Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Limousins: Teus Dekker flikt het weer

Ange, de 7 jaar oude Nenuphar-zoon van Teus Dekker, werd kampioen van de oudere stieren tijdens de Limousinkeuring in Putten. Ook in andere categorieën gooide Dekker, zoals gebruikelijk, hoge ogen.

Foto

 • Aan de Limousinkeuring doen tien deelnemers mee. Teus Dekker uit Alblasserdam heeft wederom veruit de meeste dieren meegenomen. Jurylid Addy Moree is goed te spreken over wat hij in de ring ziet. Hij ziet bij de jonge dieren een progressie naar het door het stamboek gewenste mixte-type. Foto's: Koos Groenewold, tekst: René Stevens

 • De drie kampioensstieren op een rij, van links naar rechts: Ange, Cacao-zoon Flocon en Wilodge Cerberus-zoon Garnish, alle drie uit de stal van Teus Dekker. Het drietal trekt veel bekijks waarbij met name voor Ange het woord ‘bakbeest’ vanuit het publiek meerdere malen valt. Overigens werd Ange vorig jaar in Zwolle tijdens de NVM ook al kampioen.

 • Bij de oudere koeien is de Bacchus-dochter Eloni van Teus Dekker vrouwelijk kampioen. Een fraaie front en achteraanzicht met veel breedte zijn kenmerken voor dit rund. Reservekampioen Areltsje van ’t Hoogeveld, een Mas du Clo-dochter van Kor Buist, heeft weliswaar meer lengte maar kon niet op tegen de totale uitstraling van Eloni.

 • Voor en tijdens de keuring worden de dieren netjes in orde gebracht.

 • Het publiek kijkt met belangstelling toe wat er zich in de ring afspeelt.

 • Voorafgaand aan de verkiezing van de kampioenen vonden de groepskeuringen plaats. Het jonge spul krijgt een kritische blik van de jury.

 • In de categorie koeien met kalf werd Areltsje van ’t Hoogeveld groepswinnaar. De jury is lovend over de lengte in haar rug, mooie brede bekken en fraaie ronding in de bil. De keuze tussen deze koe en de nummer 2 in de groep, Neuf-dochter Breiz Izel van Teus Dekker, is lastig te maken. Leo-dochter Urielle van Teus Dekker is imponerend maar heeft volgens de jury iets te weinig kracht in de benen. Ze moet daarom genoegen nemen met een derde plaats in deze categorie.

 • Bij de jonge stieren gooit Garnish, een anderhalf jaar oude Wilodge Cerberus-zoon hoge ogen. De goede broek en het gemak waarmee het dier loopt zijn opvallend. Valseur-zoon Herman eindigt tweede, ondanks dat de jury enthousiast is over de breedte in zijn bekken en zijn fijnheid. Ange-zoon Hymphrey eindigt als derde. Alle drie deze stieren zijn van Teus Dekker.

 • Niet verassend wint Teus Dekker ook de categorie bedrijfsgroepen. "Indrukwekend", omschrijft de jury de dieren. Tweede wordt Kor Buist, met een “uniforme groep van een type dat we graag zien.” Kees Hietberg eindigt derde met een groep relatief jonge dieren “met een prima aanzien.”

 • Ange, de 7 jaar oude Nenuphar-zoon van Teus Dekker, werd kampioen van de oudere stieren. Ook in andere categorieën gooide Dekker, zoals gebruikelijk, hoge ogen.

 • De winnende Limousins in het defilé van alle kampioenen. Ook hier weet de enorme verschijning van Ange de aandacht van het publiek te trekken. Bekijk hier de foto's van de Charolais-runderen. Klik hier voor de foto's van de Verbeterde Roodbonte dieren.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Het Weulink

  Ondanks de aanwezigheid van Franse import kampioenes, waren het dit jaar toch Nederlands gefokte koeien die de titels opeisten. Welliswaar hanteren wij in Nederland een iets ander fokbeleid dan in Frankrijk, maar het zegt toch ook wel wat over de kwaliteit van de Hollandse Limousins.

 • John Fr

  Mooie resultaten:gefeliciteerd Teus Dekker! Ik wist niet dat er zoveel kwaliteit in Nederland was.Wat mij wel opvalt is dat alle dieren niet kort in het haar zijn, wat je hier in Frankrijk wel ziet op de keuringen en wat ik in de mooie reportage niet zie zijn de komplete foklijnen met meerdere generaties wat je hier vaak ziet ( misschien waren ze er wel ?).Over het Nederlandse fokbeleid zou ik wel eens wat meer willen weten , mixte type? Groeten uit de Limousin.

Of registreer je om te kunnen reageren.