1

100 Seconden Dierenarts

De 100 Seconden Dierenarts gaat in op actuele gezondheidsvraagstukken. In korte video’s lichten dierenartsen Ruben Tolboom en Marrina Schuttert binnen 100 seconden een gezondheidsvraag toe en geven handige tips.
Terug naar dossier
Rundveehouderij

Foto & video 7 reactieslaatste update:22 okt 2012

Kalverdiarree

In de darm van het kalf bestaat een nauw evenwicht tussen de opname van voedingsstoffen, vocht en de afgifte van darmsappen. Dit kan door besmettelijke en niet besmettelijke oorzaken worden verstoord.

100 Seconden Dierenarts

Laatste reacties

 • B bob

  Dit is gewoon een algemene oproep om de veehouder te wijzen op het belang van een regelmatig en kostbaar bezoekschema van de ' medicatie verstrekkers'
  De Darmflora versterken vanaf de bevruchting van de Koe is de enige oplossing voor de darmproblemen bij Kalveren. Vanaf de geboorte kan er natuurlijk ook nog veel misgaan maar een echte KUNDIGE Boer heeft geen problemen. Vooral de prutsers laten alle problemen die ze veroorzaken met medicatie oplossen.

 • Mozes

  B bob, een kalf kan voor de geboorte geen darmflora hebben! Darmflora is niets anders dan bacteriën die in de darm leven. Hoe moeten die voor de geboorte in de darm komen?

 • B bob

  Een Zoogdier heeft voor de geboorte inderdaad nog geen Darmflora mozes. daar heb je gelijk in . De Moeder 'besmet' het jong echter tijdens de natuurlijke bevalling doordat er in het vaginale vocht veel nuttige microbiologische elementen zitten ( een groot gedeelte van de Darmflora van de Moeder ) De Moeder moet dus een uiterst gezonde Darmflora hebben en daar moet de Boer dus al aan werken voor gezonde kalveren.
  Ook de moedermelk geeft een extra boost aan de natuurlijke weerstand.
  Een Kalf mag voor een goede start dus niet te snel op een kunstmelk dieet gezet worden en een te schone stal zonder voldoende daglicht is ook niet echt bevoordelijk .

 • Mozes

  Overdracht van micro-organismen via vaginaal vocht lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. De meeste overdracht zal plaats vinden via speeksel. Een big die heeft gezoogd gaat na afloop naar de bek van de zeug om contact te maken. Een zoogkoe gaat tijdens het zogen herkauwen. Na het zogen likt ze het kalf om de bek. Een kat likt het jong om de kop en de bek. Een moeder heeft na het zogen van het kind de neiging het kind te knuffelen en te zoenen.
  De natuur heeft ieder zoogdier (dus ook de mens) voorzien van instinctief gedrag waarmee micro-organismen worden overgebracht. Dit contact zorgt er ook voor dat de moeder in contact komt met pathogenen die het jong bij zich draagt en waar de moeder antiestoffen tegen kan vormen die vervolgens via de melk worden doorgegeven aan het jong.

 • John Fr

  Mannen, volgens mij zitten we naar een verkeerde video te kijken : kalverdiarree aangekondigd - vruchtbaarheid getoond.
  Ben het nu wel een keer met je eens B bob.

 • B bob

  Jonnie, we zitten gewoon naar een reclamefilmpje te kijken van de farmacheutische industrie te kijken . Sta vooral niet stil bij de enorme reclamebutgetten die deze bedrijven hebben en elffectief in kunnen zetten. Hoe dur is de auto van Jouw Dierenarts en hoevaak kun je hem niet bereiken omdat hij lekker op een tropisch strand ligt te bruinen.
  Mozes, De wwarheid ligt in dit geval ergens in het midden !
  ik heb bewust in mijn vorige reactie het woord Zoogdier laten vallen aangezien je dan op Google kan kijken hoe de mens zijn weerstand opbouwd tijdens en na de geboorte. Elke vloeistof van een GEZOND Zoogdiermoeder bevat nuttige elementen die hier aan meewerken. Een zwak Zoogdier kan alleen maar een zwakke start geven aan haar jong . Dat kan een veehouder niet goed maken met een spuit op pot pillen . Het zal altijd een zwak Zoogdier blijven.
  Fokken met zwakke Zoogdieren maar ook Pluimvee is dus kiezen voor een neerwaartse spiraal.

 • John Fr

  Boerderij, bedankt voor de juiste video, ook interressant zeker met de links .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.