Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

Dichte rubbervloer ligt té lekker

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkvee- en varkensbedrijven onder de loep. Veehouder Jos Verstraten opent de rij. Hij liet in 2009 een nieuwe stal met dichte rubbervloer bouwen. Het nadeel ervan: damslapers.

Foto

 • Jos Verstraten in Westerbeek (N.-Br.) heeft een melkveebedrijf met ruim 90 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 850.000 kilo melkquotum en 48 hectare land. Hij koos in 2009 voor een nieuwe stal, die volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij gebouwd is. Een andere opvallende keuze was de dichte rubbervloer. Verstraten wilde een duurzaamheidsslag maken. Maar de stal is niet emissiearm gebouwd.
  Foto: Jan Willem Schouten, tekst: Theo Brummelaar

 • De 4+0-ligboxenstal vanaf de weg gezien. De stal heeft een capaciteit voor 155 melkkoeien. Op dit moment staan er ruim 90 dieren in de stal. Verstraten kan dus nog even vooruit.

 • Voldoende licht en lucht waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw. Grofweg 5 procent van het geïsoleerde dak bestaat uit lichtplaten.

 • De koeien lopen op een dichte, duurzame rubbervloer. Dat geeft vooral veel koecomfort. Meerdere mestschuiven halen de mest weg.

 • Een detail van de dichte rubbervloer. Verstraten heeft de vloer nu drie jaar. Hij merkt dat het beenwerk van zijn koeien er op vooruit is gegaan. Het loopcomfort is perfect en klauwen hoeven niet vaker bekapt te worden dan voorheen, stelt de veehouder. "Het is een genot om af en toe een dier met de staart omhoog te zien rennen door de stal. Dat bewijst dat de koeien vertrouwen hebben."

 • De comfortabele vloer heeft ook één nadeel: het comfort is té groot. Verstraten heeft veel damslapers. Zeker 10 procent. En dat drukt de diergezondheid. Verstraten had tijdens de afgelopen zomer vijf koeien met coli mastitis. Drie daarvan waren damslapers.

 • De damslapers zijn er eenvoudig uit te halen.

 • Wat betreft dierenwelzijn zijn de koeien van Verstraten er door de rubbervloer minder op vooruitgegaan dan hij had gehoopt. Het beenwerk is beter, maar de uiergezondheid is minder. Dit is de uier van een van de damslapers in de veestapel.

 • Een van de mestschuiven op de enige roosters aan de achterkant van de stal. De schuiven gaven in eerste instantie onrust onder de koeien. Dat duurde zelfs een maand. Inmiddels kijkt geen koe er meer van op.

 • De afstort van de mestschuif bevindt zich op de scheiding van de buitenmuur, dus half buiten en half binnen. Dat had Verstraten nu anders gedaan. "Ik had alles liever binnen de stalmuur gehouden. Nu geeft het te veel rotzooi, er komt te veel vuil buiten."

 • Verstraten dacht twee jaar geleden al aan een elektrische mestpomp, maar dat is er nog niet van gekomen. Toch wil hij op korte termijn wel zo'n pomp aanschaffen. "De mest is dik en dat vraagt veel energie en dus diesel. Mijn trekker pompt 100 uur per jaar. Dat kost veel geld."

 • De koeien liggen op waterbedden. In eerste instantie lagen de koeien te vaak scheef in de box. Verstraten heeft uiteindelijk de dikte van de knieboom aangepast, van 11 naar 20 centimeter. Dat bood soelaas. De dieren liggen nu rechter, maar dat komt ook doordat ze zich hebben aangepast aan de nieuwe situatie.

 • De waterbedden bevallen Verstraten goed. Het koecomfort is uitstekend. Kale of dikke hakken komen niet voor. Het enige probleem is dat de koeien er soms wat moeizaam aan wennen en dus op het alternatief, de rubbervloer, gaan liggen. Om dit het hoofd te bieden, wil de veehouder op termijn ook waterbedden in de boxen van de jongveestal introduceren. Dan raken de jonge dieren er vast aan gewend.

 • De koeien dragen halsbanden met activiteitmeting, maar Verstraten vindt ze niet ideaal. Hij had achteraf liever stappentellers gehad. “Die zijn betrouwbaarder, denk ik.”

 • Een melkrobot melkt de koeien. Voor de robot staan drie selectiepoorten die het koeverkeer sturen. De eerste poort bepaalt of koeien wel of niet naar de robot mogen. De tweede is een driesplitsing tussen zandhok, laagproductief en separatie/hoogproductief. De laatste poort bepaalt of koeien in separatie gaan of kunnen vreten van het hoogproductieve rantsoen. De selectiepoorten bevallen Verstraten goed.

 • De melkrobot is een duobox met een robotarm die twee boxen bedient. In de stal is al ruimte gemaakt voor een derde box. De melkrobot bevalt Verstraten zeer goed. Al is de productie in de afgelopen drie jaar minder hard gestegen dan hij had verwacht. Die nam met 300 liter toe, tot 9.100 liter per jaar. De veehouder had een stijging van 1.000 liter verwacht. Het aantal melkingen per koe per dag is 2,6 tot 2,7. Het streven is 3,0. Verstraten denkt dat het gestuurde koeverkeer toch robotbezoek kost. Het spaart hem wel tijd, Verstraten heeft nauwelijks ophaalkoeien en heeft de mogelijkheid twee rantsoenen te voeren.

 • In het separatiehok liggen de koeien in zwevende boxen van 1,10 meter breed. In eerste instantie heeft Verstraten die als proefopstelling aangeschaft om de andere boxen te vervangen. Verstraten vindt dat de koeien met die breedte te veel gestuurd worden. “Ze liggen soms als haringen in een ton. Bij dit type box is een breedte van 1,20 meter waarschijnlijk veel beter. Grote koeien liggen soms te geforceerd in de box.”

 • Een overzicht van de jongveestal. Hier wil Verstraten op termijn ook waterbedden plaatsen. Dat moet damslapers in de nieuwe stal voorkomen.

 • In het dak zitten drie rijen met dubbelwandige lichtplaten. Achteraf had Verstraten wel twee keer zoveel lichtplaten gewild. Drie jaar geleden was hij bang dat dit te veel een kaseffect zou geven. Dat blijkt in de praktijk echter reuze mee te vallen.

 • De ventilatiegordijnen zijn het afgelopen jaar voorzien van een extra veiligheidsnet van 80 centimeter hoog.

 • Verstraten doet aan weidegang. Dit jaar had hij een kleinere lap grond tot zijn beschikking. Onder zijn grond wordt namelijk een gasleiding aangelegd. Wilt u ook de vorige Boerderij-reportage nog eens zien? Kijk dan hier.

Laatste reacties

 • Willem1962

  Leuke reportage. Dat ie sommige beslissingen minder positief is gaan vinden nu geeft alleen maar aan dat niet alle verandering ook een verbetering is. Wat ik positief vind van hem is dat ie zelf aangeeft waar hij 'fout' zat en/of waar hij verandering in wilt zien. Het is in ieder geval niet zo dat ie met veel bombarie zijn 'mislukkelingen' (en ik zet het tussen aanhalingstekens want eigenlijk is het dat niet in mijn ogen) weg probeert te moffelen. Toppie.

 • huubjansen

  Misschien was de oude vertrouwde rubbermat in de boxen nog niet zo gek.

 • Gerjo-Kompier1

  Het hoge percentage damslapers kan ook liggen aan de relatief grote onderbezetting van de stal. Bij ons speelde dit probleem ook. 10 tot 20 procent damslapers, gewoon op de betonroosters, terwijl er anderhalf a twee ligboxen per koe beschikbaar waren. Een bezettingsgraad van 80 a 90 procent werkte bij ons het meest optimaal.

 • voer

  ik zou eerder denken dat die damslapers komen door het gestuurde koeverkeer. Het zijn namelijk voornamelijk vaarzen, het zal mij niks verbazen als de dampslapers ook de ophaalkoeien zijn voor de robot.....

 • j.verstraten1

  zoals je kunt lezen in de rapportage hoef ik nauwelijks (minder dan 1 koe per dag gemiddeld) koeien op te halen, en zeker geen vaarzen. Mijn vaarzen laat ik de 1e week na het kalven in de separatieruimte en worden dan 2x daags gemolken in de robot zodat ze vertrouwd raken vóórdat ze de koppel in gaan en ik ze vervolgens op zou moeten halen. Ik moet ongeveer 50% van de vaarzen minimaal 1 nacht vastbinden in de box, als ze éénmaal op de rubbervloer hebben gelegen, krijg ik het niet meer afgeleerd. De helft van de damslapers gaat ook regelmatig in de box liggen, vooral als het weer kouder word. Maar in de zomer gaan ze weer lekker in de stront liggen, ook al komt de mestschuif elk uur langs.

 • joannes

  Heeft het niet met het temperatuur verschil van de box met de ¨dam¨ te maken? Vooral omdat zomer en winter verschillen.

 • aakuper

  Dus die koeien vinden die rubbermatten toch niet zo erg als de diepstrontselbox-liefhebbers beweren.

 • B bob

  Aakuper, heb je recentelijk nog geinvesteert in een verkeerde stal en is deze reactie vooral gevoed door afgunst ? Ga anders eens kijken in een van die stallen waar je zo negatief over bent .

 • voer

  @ verstraten,
  duidelijk. daar ligt het dus niet aan. Sccs met de stal

 • Mozes

  Is het mogelijk dat de boxen te nauw zijn?

 • Rosa51

  Jos, wij hebben dezelfde rubbervloer en wij hebben geen één damslaper in 6 jaar tijd. Ook melken wij 80 koeien.
  Conclusie: het ligt aan de afstelling van de boxen.
  Coli mastitis, daar is tegenwoordig een vaccin voor, 'Startvac'.

 • Boerpiet100

  Wat zijn de ervaringen met het aantal koeien tot de beperkte hoeveelheid vreetplaatsen? Wordt er meerdere keren per dag gevoerd, en aangeschoven? Hoe gaat dit op een doorgaans normale werkdag?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.