Marie van der Linde, fotos: Henk Riswick

 • 
Gabriele en Daniele Negrisoli mesten 4.000 blankvleeskalveren. Ze zijn de eerste Italiaanse vleeskalverhouders die over zijn gegaan op vloeibaar voeren.

  Gabriele en Daniele Negrisoli mesten 4.000 blankvleeskalveren. Ze zijn de eerste Italiaanse vleeskalverhouders die over zijn gegaan op vloeibaar voeren.

 • Vanwege oplopende voerkosten kregen de broers lucht van het vloeibaar voeren in Nederland. Na een bezoek aan een aantal bedrijven waren ze om. Alleen de toenmalige poederleverancier Zoogamma (VanDrie Group) wilde er niet aan. De Negrisoli’s stapten over naar Denkavit, dat nu ook een deel van de grondstoffen levert.

  Vanwege oplopende voerkosten kregen de broers lucht van het vloeibaar voeren in Nederland. Na een bezoek aan een aantal bedrijven waren ze om. Alleen de toenmalige poederleverancier Zoogamma (VanDrie Group) wilde er niet aan. De Negrisoli’s stapten over naar Denkavit, dat nu ook een deel van de grondstoffen levert.

 • De nieuwe hightech voerkeuken kostte de broers €600.000 en levert hen een kostprijsbesparing van €50 per kalf per jaar op.

  De nieuwe hightech voerkeuken kostte de broers €600.000 en levert hen een kostprijsbesparing van €50 per kalf per jaar op.

 • In vier rvs silo’s naast de voerkeuken slaan de broers wei op. Vanwege de sterk wisselende temperaturen kozen ze voor gekoelde tanks om de ongepasteuriseerde wei op te slaan. Elke drie dagen komt er een nieuwe lading wei van een Grana Pardano-kaasproducent 20 kilometer verderop.

  In vier rvs silo’s naast de voerkeuken slaan de broers wei op. Vanwege de sterk wisselende temperaturen kozen ze voor gekoelde tanks om de ongepasteuriseerde wei op te slaan. Elke drie dagen komt er een nieuwe lading wei van een Grana Pardano-kaasproducent 20 kilometer verderop.

 • 
De droge voercomponent, de zogenoemde kern, is afkomstig uit Nederland. De kern is in feite traditionele melkpoeder waaruit de weipoeder is weggelaten. De kern bevat vitamines, mineralen en plantaardige vetten.

  De droge voercomponent, de zogenoemde kern, is afkomstig uit Nederland. De kern is in feite traditionele melkpoeder waaruit de weipoeder is weggelaten. De kern bevat vitamines, mineralen en plantaardige vetten.

 • 
Boven de mengkeuken staan de watertank (links) en vettank (rechts). Het vloeibare vet werd in eerste instantie uit Nederland gehaald, maar dat was kostentechnisch niet verantwoord. Nadat de vettank bij de eerste vulbeurt overliep, lieten de broers de tank meteen met een meetinstrument uitrusten.

  Boven de mengkeuken staan de watertank (links) en vettank (rechts). Het vloeibare vet werd in eerste instantie uit Nederland gehaald, maar dat was kostentechnisch niet verantwoord. Nadat de vettank bij de eerste vulbeurt overliep, lieten de broers de tank meteen met een meetinstrument uitrusten.

 • 
Tweemaal daags wordt de melk aangemaakt. Deze bestaat uit 62 procent wei, 18 procent vloeibaar vet en 20 procent kern.

  Tweemaal daags wordt de melk aangemaakt. Deze bestaat uit 62 procent wei, 18 procent vloeibaar vet en 20 procent kern.

 • 
Het hele mengproces verloopt automatisch. Naast het arbeidsgemak voorkomt het volgens Daniele ook fouten: “De hoeveelheden per afdeling moeten kloppen. Ik wil niet het risico lopen dat de ene medewerker ervan uit gaat dat de ander de installatie schoonmaakt.”

  Het hele mengproces verloopt automatisch. Naast het arbeidsgemak voorkomt het volgens Daniele ook fouten: “De hoeveelheden per afdeling moeten kloppen. Ik wil niet het risico lopen dat de ene medewerker ervan uit gaat dat de ander de installatie schoonmaakt.”

 • 

Het voeren gebeurt wel handmatig. Daniele vindt automatisch voeren geen tijdsbesparing en de medewerkers moeten op dat moment toch in de stal zijn voor het monitoren van de kalveren. Met een PDA worden wijzigingen per afdeling direct aan de voerkeuken doorgegeven.

  Het voeren gebeurt wel handmatig. Daniele vindt automatisch voeren geen tijdsbesparing en de medewerkers moeten op dat moment toch in de stal zijn voor het monitoren van de kalveren. Met een PDA worden wijzigingen per afdeling direct aan de voerkeuken doorgegeven.

 • 

Ook het ruwvoer wordt handmatig verstrekt. De mais telen de broers zelf, net zoals de tarwe en soja.

  Ook het ruwvoer wordt handmatig verstrekt. De mais telen de broers zelf, net zoals de tarwe en soja.

 • 
Alle stallen hebben een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie, waarbij de afdelingen in dwarsopstelling zijn geplaatst. Bij de oudere stallen zitten de luchtinlaten boven in de zijgevels, een grote ventilator eronder voert de lucht af.

  Alle stallen hebben een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie, waarbij de afdelingen in dwarsopstelling zijn geplaatst. Bij de oudere stallen zitten de luchtinlaten boven in de zijgevels, een grote ventilator eronder voert de lucht af.

 • 


De nieuwste stal is drie jaar oud en voorzien van Nederlandse ventilatie-inzichten: wel de inlaat via de zijgevel én via de deur. Dit levert een beter klimaat dan in de oude stallen ervaren de broers.

  De nieuwste stal is drie jaar oud en voorzien van Nederlandse ventilatie-inzichten: wel de inlaat via de zijgevel én via de deur. Dit levert een beter klimaat dan in de oude stallen ervaren de broers.

 • 

In de nieuwe stal zitten de ventilatoren in de nok.

  In de nieuwe stal zitten de ventilatoren in de nok.

 • 
De hokinrichting is ook Nederlands en komt bij VanBeek-stalinrichting vandaan. “Idioot eigenlijk. De rvs buizen worden hier 5 kilometer verderop gemaakt, naar Nederland getransporteerd en komen als complete hokinrichting terug. Maar zo goed als jullie kunnen ze het hier niet maken”, lacht Gabriele.

  De hokinrichting is ook Nederlands en komt bij VanBeek-stalinrichting vandaan. “Idioot eigenlijk. De rvs buizen worden hier 5 kilometer verderop gemaakt, naar Nederland getransporteerd en komen als complete hokinrichting terug. Maar zo goed als jullie kunnen ze het hier niet maken”, lacht Gabriele.

Laatste reacties

 • Mulders

  leuk om te horen dat ze tevreden zijn over Nederland

 • johndeere6910forever

  ze weten wel hoe het hebben willen goed voormekaar daarzo

Of registreer je om te kunnen reageren.