Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Grote hellingstal op nieuwe locatie (6)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal bouwen voor meer dan 300 stuks vleesvee. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind. Dit is deel 6: de muren en gordingen van de hellingstal zijn geplaatst.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra stampen samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar de vaart zit er nu goed in. Vorige week werden de spanten in de hellingstal geplaatst en nu zijn ook de muren gezet. Volgende week volgt op Boerderij.nl de plaatsing van het dak.
  Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht vanaf de weg van het nieuwe vleesveebedrijf. De bouw van de hellingstal verloopt voorspoedig. De muren zijn geplaatst en de gordingen gelegd.

 • Van de andere kant lijkt het bedrijf zelfs al af. De bouw van het ruime woonhuis en de werkplaats/loods is al bijna afgerond.

 • Een overzicht van de hellingstal. De binnen- en buitenmuren (betonnen steenstrippanelen) zijn rondom geplaatst. Let ook op de verhoogde nok in het midden van de stal. In de zijkanten van deze nok wordt spaceboarding gemonteerd. Dit systeem geeft substantieel meer ventilatie en komt uit Frankrijk en België. In Nederland is het bijna alleen in Zeeuws-Vlaanderen bekend. Heijdra koos ook voor spaceboarding, omdat hij met een stroblazer gaat werken. Dan blijft het stro niet in de hoge nok hangen, waar het moeilijk schoonmaken is.

 • De buitenmuur van de hellingstal in beeld. Het eerste deel van 10 meter lang is hoger dan de rest. Hier komt de behandelruimte. Deze muur wordt nog helemaal dichtgemaakt. Het gedeelte daarna blijft open voor ventilatie.

 • Firma Van Ginkel uit Scherpenzeel (Gld.) heeft de spanten gezet. De gordingen zijn door de Hardeman Bouw uit Noordeloos (Z.-H.) geplaatst. In de breedte staan elf spanten over een totale lengte van 42 meter.

 • Een detail van de gordingen die nu aan de spanten vastzitten. De spanten zijn van gegalvaniseerd staal. Het verzinken ervan gebeurde pas nadat alle boutgaten gefreesd waren. Zo gaan ze straks niet roesten. De bouten zijn hiertoe al in beton gestort voor de opzetters.

 • De hellingstal is van binnen ook al flink gevorderd. De stal telt straks 48 strohokken van 8 bij 5 meter.

 • Een van de vier mestgangen in de stal. Elke gang is 3 meter breed. Een Dairymaster-mestschuif schuift de mest straks naar de achterkant van de stal.

 • Eén van de 48 strohokken in de hellingstal. In elk hok komen straks gemiddeld zes dieren te staan. Dat betekent bijna 7 vierkante meter per dier. De norm is ruim 4 vierkante meter.

 • Het hekwerk in de strohokken is extra dik (rond 88,9 x 4,85) en is van gegalvaniseerd staal gemaakt. Heijdra koos hiervoor vanwege het zwaardere vleesvee.

 • Hier is het hoogteverschil in de hellingstal goed te zien. De stal loopt naar de zijkant 5 procent op. De vleesveehouders wilden dat omdat ze met een stroblazer gaan werken die gehakseld stro de hellingen opblaast. Bij een nog steilere helling zou het stro te snel naar de mestgang zakken.

 • Als de mestschuif de mest naar achteren heeft geschoven, komt het hier in vierkante opvangbakken terecht. De opening in de buitenmuur is 20 centimeter hoog. Een verreiker leegt vervolgens iedere week deze tijdelijke opvangputten.

 • Inmiddels heeft firma Polem twee silo's geplaatst. Hier kan Heijdra in totaal 33 ton opslaan.

 • De loods/werkplaats is al helemaal klaar.

 • In de loods/werkplaats is ook een extra verdieping. Die wordt als kantine en als magazijn ingericht. Een bar behoort ook nog tot de mogelijkheden. Tijdens de volgende reportage wordt het dak van de hellingstal geplaatst.

Eén reactie

 • boerjaco

  mooie reportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.