Rundveehouderij

Foto & video 2150 x bekeken

Charolais: superbespiering en dito benen

De 5,5-jaar oude stier Cooper, een Nickel-zoon van Lenny Noordermeer, is tijdens de Charolaiskeuring afgelopen zaterdag in Putten kampioen geworden van de oudere stieren. Het dier is superbespierd en heeft zeer goede benen, aldus het juryrapport.

Foto

 • Zeven deelnemers streden afgelopen zaterdag tijdens de Charolaiskeuring voor de hoogste prijzen. Het Duitse jurylid Wilfried Jörgens ziet dat de Nederlandse Charolais minder extreem is dan in Frankrijk en in die zin dichterbij de Duitse fokkerij, die meer saldogericht is, komt. Foto's: Koos Groenewold, tekst: René Stevens.

 • Cooper liet Florian (rechts), een Saumur-zoon van Dirk Blaauboer, achter zich. Toch was de jury zeer tevreden over deze stier: hij is groot en bespierd maar komt iets tekort in zijn beenwerk. Klauwproblemen in de week voor de keuring had de eigenaar er bijna toe doen besluiten Florian thuis te laten.

 • Bij de oudere koeien pakte Division van Noordermeer het publiek én de jury in met een jonge tweeling erbij. Fineke van dezelfde fokkers moet genoegen nemen met de tweede plaats, ondanks dat dit een zichtbaar sterk en goed bespierd dier is.

 • Henkel van Texel, een 10 maanden oude Unico-zoon van Veronne Koot en Maarten Hoogenbosch (Catharinehoeve), is volgens de jury zeer rastypisch, goed bespierd met een stel goede benen. Mede dankzij een zeer goed fundament, zoals de Duitse jury het telkens noemt, wordt hij kampioen van de jonge mannelijke dieren. De iets jongere Goofy, een Desert-zoon van Noordermeer, wordt tweede in deze categorie

 • Voor en tijdens de keuring worden de dieren netjes in orde gebracht.

 • Het publiek kijkt met belangstelling toe wat er zich in de ring afspeelt.

 • Gracieuse van de Helenahoeve, een Don Juan-dochter van Peter van Nieuwenhuijzen, is kampioen vrouwelijk jongvee. Florien van Dirk Blaauboer eindigde als tweede.

 • Een 'mooi plaatje', aldus de jury over de groep vrouwelijk vee vanaf 2 jaar leeftijd tot eenmaal gekalfd. Fineke, een Utrillo-dochter van Noordermeer, is eerste. Sterk, goed bespierd en opvallend breed, aldus de jury. De Viking-dochter Frederique van Hans Rietveld doet niet veel voor Fineke onder maar eindigt toch op een tweede plaats in deze categorie.

 • Bij de stierkalveren die dit jaar geboren zijn is Hobbit van Texel, een hoornloze Unico-zoon van de Catharinehoeve, de nummer één. Een zeer goed ontwikkeld stierkalf met zeer goede benen. De zeven maanden oude Havard, een Desert-zoon van de families Van Schie en Kreuningen (De Waalhoek), werd tweede.

 • De 5,5-jaar oude stier Cooper, een Nickel-zoon van Lenny Noordermeer, werd dus kampioen van de oudere stieren. Het dier is superbespierd en heeft zeer goede benen, aldus het juryrapport.

 • De winnaars lopen mee in het defilé van alle kampioenen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.