Rundveehouderij

Foto & video 21 reacties

Jong stel bouwt bedrijf op in Frankrijk

Hermjan Darwinkel en Elke Smulders bouwden in Frankrijk een ligboxenstal naar Nederlands model. Na 2015 willen ze groeien met hun bedrijf.

Foto

 • Hermjan Darwinkel (38) en Elke Smulders (36) kochten in 2005 een bedrijf met 106 hectare grond, 72 koeien en een melkquotum van 435 ton in het Franse Ecorpin, niet ver van Le Mans. De stallen waren rijp voor de sloop.

Tekst: Martin ten Hooven, Foto: Henk Riswick

  Hermjan Darwinkel (38) en Elke Smulders (36) kochten in 2005 een bedrijf met 106 hectare grond, 72 koeien en een melkquotum van 435 ton in het Franse Ecorpin, niet ver van Le Mans. De stallen waren rijp voor de sloop. Tekst: Martin ten Hooven, Foto: Henk Riswick

 • 
Het bedrijf heet Les Deux Sabots, wat de twee klompen betekent. In 2006 bouwde het stel een nieuwe ligboxenstal volgens Nederlandse inzichten. De stal biedt plaats aan 100 melkgevende koeien. Het quotum is uitgebouwd naar 1,2 miljoen kilo melk.

  Het bedrijf heet Les Deux Sabots, wat de twee klompen betekent. In 2006 bouwde het stel een nieuwe ligboxenstal volgens Nederlandse inzichten. De stal biedt plaats aan 100 melkgevende koeien. Het quotum is uitgebouwd naar 1,2 miljoen kilo melk.

 • De maten zijn met niets begonnen. Ze hebben de nieuwe ligboxenstal net zo groot gebouwd als hun financiën maximaal toelieten.

  De maten zijn met niets begonnen. Ze hebben de nieuwe ligboxenstal net zo groot gebouwd als hun financiën maximaal toelieten.

 • De stal heeft veel licht en ruimte en is aan de oostkant helemaal open. In de stal is ook een afkalfruimte met stro.

  De stal heeft veel licht en ruimte en is aan de oostkant helemaal open. In de stal is ook een afkalfruimte met stro.

 • Aan het koecomfort is gedacht. In de boxen liggen koematrassen. Franse stallen in deze regio zijn vrijwel altijd potstallen. De ‘Nederlandse’ ligboxenstal is een bezienswaardigheid.

  Aan het koecomfort is gedacht. In de boxen liggen koematrassen. Franse stallen in deze regio zijn vrijwel altijd potstallen. De ‘Nederlandse’ ligboxenstal is een bezienswaardigheid.

 • 
De koeien kunnen het krachtvoer ophalen in drie krachtvoerstations. Darwinkel en Smulders hebben het melkquotum vergroot door met boeren uit de buurt twee zogenoemde melkmaatschappen aan te gaan.

  De koeien kunnen het krachtvoer ophalen in drie krachtvoerstations. Darwinkel en Smulders hebben het melkquotum vergroot door met boeren uit de buurt twee zogenoemde melkmaatschappen aan te gaan.

 • Een vaste medewerker zorgt voor het melken in de 2x9 stands melkstal.

  Een vaste medewerker zorgt voor het melken in de 2x9 stands melkstal.

 • 
De ruimte vóór de melkstal voor opslag van bedrijfsbenodigdheden is helemaal betegeld. In de ruimte zijn ook een douche en een toilet. Voor Fransen is dit een volledig overbodige luxe.

  De ruimte vóór de melkstal voor opslag van bedrijfsbenodigdheden is helemaal betegeld. In de ruimte zijn ook een douche en een toilet. Voor Fransen is dit een volledig overbodige luxe.

 • De kalveren gaan de eerste drie weken na de geboorte in eenlingboxen in de kapschuur met stro-opslag.

  De kalveren gaan de eerste drie weken na de geboorte in eenlingboxen in de kapschuur met stro-opslag.

 • 
Vervolgens gaan ze naar groepshokken met stro tot een leeftijd van acht maanden. Een van de melkmaten zorgt daarna voor de opfok tot vlak voor het afkalven.

  Vervolgens gaan ze naar groepshokken met stro tot een leeftijd van acht maanden. Een van de melkmaten zorgt daarna voor de opfok tot vlak voor het afkalven.

 • De droogstaande koeien staan in een potstal. Ze krijgen een rantsoen van onbeperkt hooi van ‘te goede kwaliteit’, volgens Darwinkel.

  De droogstaande koeien staan in een potstal. Ze krijgen een rantsoen van onbeperkt hooi van ‘te goede kwaliteit’, volgens Darwinkel.

 • Het was een bijzonder goed jaar voor de ruwvoerwinning. In plaats van normaal twee keer hebben de veehouders dit jaar drie keer kunnen maaien. Er zit nu voor twee jaar voer in de kuilen.

  Het was een bijzonder goed jaar voor de ruwvoerwinning. In plaats van normaal twee keer hebben de veehouders dit jaar drie keer kunnen maaien. Er zit nu voor twee jaar voer in de kuilen.

 • 
Er kwam ook veel stro van het land. Ze hebben 900 grote ronde balen geoogst. Voor gebruik zijn jaarlijks 500 balen nodig. De spanten liggen al klaar om zelf een stro-opslag te bouwen.

  Er kwam ook veel stro van het land. Ze hebben 900 grote ronde balen geoogst. Voor gebruik zijn jaarlijks 500 balen nodig. De spanten liggen al klaar om zelf een stro-opslag te bouwen.

 • 
Als in 2015 de quotering wegvalt, willen de ondernemers verder groeien. Afnemer Lactalis wil echter nog geen garanties geven over de afname van meer melk.

  Als in 2015 de quotering wegvalt, willen de ondernemers verder groeien. Afnemer Lactalis wil echter nog geen garanties geven over de afname van meer melk.

 • 
Darwinkel en Smulders willen doorgroeien naar 300 tot 400 koeien. “In Frankrijk kun je met weinig kapitaal een flinke lap grond kopen en een redelijk aantal koeien”, zegt Smulders. “En dan de schouders eronder.”

  Darwinkel en Smulders willen doorgroeien naar 300 tot 400 koeien. “In Frankrijk kun je met weinig kapitaal een flinke lap grond kopen en een redelijk aantal koeien”, zegt Smulders. “En dan de schouders eronder.”

Laatste reacties

 • pieter p

  Ze willen sterk doorgroeien, maar dan ben je bij Lactalis aan het verkeerde adres
  Mooie stal en veel succes
  groeten uit Bretagne

 • trekker123

  Na het wegvallen van de quotering verder groeien. Dat hebben er al meer bedacht. Ben wel beniewd waar dat toe gaat leiden. Een beetje meer werken en investeren voor hetzelfde inkomen? Maar beslist een mooi bedrijf.

 • pieter p

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar, maar wij gaan niet groeien. De meesten hebben nog steeds niet door hoe meer melk er geproduceerd wordt dat de fabrieken steeds lager gaan uitbetalen. Die fabrieken kunnen haast niet wachten dat ze meer aanbod krijgen voor nog lagere prijs

 • Zuperboer

  Franse 'fabrieken' zijn zeker particulieren, zoals jij erover praat (pieter p), waren het coops als het in Nederland immer verguisde FrieslandCampina dan kwamen de bedrijfsresultaten uit de goedkoop ingekochte melk weer bij de aandeelhouders(lees: boeren) terug. Alhoewel niet altijd optimaal qua opzet en regelingen, mag men in Nederland de coop wel eens wat meer waarderen, als je zelf niet meer meeregisseert als (melk-)veehouder ontstaan heel andere situaties (zie ook Groot-Brittanie). Mooi opgezet bedrijf trouwens, Frankrijk is een pracht land.

 • biouge

  gefeliciteerd, echte ingeburgerde nederlanders in frankrijk, denk ( weet bijna wel zeker) dat de integratie een catastrophe is want om geaccepteerd te worden moet je je aanpassen, dat wil niet zeggen dat je helemaal niet kunt groeien maar in gepaste maten, als je door wilt groeien naar 300/400 ben je in frankrijk op de verkeerde plek, had je beter naar denemarken kunnen gaan
  over de quotering, die gaat gewoon blijven in een andere vorm, het is bijna zeker dat er leveringscontracten komen vanaf 2015 met het vorige officiele quotum als maatstaaf dus de uitbreidingen worden sowieso hier tegengehouden

  verder veel succes, arjan ook boer in frankrijk sinds 1994

 • joannes

  Met melkmaatschappen is er veel te doen blijkbaar! Wanneer er wederzijdse afhankelijk is wordt inburgeren een stuk eenvoudiger wanneer je aan de goede kant staat! Je bent afhanklijk van Franse boeren die een stapje terug willen en erbij betrokken willen blijven, begrijp ik! De grond is in ieder geval een stuk goedkoper en dat kapitaal kan nu ergens anders werken!

 • tikka

  Hoe kun je met niets beginnen om vervolgens een boerderij van 106 ha te kopen en daarna nog een volledig nieuwe stal (laten) bouwen??? Financiert de bank in Frankrijk alles?

  Gegroet Tikka.

 • Sjaak

  Daar heb je een punt tikka!

  Denk dat je met niets ook niets kunt beginnen en met weinig weinig, waar je ook bent...dus enige nuance is hier wel op z'n plaats!
  Daar komt nog bij dat er melkmaatschappen zijn gevormd en er tevens een vaste medewerker aanwezig is, die o.a. het melken uit handen neemt...tja, je zou gaan denken dat er goud wordt gemolken...;)
  Ben, zoals ook bij andere bedrijfsreportages, benieuwd naar de economische drijfveer!
  Heb er hier op deze site al vaak op aangedrongen, om cijfers op tafel te krijgen, vooral m.b.t. rendement....heb er nog steeds vertrouwen in dat er een keer een journalist geprikkeld wordt:)

 • willem jan

  worden de bedrijfsreportages wel beter van

 • pieter p

  Alleen al de kostprijs per kg melk, dat zou al een mooie indicatie zijn.
  Een klein rekensommetje laat blijken dat hier in de cijfers helemaal niet klopt.

 • biouge

  ik ben zelf in 94 met niets naar frankrijk gekomen, na twee jaar medewerker ben ik in maatschap gegaan met een fransman om vervolgens in 2005 ons eigen bedrijf te beginnen ( had toen 30000 euro kapitaal), in eerste instantie hebben we 32 ha gekocht (3000 per ha) en de rest gehuurd (+/- 120 euro/ha/jaar) en de bedrijfsgebouwen gekocht, in 2008 een nieuwe potstal gezet en ondertussen zijn we van 200000kg melk naar 800000 kg gegroeid en nu vinden we het meer dan zat
  in het systeem van hermjan en elke komt het er op neer (als alles volgens de wet is gedaan) dat de boeren die in de 'melkmaatschap' zitten, het voer moeten leveren voor 'hun' koeien en waarschijnlijk ook 'huur' betalen voor de stal als die niet door de 'melkmaatschap' is gebouwd, het probleem na 2015 is dat de melkquota van de andere boeren nog steeds van die boeren zijn en het quotum van hermjan nog steeds het quotum is wat ze zelf hebben ( ik weet niet heo dat zal gaan) maar het doorgroeien naar 300 koeien wordt nog heel moeilijk omdat dat tegen de 'franse' ideeen in gaat en we waarschijnlijk met een 'melkquotum' gaan werken en niet meer mogen produceren als dat quotum en hier de 'remmen niet los zullen gaan' wat ik persoonlijk een goede zaak vindt en daar in het bestuur van onze cooperatie ook voor pleit zoals velen
  zelfs nu frankrijk op de vingers getikt is omdat de superheffing betaald werdt door teveelmelkers


 • halbe

  Waarom al die negatieve reakties? Als er een paar gemotiveerde melkveehouders zijn die de mogelijkheden zien die er in Frankrijk zijn lijkt me daar niets op tegen. Het probleem voor de melkvee sektor in Frankrijk is dat er de komende jaren niet genoeg gemolken gaat worden om de nodige investeringen in de zuivelindustrie te doen. Dat er op dit moment een paar zuivelfabrieken omvallen omdat ze al die tijd hebben zitten slapen (en de melk simpelweg doorverkochten ipv. te verwerken) doet niets af aan de mogelijkheden die er hier zijn. Je moet ze alleen wel zien.

 • biouge

  de negatieve reacties zijn er omdat het hier erg belanrijk is om te integreren en je aan te passen om geaccepteerd te worden en er teveel nederlanders in frankrijk zitten die alleen de 'nederlandse' manier van boeren willen doenen daarmee de anderen die zich wel aanpassen in een kwaad daglicht zetten, vaak alleen contact zoeken met nederlanders onderling etc, en waarom moeten we produceren voor de wereldmarkt en ons op laten vreten door een paar grote industrieelen met a, b en c quota die de melkprijs alleen maar verder omlaag brengen, meer melken om minder te verdienen uit pure grootheidswaanzin en neit uit economische berekeningen ( zou ook wel willen weten door wie ze geholpen zijn in frankrijk, door een echte franse adviseur of door terres d'europe met meneer hof en het lto)

 • boerke brabant

  wanneer ze daadwerkelijk met niets zijn begonnen dan is het bijzonder knap. Mochten ze hulp hebben gehad (prive financier o.i.d.) dan is dat hun zaak of ze dat willen melden. Lees een dergelijke reportage met dat in het achterhoofd. Zelf geef je ook niet graag alles bloot.

  en wat dat groeien betreft, daarvan vraag ik me ook af hoe dat zal gaan na 2015

 • mldijkstra

  Respect als je met beperkte middelen zo'n mooi bedrijf weet op te bouwen. In bovenstaande reacties zit bij sommigen wel wat jaloezie geloof ik. Dat je niet zou kunnen integreren met deze aanpak lijkt me flauwekul, daarvoor zijn andere vaardigheden natuurlijk veel belangrijker.

 • biouge

  mldijkstra, kom zelf in frankrijk wonen en dan weet je waar ik t over heb, en jalousie nee, ben trots op wat we hebben bereikt en wat anderen hebben maakt me niets uit, ik heb het alleen over mijn ideen en weet ook wat er hier leeft na 18 jaar ervaring en ik kan u zeggen dat integratie op het franse platteland heel gevoelig ligt

 • mldijkstra

  biouge, zijn deze mensen niet geïntegreerd of denk jij dat ze dat niet zijn? Gezien jou relaas heb je er zelf blijkbaar wel mee geworsteld.

 • biouge

  heb er inderdaad mee geworsteld, we zijn goed geintregreerd maar werden erg 'in de gaten gehouden' toen we hier begonnen in 2005 omdat er veel nederlanders in de regio zitten die vaak slecht geintregereerd zijn en dan is het van'weer een paar van die nederlanders die zichzelf beter vinden als de fransen' dus dat geeft toch wel druk om t anders te doen (we zijn ook allebei bij de vrijwillige brandweer waarvan ikzelf de commandant ben)

 • tikka

  Het is gewoon jammer dat je na een reportage nog niets weet. Echt met niets begonnen en kan dat dus in Frankrijk? Grond in eigendom of gehuurd of ingebracht door de melkmaten? Vergunningstrajecten voor grotere stallen 300+ koeien en de problemen/moeilijkheden die daar bij komen kijken? Kortom er is nog heel veel wat ik nu niet weet!

 • rickert

  douche en toiletruimte is in Frankrijk voortaan ook verplicht voor alle bedrijven die een medewerker hebben dus ook bij de boerenbedrijven met medewerker.
  verders mooi bedrijf zijn zelf ook in 2005 begonnen en geen problemen ondervonden met integratie en toch een van de grotere modernere bedrijven uit de omgeving.

 • Deense boerin

  Knap wat ze al hebben opgebouwd. Benieuwd hoe het verder gaat lopen. Vind wel dat er veel mensen lopen op 100 koeien: Darwinkel en Smulders, een vaste medewerker en jongvee gaat vanaf 8 maanden naar een melkmaat.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.