Rundveehouderij

Foto & video 9296 x bekeken 5 reactieslaatste update:5 nov 2012

Combinatie stro en mest lastig voor schuif

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkvee- en varkensbedrijven onder de loep. Dit keer veehouder Jos Brands in Lemiers (L.). Hij bouwde nieuw in 2010 en koos voor een dichte vloer. Maar de mestschuif viel hem niet altijd mee.

Foto

 • Jos Brands (53) in Lemiers (L.) heeft een biologisch melkveebedrijf in het zuiden van Limburg. Hij liet in 2010 een nieuwe 0+4+0-ligboxenstal bouwen. Dierenwelzijn stond centraal, maar wel tegen relatief lage kosten. Voorbeelden daarvan: een dichte vloer met rubber toplaag en diepstrooiselboxen met een dikke laag stro.Foto: Marcel van Hoorn, tekst: Theo Brummelaar

  Jos Brands (53) in Lemiers (L.) heeft een biologisch melkveebedrijf in het zuiden van Limburg. Hij liet in 2010 een nieuwe 0+4+0-ligboxenstal bouwen. Dierenwelzijn stond centraal, maar wel tegen relatief lage kosten. Voorbeelden daarvan: een dichte vloer met rubber toplaag en diepstrooiselboxen met een dikke laag stro.
  Foto: Marcel van Hoorn, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht van de ligboxenstal, die capaciteit voor 120 melkkoeien heeft. Normaal gesproken staat de stal met 115 dieren bijna vol, maar tijdens het Boerderij-bezoek was het nazomeren in oktober. Bijna alle koeien liepen buiten.

  Een overzicht van de ligboxenstal, die capaciteit voor 120 melkkoeien heeft. Normaal gesproken staat de stal met 115 dieren bijna vol, maar tijdens het Boerderij-bezoek was het nazomeren in oktober. Bijna alle koeien liepen buiten.

 • De koeien lopen op een dichte vloer met rubber toplaag. Brands koos hiervoor om twee redenen. Ten eerste is géén onderkeldering goedkoper en ten tweede heeft hij een voorkeur voor verse mest, omdat hij een vergistingsinstallatie had willen plaatsen. Hád, want die installatie kwam er niet. Brands heeft er nog geen SDE-subsidie voor gekregen. Dat maakte de dichte vloer voor de veehouder meteen minder interessant. “Als die vergister er niet meer gaat komen, had ik achteraf liever mestkelders gehad.”

  De koeien lopen op een dichte vloer met rubber toplaag. Brands koos hiervoor om twee redenen. Ten eerste is géén onderkeldering goedkoper en ten tweede heeft hij een voorkeur voor verse mest, omdat hij een vergistingsinstallatie had willen plaatsen. Hád, want die installatie kwam er niet. Brands heeft er nog geen SDE-subsidie voor gekregen. Dat maakte de dichte vloer voor de veehouder meteen minder interessant. “Als die vergister er niet meer gaat komen, had ik achteraf liever mestkelders gehad.”

 • Een detail van de dichte vloer met rubber toplaag. De zachte, stroeve vloer pakt qua dierenwelzijn goed uit. Maar de vloer kan volgens Brands soms glad zijn als deze net niet nat of droog genoeg is. Van damslapers heeft de veehouder overigens nauwelijks last. Hij heeft er maximaal twee in zijn veestapel gehad.

  Een detail van de dichte vloer met rubber toplaag. De zachte, stroeve vloer pakt qua dierenwelzijn goed uit. Maar de vloer kan volgens Brands soms glad zijn als deze net niet nat of droog genoeg is. Van damslapers heeft de veehouder overigens nauwelijks last. Hij heeft er maximaal twee in zijn veestapel gehad.

 • Mest was de afgelopen jaren het grootste probleem in de stal. De mestschuiven gaven te vaak technische storingen. In de stal, die niet geïsoleerd is, gaf vorst ook problemen bij de mestafstort. Bij te lage temperaturen liep de mestschuif daar vast. In de vorstperiode van begin dit jaar moest Brands zelfs dat deel van de stal tijdelijk afsluiten.

  Mest was de afgelopen jaren het grootste probleem in de stal. De mestschuiven gaven te vaak technische storingen. In de stal, die niet geïsoleerd is, gaf vorst ook problemen bij de mestafstort. Bij te lage temperaturen liep de mestschuif daar vast. In de vorstperiode van begin dit jaar moest Brands zelfs dat deel van de stal tijdelijk afsluiten.

 • Een groter probleem was de combinatie stro en mest. Het vele stro bleef vaak hangen bij de voetjes van de combischuif met kantelende kleppen. Stro en mest raakten te gemakkelijk vermengd en dat gaf problemen bij de mestafstort, waar het eerste jaar nog roosters lagen.

  Een groter probleem was de combinatie stro en mest. Het vele stro bleef vaak hangen bij de voetjes van de combischuif met kantelende kleppen. Stro en mest raakten te gemakkelijk vermengd en dat gaf problemen bij de mestafstort, waar het eerste jaar nog roosters lagen.

 • Inmiddels zijn de roosters bij de mestafstort vervangen door een dichte vloer. In de oude situatie bleef de dikke mest doorgaans over en kwam zo in het tweede deel van de mestkelder terecht. Nu belanden de dikke en dunne mest op hetzelfde moment in de afstort.

  Inmiddels zijn de roosters bij de mestafstort vervangen door een dichte vloer. In de oude situatie bleef de dikke mest doorgaans over en kwam zo in het tweede deel van de mestkelder terecht. Nu belanden de dikke en dunne mest op hetzelfde moment in de afstort.

 • Een andere aanpassing: een elektrische mestmixer. In de oude situatie gebruikte Brands een trekker en was de capaciteit onvoldoende. Nu is dat beter en kan hij bovendien goed mixen.

  Een andere aanpassing: een elektrische mestmixer. In de oude situatie gebruikte Brands een trekker en was de capaciteit onvoldoende. Nu is dat beter en kan hij bovendien goed mixen.

 • Het beenwerk van de koeien is er met de dichte vloer met rubber toplaag op vooruitgegaan. Brands noteert minder mortelarium. De veehouder moet wel scherper zijn op eventuele kreupele koeien. Die tonen dat op zo’n vloer minder.

  Het beenwerk van de koeien is er met de dichte vloer met rubber toplaag op vooruitgegaan. Brands noteert minder mortelarium. De veehouder moet wel scherper zijn op eventuele kreupele koeien. Die tonen dat op zo’n vloer minder.

 • De uiergezondheid is in deze ligboxenstal ook beter. Brands zit op vijf uierontstekingen per jaar. Dat is de helft minder dan in de oude stal.

  De uiergezondheid is in deze ligboxenstal ook beter. Brands zit op vijf uierontstekingen per jaar. Dat is de helft minder dan in de oude stal.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen met een dikke laag stro (10 tot 15 centimeter). Beter voor de hakken en de diergezondheid in het algemeen, vindt Brands.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen met een dikke laag stro (10 tot 15 centimeter). Beter voor de hakken en de diergezondheid in het algemeen, vindt Brands.

 • De boxen bevallen Brands nu goed, maar in het begin hadden de koeien aanpassingsproblemen. In de oude stal lagen ze namelijk in zwevende boxen. In deze stal waren de koeien geen neusbomen gewend. Daardoor stootten ze in het begin vaak hun kop. Een voordeel van deze boxen is dat ze relatief simpel van opzet zijn. Er zijn weinig obstakels voor het stro.

  De boxen bevallen Brands nu goed, maar in het begin hadden de koeien aanpassingsproblemen. In de oude stal lagen ze namelijk in zwevende boxen. In deze stal waren de koeien geen neusbomen gewend. Daardoor stootten ze in het begin vaak hun kop. Een voordeel van deze boxen is dat ze relatief simpel van opzet zijn. Er zijn weinig obstakels voor het stro.

 • Ondanks dat relatief goedkope stalbouw een belangrijk uitgangspunt was tijdens de bouw koos Brands op twee punten voor arbeidsgemak. Dit is de eerste: de automatische stroverdeler. Daar heeft de veehouder nog geen seconde spijt van gehad. Het apparaat neemt hem veel werk uit handen.

  Ondanks dat relatief goedkope stalbouw een belangrijk uitgangspunt was tijdens de bouw koos Brands op twee punten voor arbeidsgemak. Dit is de eerste: de automatische stroverdeler. Daar heeft de veehouder nog geen seconde spijt van gehad. Het apparaat neemt hem veel werk uit handen.

 • Arbeidsgemak deel 2: de twee melkrobots. Ook die bevallen Brands goed. Hij heeft relatief weinig storingen gehad en houdt veel extra tijd over. Tussen de robots bevindt zich een kantoor. Van daaruit heeft de veehouder een goed overzicht op de stal.

  Arbeidsgemak deel 2: de twee melkrobots. Ook die bevallen Brands goed. Hij heeft relatief weinig storingen gehad en houdt veel extra tijd over. Tussen de robots bevindt zich een kantoor. Van daaruit heeft de veehouder een goed overzicht op de stal.

 • Brands past weidegang toe. Dat gaat nu prima, maar de selectiepoort gaf in eerste instantie juist ergernis. De koeien snapten het systeem niet en als de robot ze terugstuurde, ontstond er file in de stal.

  Brands past weidegang toe. Dat gaat nu prima, maar de selectiepoort gaf in eerste instantie juist ergernis. De koeien snapten het systeem niet en als de robot ze terugstuurde, ontstond er file in de stal.

 • Brands werkt niet met een vast voerhek. Dat heeft tot gevolg dat de koeien vaak schuin vreten, zoals hier is te zien. Ze trekken het voer ook te gemakkelijk de mestgang op. Alsnog een vast voerhek monteren is misschien beter, maar kost ook extra geld.

  Brands werkt niet met een vast voerhek. Dat heeft tot gevolg dat de koeien vaak schuin vreten, zoals hier is te zien. Ze trekken het voer ook te gemakkelijk de mestgang op. Alsnog een vast voerhek monteren is misschien beter, maar kost ook extra geld.

 • De voergang is gevlinderd en spiegelglad. In de praktijk mooi en aardig, aldus Brands, maar één keer ging het goed mis. Eén van de hekken in de stal bleef een keer openstaan, waardoor vijf koeien op de voergang terechtkwamen. De dieren gleden uit en overleefden het niet.

  De voergang is gevlinderd en spiegelglad. In de praktijk mooi en aardig, aldus Brands, maar één keer ging het goed mis. Eén van de hekken in de stal bleef een keer openstaan, waardoor vijf koeien op de voergang terechtkwamen. De dieren gleden uit en overleefden het niet.

 • Zuid-Limburg bestaat uit hellingen en dat geldt ook voor de twee voergangen in de stal. Ze lopen naar de zijkant 2 procent naar beneden. Het idee erachter was dat er geen regen in het voer terecht zou komen. Maar nu is het juist te rommelig aan de andere kant: bij het ventilatiegordijn.

  Zuid-Limburg bestaat uit hellingen en dat geldt ook voor de twee voergangen in de stal. Ze lopen naar de zijkant 2 procent naar beneden. Het idee erachter was dat er geen regen in het voer terecht zou komen. Maar nu is het juist te rommelig aan de andere kant: bij het ventilatiegordijn.

 • Eén van de doorsteken in de ligboxenstal. In de stal hangen meerdere koeborstels. Koecomfort is er voldoende.

  Eén van de doorsteken in de ligboxenstal. In de stal hangen meerdere koeborstels. Koecomfort is er voldoende.

 • Brands heeft de installatie van de hogedrukreiniger alsnog in een vorstvrije ruimte opgehangen en aangesloten op de boiler. Dat voorkomt problemen.

Al met al is Brands tevreden over het pionieren met de dichte vloer. Al is hij er wel achter gekomen dat zo'n vloer ook nadelen heeft. “Niet al het nieuwe is altijd goed. We moeten de roosters zeker nog niet weggooien.”

  Brands heeft de installatie van de hogedrukreiniger alsnog in een vorstvrije ruimte opgehangen en aangesloten op de boiler. Dat voorkomt problemen. Al met al is Brands tevreden over het pionieren met de dichte vloer. Al is hij er wel achter gekomen dat zo'n vloer ook nadelen heeft. “Niet al het nieuwe is altijd goed. We moeten de roosters zeker nog niet weggooien.”

Laatste reacties

 • sony

  Op welk rantsoen staan de koeien en bij welke melkgift?
  Zou er iemend mij hiermee kunnen helpen want ik zou willen omschakelen naar biologische melkvee.

 • snip

  sony lees maar eens wat artikelen. gewoon even googlen. ik zou eerst veel lezen en bij bedrijven kijken. als je nog niet weet hoe biologische rantsoenen enzo eruit ziet ben je er nog lang niet klaar voor.

 • sony

  laat mij het anders formuleren: het rantsoen is nu nog (bij mij) met veel mais en krachtvoer dus bij mijn omschakeling zou het gras-klaver worden als belangrijkste component, maar wat gebruiken ze nog voor het rantsoen in orde te krijgen en hoe bevalt het ze? de teelt, de kostprijs,...?

 • jurjenwiersma

  wij zijn al 13 jaar bio het bevalt ons goed ons rantsoen bestaat uit gras kuil met een beetje klaver we hadden dit jaar 860 vem in de 1e snee en in de 2e 830 vem
  en beide een ruweiwit van 140 verdes voeren wij mais meel 2kg 1167 vem en sojaschilfers 1kg 1245 vem we voeren een eiwit brok 2kg 1111 vem
  dat is ons winter rantsoen

 • jurjenwiersma

  in de sojaschilfers zit 240 dve en in de eiwit brok 144 dve dat was ik nog vergeten
  daar me hebben we een productie van 24 liter met 4,50 vet en 3,60 eiwit

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.